Ljepota i relax 09. kolovoza 2012.

Za hiperpigmentaciju postoji pomoć

Pjegice
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uklanjanje hiperpigmentacijskih mrlja kremama i kemijskim pilinzima Sizifov je posao, jer se s prvim jačim suncem ponovno pojave. Iz mjesečnika "Moje zdravlje" prenosimo tekst u kojem možeš pročitati zašto nastaju i što možeš učiniti da bi ih izbjegla ili bar držala pod kontrolom

U kasnim tridesetima i ranim četrdesetima hiperpigmentacija je posljedica više čimbenika, ali najčešće su biljeg neumjerenog izlaganju suncu bez zaštite odgovarajućim kremama. Najviše pogađa žene, osobito one koje su imale pjegice na licu. Trenutak kada sunčane pjegice zamijeni hiperpigmentacija kod većine žena događa se u četrdesetima, a uvelike su joj uzrok hormonalne promjene i naznaka je početka ulaska u menopauzu, a često je povezana i s prekomjernom težinom. 

Trudnička maska

Mnoge se žene žale kako su mrlje – melazmu dobile u trudnoći. Tamnjenja kože zapravo su obrambene reakcije kože protiv oštećenja izazvanih djelovanjem ultraljubičastih zraka.Osobe izrazito osjetljive na djelovanje Sunčeva zračenja, bilo prirodno ili zbog stanja kože, moraju svojoj koži pružiti najvišu razinu zaštite od sunca.

Melazma se očituje kao smeđa do siva mrlja nepravilnog oblika. Mjesta na kojima nastaje najčešće su čelo, obrazi, brada, a česta je i na dekolteu. Hormon estrogen jedan je od glavnih krivaca za njihovu pojavu, a kako ih mlade žene dobivaju u trudnoći, narodski se nazivaju ‘trudnička maska’.

Nastanak melazme kod žena veže se i za uzimanje oralne kontracepcije koja također, zbog uzimanja hormona, pojačava razvoj mrlja. Ma koliko ih se trudili izbijeliti tijekom zime, a mnogima to kvalitetnom kozmetikom polazi za rukom, one će se s prvim zrakama sunca vratiti.

Zaštitna krema od ožujka

Kozmetičari i dermatolozi savjetuju tretiranje lica, a posebno dijelova zahvaćenih hiperpigmentacijom, kremama s visokim UV filterom već u prvim proljetnim danima, točnije od ožujka. Kada se kaže zaštitni faktor, tada se podrazumijeva da krema nosi oznaku UV zaštite barem 20, ako ne i 30.

To bi za početak sunčane sezone – posebno proljetnog i jakog koje doslovno pali blijedu kožu koja je tijekom zime bila pošteđena i svjetlosti, a kamoli sunca, trebalo biti dovoljno. Kako proljeće odmiče, trebalo bi povećati zaštitni faktor na 50, a tijekom ljeta koristiti ‘sun block’, potpunu zaštitu. Osim toga, tijekom ljeta trebalo bi se kloniti sunca, posebno pokrivati i štiti lice sjenilom, kapom, hodati po hladovini.


Savjeti za djecu i mlade

Simpatične pjegice prvi su korak ka hiperpigmentacijskim mrljama tijekom adolescentske dobi i kasnije. Uvedi u prehranu više žutog i narančastog voća i povrća kako bi pomogla koži da se pripremi i zaštiti od sunca – iznutra. Pojava hiperpigmentacijskih mrlja kod djece je rjeđa. Ako se i pojavi, onda je riječ o nasljednoj sklonosti nakupljanja pigmenta. Vrlo je vjerojatno da će dijete, posebno djevojčice čije su majke doživjele problem s pojavom ‘trudničke maske’ ili neki drugi oblik hiperpigmentacije, doživjeti sličan scenarij.

Prilika da se to ispravi i donekle prevenira jest što veća zaštita djece u mlađoj dobi. Simpatične pjegice koje se kod djece pojavljuju već nakon prvih nekoliko proljetnih šetnji, prvi su korak ka nakupljanju pigmenta na neželjenim mjestima. Zaštiti dječju kožu prije svakog izlaska, a tijekom ljeta za najjačeg sunca drži ih u hladovini te pokrij kapicama i pamučnom odjećom s dugim rukavima. Neka odjeća bude tanka i prozračna, pa čak i nekoliko brojeva veća kako se djeca ne bi znojila i odbijala je oblačiti.

Odaberi kapice koje imaju nastavke kojima se štiti vrat te obode. Pripremi djecu prehranom za sezonu izlaganja suncu tako što ćeš u jelovnik uvesti više mrkve, celera, rajčica i marelica. Sve ove namirnice sadrže vitamine A i B potrebne za jačanje i zaštitu kože. Kod tinejdžera izbaci masno, prženo i slatko kako bi reducirala pojavu akni. Naime, diranje akni i izlazak na sunce jamstvo su za trajni tamni ožiljak

Solarij djeluje kao i sunce

Hiperpigmetacijske mrlje najčešće se javljaju na istim mjestima, a može se dogoditi da se od ljeta do ljeta povećaju. Ima žena koje tamne mrlje na licu toliko smetaju da ih i tijekom ljeta prekrivaju korektorima. To je, objašnjavaju dermatolozi, uzaludna misija jer pod utjecajem topline koža ne diše i mogu se razviti drugi problemi poput začepljenih pora, akni, iritacije u kombinaciji šminke i sunca... Umjesto toga hiperpigmentacijske mrlje tijekom ljeta trebalo bi dodatno premazivati zaštitnim kremama, pa čak i nekoliko puta na dan.

S krajem ljeta i izlaganja suncu (koje svakako treba izbjegavati) preporučuju se tretmani za izbjeljivanje. Odlasci u solarij kod osoba s hiperpigmentacijom izazvat će isti efekt kao i sunčanje – pjege i mrlje ponovno će se pojaviti. Osim ovakvog tipa hiperpigmentacijskih mrlji, tamna područja na koži mogu nastati i kao posljedica trauma kože. One mogu biti veće – ožiljci od operativnih zahvata, padova, udaraca ili razderotina koji su prerano izloženi suncu pa su osjetljivi slojevi kože bez zaštite potamnjeli i zauvijek ostali tamni.

Drugi i vrlo česti pojavni oblik tamnih mrlji na koži jesu ožiljci od akni i ‘uradi sam’ tretmana. Ovakve pogreške najčešće rade mladi koji upravo veliku ‘inventuru’ kože (ramena i leđa te lica) izvode na plaži. Sklone su im i mlade žene koje tragaju za nepravilnostima i uraslim dlačicama. Osim što je neukusno promatrati takve situacije, ovo je najgore što mogu napraviti za svoj ten i kožu. Tako izmučena koža zacrvenjet će se, a pod znojnim i prašnjavim prstima vrlo vjerojatno upaliti. Oko ‘tretiranog’ mjesta gdje je koža probušena otvorit će se prostor da sunce zahvati njezin donji i nježniji sloj te ga spali. Računajte na to da ćete ovakve ožiljke nositi znatno dulje.

Riječ stručnjaka

Jelena Jakić, dr. med., spec. dermatovenerolog savjetuje ti:

'Ožujak je pravo vrijeme kada biste kremu za lice trebali zamijeniti onom sa zaštitnim faktorom jer su prve duge zrake sunca, a u kojima većina ljudi nakon duge zime uživa, najveći neprijatelj svijetle i nezaštićene kože. Nezaštićeno izlaganje suncu završava posjetom dermatologu u jesen kada lice, a vrlo često i dekolte te podlaktice i ramena izgledaju šareno poput geografske karte.

Kada je šteta već napravljena, puno je teže pomoći drugačije nego preventivom u obliku zaštitnih krema sa što višim faktorom i skrivanja od sunca, posebno u sredini dana. Dodaci hrani u vidu kapsula koji će pripremiti kožu za izlaganje suncu i ojačati njezine prirodne barijere kako bi štitila od negativnog utjecaja sunca dobrodošli su bez obzira na dob i spol, a kreme sa SPF faktorima 50+ trebale bi se naći u svakoj kozmetičkoj torbici.'

Uklanjanje je Sizifov posao

Uklanjanje hiperpigmentacijskh mrlja je Sizifov posao. Posebno kada je riječ o mrljama uzrokovanim unutarnjim stanjem organizma. Kreme za izbjeljivanje, ma koliko dobre bile, mogu izazvati kontraefekt. Dakako, dobrim će dijelom većina njih ukloniti mrlje, no kožu će na tom području posebno raznježiti pa ćeš već s prvim zrakama sunca iduće godine ponovno ‘opjegaviti’ i dobiti mrlje, možda čak i više njih. Uklanjanje mrlja pilingom neće pomoći, osim u slučajevima kada se podvrgneš kemijskom pilingu u specijaliziranim salonima.

No, i tada je učinak kratkoročan. Zanimljiv i znatno jeftiniji, a poprilično učinkovit i prije svega prirodan način uklanjanja hiperpigmentacijskih mrlja s kože nudi aromaterapija. S ovakvim tretmanima treba početi u kasnu jesen i provoditi ih tijekom cijele zime. Riječ je o tretmanima eteričnim uljima, točnije – eteričnim uljem celera. Ovo ulje dobiveno iz sjemenki celera ima, objašnjavaju aromaterapeuti, vrlo snažno detoksikacijsko svojstvo za jetru i bubrege (koji su svojevrsni filteri organizma u kojima se zadržavaju toksini). Djeluje i antipigmentacijski, pa čak i na staračke pjege. Nikako ga nemoj koristiti izravno iz bočice, nego se savjetuj s aromaterapeutom o načinu primjene mješavinom ulja, tonikom ili kremom. Nakon primjene valja izbjegavati sunce i jake izvore svjetlosti

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.