Fitness 23. kolovoza 2012.

Zašto svaki sportaš sanja o Olimpijadi?

Vaterpolisti
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dragi moj i moja TI, završile su još jedne Olimpijske Igre i ne mogu se oteti dojmu da ih je pratio cijeli svijet. Nedavno me prijatelj upitao i potaknuo na razmišljanje, što je to toliko posebno kod Igara, zar nije to još samo jedno Svjetsko prvenstvo?

Vrlo sam mu odrješito odgovorio NE! Međutim kada me pitao da mu malo pojasnim, nisam mogao pronaći prave riječi. Ponestalo mi je razumnih i logičnih odgovora, što nije uobičajeno za mene. Razmišljao sam danima i evo mog odgovora.

Zamisli sva svjetska prvenstva svih sportova koja se događaju istovremeno na jednom mjestu. Zamisli sve vrhunske sportaše svijeta koji su se okupili u olimpijskom selu i tamo zajedno žive, dišu i bore se svakodnevno na svojim borilištima.

Zamisli cijeli svijet koji prati taj veliki povijesni događaj. Zamisli sav trud tih sportaša uložen u njihovu pripremu za događaj koji se organizira tek svake četiri godine. Zamisli sve pojedinačne žrtve i odricanja tisuća sportaša kroz protekle godine. Zamisli čast onih sportaša koji su dobili priliku nastupiti na Olimpijskim Igrama, a onda zamisli čast onih sretnika koji su osvojili medalju.

Motivacija sportaša je na vrhuncu

Prije osam godina imao sam priliku iskusiti takav događaj iz prve ruke, kao sportaš, natjecatelj, olimpijac. Čak i danas kada se sjetim svog izlaska na olimpijski bazen i utrku koju prate tisuće tamo i milijuni pred ekranima, naježim se, jer mislim da je to jedan od najvećih trenutaka u mojoj sportskoj karijeri.

Iako sam se natjecao i u finalima nekoliko svjetskih prvenstava, taj mi osjećaj mi je neusporediv s bilo čime i tek mi je sada jasno zašto je toliko teško pronaći prave riječi za opisati ga.

Ono što Igre čini još većima jest efekt koji ostavljaju na sportaše diljem svijeta po završetku natjecanja. Sportaši su tada još motiviraniji, oni koji su bili tamo i oni koji nisu. Svi žele za četiri godine ponovno biti dio toga svega, biti dio Igara. Sportaši obično uzimaju kratki odmor i odmah kreću dalje, ponovno trenirati i pripremati se za sljedeće Igre. Za sportaše diljem svijeta Igre postaju neiscrpan motiv za daljnja ulaganja i trud.

Novi zapisi budućih naraštaja

Olimpijske Igre su doista nešto posebno, nešto veliko, više od svakog prvenstva, one kao da imaju svoju vlastitu dušu sačinjenu od djelića duša svih koji prisustvuju. One pričaju svoju povijesnu priču i ostavljaju prostora za nove zapise budućih naraštaja.

Dragi moj ti, olimpijske igre ne mogu se objasniti logikom i zdravim razumom, one se ne mogu opisati našim siromašnim rječnikom, jer one su mnogo više od toga.

Poput ljubavi koju ne shvaćaš sve dok ju ne osjetiš, Igre ne možemo shvatiti u potpunosti ako pokušavamo pronaći razumski odgovor, moramo otvoriti srce i dušu i gledati iznad samog natjecanja. Tek tada svaki od nas, sportaš ili ne sportaš, može razumjeti Igre i osjetiti snagu olimpijskog plamena.

Za sve one sportaše koji ovo čitaju, želim vam hrabrost, snagu i neiscrpnu motivaciju u nadolazećim godinama kada ćete se boriti za svoju priliku za nastup na sljedećim Olimpijskim Igrama.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.