Dijeta 04. listopada 2012.

Mršavljenje nakon trudnoće

Uspravna
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naravno da je briga za dijete prioritet u tvom životu, ali to ne znači da bi trebala imati osjećaj krivnje što želiš ponovno tijelo dovesti u formu. Tijekom poroda obično se izgubi 5,5 do 6,5 kilograma. Time preostaje, pod pretpostavkom da se žena tijekom trudnoće udebljala od 11,5 do 16 kilograma, oko 5,5 do 9,5 kilograma za izgubiti nakon poroda

Prvi korak ka vitkoj liniji je postavljanje realnih ciljeva. Kilogrami su se nakupljali tijekom 9 mjeseci trudnoće stoga ih je nemoguće skinuti preko noći, već je nužno strpljenje. Nemoj se uspoređivati niti natjecati s poznatim holivudskim majkama koje ubrzo nakon poroda šeću sa "savršenom" figurom. Iza njih stoji cijela vojska stručnjaka spremnih da u svakom trenutku udovolje i najmanjoj potrebi "novopečene" majke.

Pet savjeta za povratak figure

Trudnoća i porod su naporni pa je organizmu nužan oporavak. Spriječi da ti program mršavljenja nanese novi stres.

  1. Umjereno s tjelesnim naporima. Dio kalorija potroši šetnjama na svježem zraku s bebom. Njoj će to goditi, a tebi će topiti kilograme. U prvim tjednima  nakon poroda, šetnje i pješačenje do trgovine bit će ti dovoljna tjelovježba.
  2. Upiši se na rekreaciju namijenjenu ženama koje su nedavno rodile. Tamo možeš upoznati i druge majke i obogatiti društveni život razmjenjujući korisne savjete. Pojačavaj ritam vježbanja samo u onoj mjeri u kojoj se budeš osjećala dovoljno snažnom i izdržljivom. Ako dojiš, vježbaj poslije hranjenja djeteta.
  3. Pij puno vode, bilo iz slavine, ako je dobre kvalitete ili izvorske i mineralne iz boce. Provjeri je li ti urin žut – ako jest, onda ne piješ dovoljno. Ako nemaš volje popiti cijelu čašu svakih par sati, pijuckaj pomalo tijekom cijelog dana. Imaj na umu da mnogi ljudi brkaju osjećaj gladi i žeđi. Budeš li pila dovoljno tekućine, osjećat ćeš se sitijom.
  4. Smanji unos proizvoda od bijelog brašna i bijelog šećera. Peciva, kolači, keksi i tjestenine od takvih sastojaka sadrže jednostavne ugljikohidrate, koji brzo dižu energiju, nakon čega slijedi pad energije i javlja se osjećaj gladi.
  5. Temelji obroke na vlaknastoj hrani – svježem voću, povrću, mahunarkama i integralnim žitaricama. Ove namirnice bogate su vlaknima pa bolje ispunjavaju želudac i pružaju osjećaj sitosti. Osim vlakana, sadrže i složene ugljikohidrate, koji se sporo razgrađuju pa duže opskrbljuju organizam energijom. Složenim ugljikohidratima bogati su i orašasti plodovi, nemasni jogurti i sojino mlijeko.

Komentar nutricionistice

Nutricionistica Sandra Krstev Barać objasnila je da dojenje pospješuje mršavljenje:

'Neposredno nakon poroda nije najbolji trenutak da razmišljaš o suvišnim kilogramima i rigoroznojtjelesnoj aktivnosti. Tvoje tijelo je bilo i još uvijek jest pod velikim naporomi potrebna mu je energija i hranjive tvari za oporavaki nove izazove.

I dojenje iziskuje dodatnu energiju. Žena koja doji prosječno proizvede oko 850 ml mlijeka svaki dan. Kako bi se zadovoljile povećanepotrebe tijekom laktacije potrebno je prosječno unositi dodatnih 500kalorija svakodnevno. Dobra je vijest da se majčino mlijeko proizvodi iz masnog tkiva i pri tome se troši velika količina energije. Stoga žene koje doje lakše i prije postižupoželjnu tjelesnu masu.'

Sandra Krstev Barać kaže da se s uravnoteženom dijetom može započeti dva do tri mjeseca nakon poroda kada se tijelo oporavi: 'Možeš započeti s uravnoteženom dijetom koja je restriktivna samo s obzirom na unos kalorija, ali ne i hranjivih tvari. Za optimalno zdravlje preporučuje se tjednigubitak od 0,5 kgdo najviše 1 kg. To ćeš postići tako da smanjiš energetski unos za 500 kalorija dnevno.

Ipak, budi oprezna sa samostalnim propisivanjem redukcijske dijete kako se smanjeni energetski unos ne bi odrazio na produkciju mlijeka. Također pazi da su omjeri hranjivih tvari u tvojoj prehrani adekvatno zastupljeni, te što više biraj hranu visoke nutritivne gustoće (to su najčešće niskokalorične namirnice s visokim udjelom vitamina, minerala, prehrambenih vlakanai fitokemikalija).'

Strategije koje mogu pomoći

  1. Izbjegavaj iskušenja – kupuj što više poželjnih namirnica, a grickalice bogate mastima i šećerima koje bi te mogle dovesti u napast ostavi u trgovini
  2. Jedi manje porcije – pokušaj posluživati hranu na manjim tanjurima
  3. Jedi samo kada si gladna i nemoj držati na stolu posude s hranom 
  4. Žvači polagano
  5. Pojedi juhu prije glavnog jela – prema istraživanjima, na taj ćeš način unijeti manje kalorija tijekom glavnog jela

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.