Ljepota i relax 02. studenoga 2012.

Wellness ugođaj za spavanje

Wellwm
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Budući da jednu trećinu života provodimo spavajući te da količina i kvaliteta sna, utječu na izgled i vitalnost, ne čudi da u svijetu postoje brojni sleep wellness centri. Kako po bolji san ne bi išla u neki specijalizirani wellness centar donosimo ti par savjeta kako da svoju spavaću sobu pretvoriš u snovitu wellness oazu

Spavanje se odvija u  fazama i ciklusima. Razlikuju se dvije faze površnog spavanja, dvije faze dubokog spavanja i REM faza. Starije osobe trebaju manje sna, oko šest sati, dok mlađe osobe trebaju više sna. Da bi san bio kvalitetan i imao wellness učinak na tijelo i um bitno je gdje spavaš kao i ono što činiš prije odlaska na spavanje.

Umjesto svijeća lampa

Ako ti objektivne mogućnosti dopuštaju, neka ti spavaća soba služi samo za spavanje i opuštanje jer ćeš je podsvjesno početi povezivati isključivo s tim aktivnostima pa ćeš im se onda lakše i prepustiti. Međutim ako ti je spavaća soba istovremeno i dnevni boravak, nađi načina da prostor za spavanje fizički odijeliš od ostatka prostorije. Razmisli o postavljanju baldahina iznad kreveta, što cijeloj prostoriji može dati zanimljiv izgled, ili krevet odjeli od ostatka prostora policama s knjigama ili zanimljivo oslikanim samostojećim zastorom za presvlačenje.

Za pravi wellness ugođaj rasvjeta je izuzetno bitna, ona prije svega treba biti diskretna i poželjno je da dolazi iz više izvora kako bi atmosfera u sobi bila ugodna. Naravno da je svjetlost svijeća romantična i djeluje umirujuće, ali u slučaju da te san "iznenadi", bolje je da ti ostanu upaljene stolne lampe nego svijeće. Važno je i da je soba dobro prozračena i da nije opterećene teškim mirisima. Za tvoje lice i kosu najbolja je svilena posteljina zato što je glatka pa ti neće ostavljati tragove na licu, a kosa će ti kliziti po jastuku pa se na taj način neće lomiti.

Kad je posteljina u pitanju, treba birati onu od prirodnih materijala

Čaj prije spavanja

Da bi ugođaj bio potpun, a san bolji prije spavanja možeš uvesti ritual ispijanja čaja. Osim lijepe šalice iz koje će ti biti zadovoljstvo piti, za pripremu dobrog čaja potreban je i kvalitetan pribor. Poželjno je prilikom kuhanja imati čajnik od porculana, Gusa (kovano željezo), gline ili stakla, a čaj bi trebalo držati na tamnom i suhom mjestu po mogućnosti u čajnim posudicama gdje će zadržati svoj intenzivan miris i aromu.

Najčešći dodaci čaju su šećer, limun, mlijeko i med. Čak i malo šećera u čaju mijenja njegov okus, pa će pravi ljubitelji i poznavaoci čaja biti jako suzdržani u njegovu slađenju ili će upotrebljavati poseban kandirani šećer koji će zasladiti čaj, ali mu neće promijeniti okus. Osim toga šećer prije spavanja i nije najpoželjnija namirnica.

Holistički savjeti za dobar san

Meri Bura, doktorica medicine i voditeljica Holističkog centra Mulier, dala je nekoliko savjeta za bolji san:

  1. Ako ne možeš zaspati protrljaj područje između očiju
  2. Spavaj u laganoj pidžami ili spavaćici, debele tkanine nisu dobar izbor za spavanje
  3. Prije spavanja okupaj se u kupki od lavande
  4. Obavezno prozrači prostoriju u kojoj spavaš
  5. Ne zaboravi provoditi vrijeme na svježem zraku
  6. Popij homeopatski pripravak na bazi kave, čini se kao neuobičajen savjet za dobar san, ali ne zaboravi da je glavno homeopatsko načelo "Slično se sličnim liječi" (Similia similibus curentur)

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.