Hrana 21. prosinca 2012.

Anketa o doručku: prvi rezultati

Dorucak_630X420Px
1/7
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Portal Zdrava Krava je uz podršku Ministarstva zdravlja proveo anketu o učestalosti i kvaliteti doručka u hrvatskoj online populaciji. Donosimo ti prve rezultate i analize ankete!

O istraživanju

Anketu o učestalosti i kvaliteti doručka organizirao je portal Zdrava Krava, uz podršku Ministarstva zdravlja, a provedena je u razdoblju od 21.11. do 2.12.2012. na sljedećim internet portalima: zdravakrava.hr, 24sata.hr, budi.in, gastro.hr, vecernji.hr i poslovni.hr. Ove portale posjećuje preko 1.300 000 korisnika, odnosno gotovo 70 posto internet populacije u Hrvatskoj.

Karakteristike uzorka

Anketu o doručku je ispunilo 2.475 sudionika, od čega je 88 posto žena i 12 posto muškaraca. 60 posto sudionika ima završen fakultet, 55,9 posto njih je navelo srednjoškolsko obrazovanje, a 1,2 posto samo završenu osnovnu školu. 49 posto ispitanika su u radnom odnosu, 31 posto se još uvijek obrazuje, 15 posto sudionika je trenutno nezaposleno, 3 posto je na rodiljnom dopustu, a 2 posto ispitanika su umirovljenici. Što se tiče dobnih skupina, 38, 2 posto je u dobido 25 godina, 35,5 posto njih je u dobi od 25 do 34 godine, 16,2 posto je između 35 i 44 godine, 7,2 posto ima između 45 i 54 godine, a tek 3 posto sudionika ankete je starije od 55 godina.

Daljnja analiza podataka radila se samo na ženama, budući da je broj muškaraca u uzorku bio deset puta manji. Kako je omjer muških i ženskih posjetitelja približno jedanak na navedenim portalima, donekle nas je iznenadio slab odaziv muškaraca. Tako se opći stav da su muškarci manje zainteresirani za zdravu prehranu i zdrav životni stil potvrdio i u našem istraživanju: od ukupnog broja sudionika u anketi, samo 12 posto bili su muškarci. Tako mala zastupljenost muškaraca ne osigurava dobru podlogu za zaključivanje o navikama ukupne populacije, pa smo se odlučili analizirati samo odgovore ženskih sudionika. Muškom dijelu sudionika zahvaljujemo.

Prosječna dob žena koje su sudjelovale u anketi o doručku je 29,1 godina. 60,7 posto ima fakultetsko obrazovanje, 38,2 posto završenu srednju školu, a tek 1,1 posto osnovnu školu. 47,3 posto žena su zaposlene, 33,4 posto se još uvijek obrazuje, 14,9 posto su nezaposlene, 3,1 posto ispitanica su na rodiljnom dopustu, a 1,3 posto su u mirovini. ( Pogledaj grafičke prikaze u galeriji slika)

Učestalost doručkovanja kod žena

Većina žena u uzorku doručkuje redovito (71,3 posto), a samo 2,7 posto nikada ne jede doručak. Trend redovite konzumacije doručka prisutan je u svim dobnim skupinama, s tim da je najviše izražen kod žena u dobi od 25 do 34 godine (75,5 posto doručkuje redovito), a najmanje kod mlađih od 25 godina, 67,9 posto doručkuje redovito. Redoviti doručak karakterističan je za žene na rodiljnom dopustu i one u mirovini (preko 70 posto doručkuje redovito), dok u skupini učenica/studentica redovito doručkuje njih 57,8 posto. Zaposlene žene također doručkuju nešto rjeđe od onih koje su kod kuće, redovitih je 66 posto. Zanimljivo je da i nezaposlene žene doručkuju rjeđe od prosjeka, redovitih je 59 posto.

Radni dan započinje doručkom

64,9 posto anketiranih žena doručkuje svaki radni dan, 19 posto radi to gotovo uvijek, a 13,7 posto povremeno. Samo 2,3 posto ne stiže doručkovati niti jedan od radnih dana, ali zato 85 posto njih doručkuje za vikend, barem jedan dan. Redoviti doručak radnim danom najčešći je kod žena starijih od 55 godina (72,7 posto), a najrjeđi u najmlađoj dobnoj skupini (59,2 posto).

Uz one na rodiljnom dopustu, najredovitiji konzumenti doručka radnim danom su zaposlene žene. 85,5 posto doručkuje gotovo uvijek, a 69,6 posto svaki dan u radnom tjednu. Od onih koji se školuju, u radnom tjednu svakodnevno doručkuje 59,3 posto. Žene sa završenim fakultetom doručkuju svakodnevno u 68,4 posto slučajeva, a one sa srednjom školom rjeđe, u 60,2 posto slučajeva. ( Pogledaj grafičke prikaze u galeriji slika)

Kasno buđenje - razlog nedoručkovanja vikendom

Oba dana vikenda doručkuje 68,6 posto anketiranih žena, jedan dan 25,6 posto. Redovitost navike doručkovanja vidljiva je i u tome što od onih koji doručkuju svakodnevno tijekom radnog tjedna, čak 83,6 posto doručkuje i oba dana vikenda. Zanimljivo je da je više onih koji ne doručkuju niti jedan dan vikendom (5,8 posto) nego radnim danom (2,3 posto).

Kao najčešći razlog navodi se kasno buđenje, kada je zapravo već vrijeme za raniji ručak. To dijelom objašnjava i zašto vikendom doručkuje 63,7 posto mlađih od 25 godina i preko 70 posto osoba u ostalim dobnim skupinama.

Napomena: uzorak je prigodni, zaključci se ne mogu generalizirati na cjelokupno stanovništvo Republike Hrvatske.

Ministarstvo zdravlja je podržalo ovu anketu iz razloga promicanja važnosti doručka i razvijanja pravilnih prehrambenih navika za zdravlje.

U siječnju očekuj drugi dio analize koja će pokazati kako odabir vrsta namirnica za doručak utječe na stupanj uhranjenosti kod žena.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      Dexion

      Meni je dorucak 3 hrenovke

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.