Ljepota i relax 28. prosinca 2012.

Kupka s medom tjera stres

Nwo
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako bi se u što kraćem roku opustila i zablistala u svojoj koži svakako si ne zaboravi priuštiti novogodišnji wellness u svojoj kupaonici. Koristeći njegujuća svojstva eteričnih ulja riješi se stresa, nahrani kosu te obnovi kožu lica i tijela

Prateći savjete aromaterapeutkinje iz Biovege, Matilde Ivaniš Knez, sigurna sam da će ti koža i kosa blistati, a ti ćeš opuštena i odmorna kročiti u nove izazove koje donosi 2013. godina.

Kupkom se riješi stresa

Priprema kupke je jednostavna, a djelovanje, posebno na razinu opuštenosti te na raspoloženje, gotovo trenutno. Kupku napravi tako da u vodu željene temperature dodaš emulziju eteričnih ulja i meda ili mlijeka. Kao sredstvo za bolje raspršivanje eteričnih ulja u vodi može ti poslužiti i kvalitetan jabučni ocat ili morska sol. Matilda Ivaniš Knez objasnila je: 'Obično se za kupku cijelog tijela preporučuje koristiti 15-ak kapi svih odabranih eteričnih ulja. Nakon dodavanja emulgiranih eteričnih ulja u vodu jednostavno uroni u kadu i uživaj 20-ak minuta. Učinak je zaista nevjerojatan! Izlazeći iz kade imat ćeš osjećaj kao da su sav stres i svi problemi jednostavno iščeznuli zajedno s vodom iz kade nakon kupke.'

Nahrani kožu tijela

'Nakon kupke svoje tijelo nahrani uljem od badema u koje ćeš dodati eterična ulja kako bi koži vratila sjaj i elastičnost. U 100 ml ulja badema dodaj 10 kapi eteričnog ulja od ružinog drva zatim sedam kapi sijamskog benzoina i sedam kapi arapskog tamjana. Ova mješavina će nahraniti kožu, ukloniti eventualne osjetljivosti te zaštiti lice i ruke od hladnoće i vjetra. Pripravak nanosi na vlažnu kožu ujutro i navečer', savjetovala je Matilda Ivaniš Knez.

Osvježi i obnovi kožu lica

'Kako je u vrijeme hladnoće i grijanja u prostorima koža lica iziritirana i često suha i jako osjetljiva svakako njemu posveti najviše vremena. Za ljepotu kože je bitno redovito čišćenje. Maske na bazi gline će dubinski očistiti kožu te potaknuti optok limfe. Primjeni ih na očišćenu i vlažnu kožu, izbjegavajući područje oko očiju. Masku nanesi u debljem sloju te ju drži 5 minuta. Nakon toga ju navlaži i isperi. Nakon toga nanesi aroma eliksirkoji će potaknuti obnovu kože te djelovati na ublažavanje bora.'

U nastavku pročitaj jednostavni recept za pripremu maske i aroma eliksira.

Recepti za masku i aroma eliksir

Ružina maska za suhu kožu:

  • 2 jušne žlice zelene gline
  • cvjetna vodica ruže (po potrebi)
  • 1 čajna žlica baznog ulja divlje ruže
  • 1 kap ružinog drva (Aniba rosaeodora)

Aroma eliksir:

  • 30 ml ulja jojobe
  • 4 kapi ružinog drva (Aniba rosaeodora)
  • 4 kapi ylang ylanga (Cananga odorata)
  • 6 kapi grejpa (Citrus paradisi)

Aroma eliksir se nanosi navečer na kožu navlaženu cvjetnom vodicom ruže kroz 30 dana.

Kosa zimi treba dodatnu njegu

Kada si nahranila kožu tijela i lica posveti svoju pozornost kosi, koja kao i tijelo treba dodatnu njegu kako bi izbjegla oštećenja. Matilda Ivaniš Knez predlaže izradu kreme za kosu na bazi eteričnih ulja. Uz pomoć nje kosa, a posebno vrhovi će ostati zdravi unatoč zagrijanim prostorima i hladnoći koja nas okružuje.

'Kao bazu preporučujem čisti Primavera mandingo koji je na sobnoj temperaturi krutina pa je posebno pogodan za izradu preparata ovog tipa. Prije upotrebe ga je potrebno otopiti u vodenoj kupelji te zatim dodati eterična ulja. Na 25 ml mandinga dodaj do 7 kapi odabranog Primavera ulja. Pri izboru eteričnog ulja vodi računa o tome da ti se miris sviđa jer kosa dugo zadržava mirise. Za suhu kosu preporučujem neko od ovih ulja: ruža geranija, sandal, lavanda, ruža. Preparat u dlanovima otopi i pomiješaj s malo vode te nanesi na vrhove ili kao pakung na cijelu kosu nekoliko sati prije pranja. Ako nemaš mandingo zamjeni ga kokosovim uljem za kosu Kernel,' - objasnila jeMatilda Ivaniš Knez.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.