Eko 06. veljače 2013.

Osam eko načina za korištenje votke

Votka-Okomita
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Želiš li ispolirati porculan i staklo ili očistiti plijesan? Zanima te kako si najbrže pomoći ako te boli zub ili te opekla meduza? Zanimljive ideje stižu od eko-stručnjaka iz svijeta koji preporučuju votku u različitim situacijama. Pročitaj osam neobičnih, ali praktičnih savjeta i isprobaj ih kod kuće

Votka je žestoko piće omiljeno širom svijeta. Rabi se kao sastojak koktela ili se pije čista, osobito u Istočnoj i Sjevernoj Europi. Osim što "pali" grlo i obogaćuje okus drugih pića, odavno se koristi u ljekovite svrhe, jer su je lukavi trgovci nudili kao sredstvo protiv neplodnosti, želučanih grčeva i – crne kuge. Ove su terapijske indikacije pomalo nerealne, ali votka doista služi na mnogo načina osim kao piće koje diže raspoloženje i odagnava tremu. Njena baktericidna i dezinfekcijska svojstva čine je pogodnom zamjenom za specijalizirana industrijska sredstva, tvrde stručnjaci s internetskog magazina The Daily Green.

  • Duže očuvaj cvijeće

Dodaj nekoliko kapi votke i čajnu žličicu šećera u vodu u kojoj se nalazi cvijeće. To će pomoći cvijeću da duže ostane svježe. Za maksimalan učinak, svaki dan zamjenjuj staru smjesu vode, votke i šećera novom.

  • Osvježi odjeću

Ako ti komad odjeće nije stvarno prljav i ne zahtijeva pranje, ali je poprimio blago neugodan miris, ukloni ga votkom. Poprskaj takav komad odjeće votkom i ostavi ga da se osuši u prozračenoj prostoriji. Votka će uništiti bakterije koje izazivaju miris, a kad se osuši ne ostavlja ni vlastiti miris, pa nitko neće ni naslutiti čime si prskala odjeću.

  • Ispoliraj staklo i porculan

Želiš li ispolirati predmete od stakla i porculana tako da se u njima možeš ogledati kao u ogledalu, ovlaži meku krpicu s votkom i trljaj s njom površinu kojoj želiš dati sjaj.

  • Otjeraj kukce

Tvornička sredstva protiv kukaca sigurno tjeraju te male napasnike, ali – po nekim istraživanjima – škode i ljudima. Votka pak nema štetnih nuspojava. Nalij nešto votke u raspršivač i poprskaj je po svojoj koži – kukci ti se neko vrijeme neće htjeti približiti. Ili, nanišani skupinu kukaca i odmah ih neutraliziraj.


Eko sredstvo za čišćenje

  • Očisti plijesan

Plijesan se brzo širi i narušuje kvalitetu zraka u zatvorenim prostorima. Osobito se voli nakupljati na brtvama i spojevima cijevi. Umjesto s agresivnim tvorničkim sprejevima, poprskaj naslage plijesni s votkom, koju si prethodno ulila u raspršivač. Pričekaj četvrt sata i potom očetkaj naslagu sa starom zubnom četkicom ili nečim sličnim.

  • Zaliječi zubobolju

Imaš li zubobolju, a ne možeš dobiti termin kod zubara za manje od tjedan dana? U tom slučaju, nalij u usta malo votke i zadrži je na onoj strani gdje se nalazi pokvareni zub. Votka će dezinficirati područje i umrtviti zubno meso, pa će bol popustiti. Postupak ponovi prema potrebi.

  • Ublaži peckanje od otrovnog bršljana

Susret s otrovnim bršljanom jedna je od opasnosti koje prijete na izletu. Dodir otrovnog bršljana može izazvati dugotrajan svrbljiv kožni osip. Da bi to spriječila, odmah prelij zahvaćeno mjesto votkom, koja će isprati i neutralizirati aktivnu tvar koja izaziva svrbež. U istu svrhu može ti poslužiti i čisti alkohol, ali vjerojatnije je da ćeš na izlet ponijeti votku nego bočicu čistog alkohola.

  • Ubod meduze

Isti lijek upotrijebi i ako te u moru ubode meduza: njen će otrov izgubiti dobar dio snage, ako ga odmah napadneš votkom.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      melitad

      Ne mora biti votka-sve ovo vrijedi i za rakiju koju većina ima doma a ne pijemo je,dobra je za čiščenje i za zubobolju, mućkaš u ustima i ispljuneš

    • Avatar Zdrava1987
      Zdrava1987

      Zasto reklamirate alkohol ako je to smrt za srcane bolesnike

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.