Dijeta 17. svibnja 2013.

Katarina B.: Želim obući broj 42!

Katarina
1/6
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Katarina Blažeković je kandidatkinja u projektu ''Mršavimo zdravo''. Katarina će tijekom šest i pol tjedana mršavjeti uz savjete stručnjaka Zdrave Krave i koristeći Modifast dijetne pripravke. U prvom intervjuu nam je otkrila kako su joj najveća boljka noćni posjeti hladnjaku, a kakve su Katarinine želje i što očekuje ova 34-godišnja majka dvoje djece, pročitaj u članku

Kada sve utihne, ja napadam hladnjak

'Razlog zbog kojeg sam se prijavila je vrlo jednostavan, ali za mene posebno izazovan! Skupljanje kilograma je počelo prije dvije i pol godine, kako ja u šali kažem kao priprema za trudnoću tijekom koje su se i dalje gomilali kilogrami. Došla je naša beba i sve je super, ali ja se sa svojom trenutom težinom jako loše osjećam. Loše spavam, teško ustajem, lako se umorim i zapušem, boli me kralježnica i noge, i zapravo sam talac svojih kilograma. Moja obitelj se većinom zdravo hrani, ali ne i ja. Ja jedem na brzinu, ono što djeci ostaje po tanjurima, i tako prođe dan, a kad padne noć i sve utihne mama napada hladnjak! Klikni i pročitaj više o projektu.

Stoga je moj prvi susret s nutricionistom Nenadom Bratkovićem bio vrlo poučan. Nenad me savjetovao o pravilima zdrave prehrane i zamkama u istoj koje ja i nisam znala; kako se zdravo i uravnoteženo hraniti i paralelno s tim koristiti dijetne proizvode Modifasta. Vaga - moja trenutna neprijateljica me nije iznenadila pokazanim kilogramima,već količinom masti, a mjerenje kod nutricionista me je dodatno osvijestilo i jače potaknulo na mršavljenje!

Umorim se već nakon nekoliko minuta igre s djecom

'Znam da moje dosadašnje navike nisu ispravan način prehrane, ali do sada se sama nisam uspjela tome othrvati, jer kad sam i pokušala kroz par dana sve je neslavno propalo. Vježbala sam nekad davno i vrlo kratko tako da tome ne pridajem nikakav značaj. Ali sada, sada sam odlučna i motivirana, a i puno je lakše kad imaš odličan tim stručnjaka pored sebe da me prati kako savjetima tako i svojom podrškom. Nadam se da će kroz trud i zajedničku suradnju doći do rezultata, a meni je osobno najvažnije da se ponovno igram i trčim za djecom bez da se umorim već za par minuta.

Želim vezati tenisice i saginjati se bez da zadržavam dah.  Želim kvalitetno spavati i odmorna ustajati. Želim obući konfekcijski broj 42 i hodati na petama bez nezgrapnog ljuljanja stražnjice. To su moje želje i nadam se da ću o njima u budućnosti govoriti kao o ostvarenim ciljevima! Zato hvala na odabiru i vidimo se na cilju!'

Na sljedećoj stranici potraži nutricionističku analizu Katarininog stanja i savjete nutricionista Nenada Bratkovića!

Mišljenje Nenada Bratkovića

Nedostatak vremena i obaveza, ponajprije obiteljskih, onemogućavao je Katarinu da učinkovito promjeni svoju prehranu. Obično bi u dan krenula s kavom, a oko podne bi znala popiti i drugu kavu. Upozorio sam ju da takva prehrana i izostavljanja obroka ujutro i odmah ispijanje kave nosi velik rizik od gastritisa, te povećanja kiseline u želucu. Katarina je priznala kako već ima takve probleme, pa sam je uputio da umjesto kave pije zeleni čaj, a za ukus, može popiti jednu kavu na dan, no kasnije, nakon obroka.

Uvođenje doručka - obvezna promjena!

Uvođenje doručka je obavezna promjena u Katarininoj prehrani, pa će ona biti u mogućnosti konzumirati obrok po mojim prijedlozima, ili pak, kada je u žurbi, popiti Modifast napitak shake ili Modifast kremu/puding , kao međuobrok voće, orašaste plodove, zdraviji sendvič, Modifast proteinsku čokoladicu; ili za večeru Modifast juhu.

Glavni problem Katarinine prehrane je prebacivanje obroka u drugi dio dana, što je uvjetovano i izostavljanjem doručka i jutarnjeg obroka. Posljedica poremećaja glikemije (šećera u krvi) bilo je veći unos manje hranjivih obroka u drugom dijelu dana, odnosno navečer. Stoga distribucija obroka u 4-5 manjih obroka, omogućuje sitost, edukaciju i privikavanje na pravilne razmake između obroka, koji trebaju biti – oko 3 sata.

Procjena:

Za Katarinu sam napravio procjenu i mjerenje antropometrijskih podataka. S 34 godine i 174cm, ona ima 94,0 kg, s procjenom udjela masnog tkiva od 44,4% što bi se moglo procijeniti da je kod nje izgledan višak od oko 13 kg masnog tkiva. Raspodjela je pak masnog tkiva u njezinom tijelu također kruškolikog (ginoidnog) tipa, no za razliku od druge kandidatkinje, procjena mišićne mase je bolja; i ona iznosi 24,7%. Unos proteina kroz prehranu će biti bitan za održavanje i povećanje mišićne mase,u cilju „ubrzavanja“ metabolizma, kako bi rezultati mršavljenja bili još bolji.

Cilj je kroz prehranu, program i smjernice koje sam dao Katarini, napraviti strukturu obroka kroz čitav dan, a ne samo u kasno poslijepodne i navečer; omogućiti ravnotežu glikemije, a dijelom od toga bit će namaknuto i Modifast zamjenskim obrocima te svakako kontrolirati ukupni cjelodnevni energetski unos.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar Zdrava__Krava
      Zdrava__Krava

      Draga slavicica, u ovom projektu "Mršavimo zdravo" već smo odabrali kandidatkinje, ali prati i dalje Zdravu Kravu i očekuj još sličnih projekata. Pozdrav od Zdrave Krave

    • Default avatar -
      slavicica

      bok!kako semogu prijaviti,kao Katarina,za program:"MRSAVIMO ZDRAVO"? Hvala...

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.