Ljepota i relax 31. svibnja 2013.

Paprenom metvicom protiv mučnina

Metvica2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako planiraš otputovati povodom nadolazećih sunčanih dana i produženih vikenda doznaj koja eterična ulja pomažu kod mučnine na putu, a koja smanjuju otečenost stopala. Kako bi si olakšala vrijeme putovanja, nakapaj kap lavande i eukaliptusa na vatu i rasporedi po autu za bolju koncentraciju, savjetuje aromaterapeutkinja Petra Brzović

Ulje paprene metvice umiruje mučninu

Kako bi na godišnjem odmoru bila bezbrižna i uživala u svakom trenutku, bit će dovoljno da poneseš samo nekoliko bočica eteričnih ulja: paprenu metvicu, lavandu, čajevac, eukaliptus i geranij. Osim toga dobro ti mogu doći i eterična ulja đumbira, citronele i pačulija. Eterična ulja paprene metvice i đumbira umiruju mučnine na putovanju. Kapni kap paprene metvice na kockicu šećera i polagano rastopi u ustima ili kapni dvije kapi eteričnog ulja đumbira na maramicu i polako udiši.

Kako bi si olakšala vrijeme koje provodiš u gužvi na cesti, kapni po kap lavande, eukaliptusa ili paprene metvice na par komadića vate i rasporedi po automobilu. To neće uspavati vozača, ali će ga umiriti i pomoći mu da održi koncentraciju i oprez. Ako te putovanje čini nervoznom ponesi sa sobom maramicu na koju si kapnula kap lavande i kap geranija. Kada osjetiš potrebu, udahni nekoliko puta.

Ulje lavande kao pomoć kod otečenih stopala

Kod umornih i otečenih stopala i gležnjeva pripremi vlažnu kompresu s pet kapi eteričnih ulja lavande i paprene metvice ili eukaliptusa i spremi ju u plastičnu vrećicu. Kada osjetiš da ti noge otiču ili su ti umorne i teške nakon putovanja, stavi kompresu na stopala i gležnjeve i lagano izmasiraj prema listovima s obje strane. Umjesto komprese, možeš i noge izmasirati s pripremljenim baznim uljem u koje si dodala eterično ulje lavande ili eukaliptusa (na 100 ml ide 20 kapi eteričnih ulja).

Kako bi se zaštitila od bakterija i virusa dodaj par kapi lavande, čajevca i eukaliptusa na maramice kojim ćeš obrisati površine s kojima ćeš dolaziti u kontakt jer ta ulja imaju izuzetno baktericidno djelovanje. Kako bi olakšala sebi, a osobito djeci boravak na novom i nepoznatom mjestu ponesi sa sobom ulja koja si prije puta koristila kod kuće.

Nije loše nekoliko dana prije odlaska na put koristiti kod kuće ulje koje namjeravaš ponijeti na put. Kada stigneš na odredište, kapni nekoliko kapi odabranog ulja po sobi, okupaj sebe, a u svakom slučaju i dijete, u kupki u koju si dodala to ulje. Bit ćeš iznenađena kako će se lako i brzo smiriti u ugodno svježoj i mirisnoj sobi koja miriše baš kao dom.

Želim ti ugodan i bezbrižan odmor!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.