Zdravlje Prirodno liječenje 12. studenoga 2018.

Biljni lijekovi za zdravu prostatu i iritabilni muški sindrom

Caj_3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prostata, žlijezda veličine i oblika kestena, smještena je ispod mokraćnog mjehura i obavija početni dio mokraćne cijevi. Nakon četrdesete godine, stanice se počinju umnožavati i prostata se povećava kod 15 posto muškaraca, a u starijoj životnoj dobi tj. nakon 60-e, povećanu prostatu ima i do 80 posto muškaraca.

HYPERTROPHIA PROSTATE je dobroćudno i ujednačeno povećanje prostate, ujedno i najčešća bolest te žlijezde. ADENOMA PROSTATE je čvorasto povećanje, a i jedna i druga dijagnoza mogu prostatu dovesti i do veličine marelice. Zbog povećanja i pritiska oko mokraćne cijevi javljaju se neugodne smetnje koje ujedno i umanjuje kvalitetu života. Mokraćna cijev je sužena, mokrenje je otežano, uz slab mlaz i nedovoljno pražnjenje mokraćnog mjehura. Zbog zaostajanja mokraće u mjehuru, razvija se i sekundarna bakterijska infekcija koja s vremenom prelazi u kronične upale, bolove i smetnje.

Terapija traje 5 do 12 mjeseci

Mokrenje je češće noću pa se oboljeli moraju ustati i dva do četiri puta noću kako bi mokrili što naravno izaziva neispavanost i kroničan umor zbog prekidanja sna. U krajnjoj fazi više nije moguće aktivno mokriti, urin izlazi kapi po kap i tada je potrebna operacija. U prehrani treba izbjegavati jako začinjenu hranu, masnoće životinjskog porijekla, kisela vina, konzervirane i suhomesnate proizvode. Preventivno bi trebalo uvesti i dodatne mjere opreza: izbjegavati preusku odjeću, ne sjediti na hladnom, ne voziti bicikl, ne hodati bos, smanjiti unos alkohola, kofeina i nikotina te navečer ne uzimati previse tekućine, naročito nakon večere.

Priroda nam je podarila odlično ljekovito bilje s kojim možemo prevenirati i liječiti benigno povećanje prostate. Ništa ne ide preko noći, pa tako i terapija čajem i biljnim kapima treba trajati najmanje 5-12 mjeseci. Moji pacijenti najčešće kažu kako se jako, jako dobro osjećaju nakon četiri mjeseca korištenja čaja i tinkture.

Čaj za prostatu

Rp/ preslica ili breza ili ivanje cvijeće djeluju kao diuretici, za bolje mokrenje, šipak također djeluje kao diuretik, bogat C vitaminom, kopriva korijen ili list pojačava protok mokraće, ima protuupalno djelovanje, dok žutika vraća metabolizam stanica prostate u normalu pa se sporije umnožavaju,a pomaže i protiv E.coli, borovica djeluje protuupalno, dezinficirajuće protiv bakterija i kamilica koja ima protuupalno i diuretsko djelovanje.

Dvije žlice od mješavine preliti litrom kipuće vode, procijediti nakon pola sata i popiti malo po malo kroz cijeli dan. Netko će si možda kuhati i čaj od peršina ili celera i to je u redu. Ujedno se preporučuje listiće celera i peršina nasjeckati i svježe posuti po juhama, varivu ili nekom sendviču. Preporučuje se grickati bučine sjemenke ili sjemenke suncokreta zbog cinka i vitamina E koji blagotvorno djeluju na prostatu ( a to znači i bučino ulje za salatu). Uz čaj je potrebno uzimati i kapi za prostatu, na bazi koprive, žutike, zečjeg trna u dozi 50-150 kapljica dnevno. Mogu se provoditi i tzv. Kegelove vježbe - vježbe stiskanja mišića dna zdjelice koje se provode tri do pet puta dnevno.

S propadanjem žljezdanog tkiva koje zamjenjuje vezivno tkivo, već smo rekli, prostata se povećava i s godinama polako gubi "ritam". Muški organi u andropauzi za razliku od ženskih polako gube ritam tako da i u sedmom desetljeću života muškarac ima oko 70 posto aktivnih spermija.

Muškarci u klimakteriju

No godine i zajedno s njima hormonalne promjene, a i sve veći stres u životu i radu i kod muškog spola mogu uzrokovati nešto kao PMS. Stručnjaci to zovu IMS tj. iritabilni muški sindrom ( taj su sindrom sigurno osmislili muškarci, jer zašto i oni ne bi imali neki sindrom kao i žene?) Dakle, mogu biti osjetljiviji, umorniji, plačljiviji, mogu postati zaboravni, dobiti na tjelesnoj težini, češće se buditi noću ili prorijediti spolne odnose. Osim pada spolne moći, muškarce u klimakteriju muči i gubitak kose i dlaka te smanjenje mišićne mase. Sve su to znakovi laganog i postepenog gubitka testosterona, znak ulaska u andropauzu tj. muški klimakterij. U fitoterapiji i tu možemo pomoći sa sljedećim biljkama: valerijana, hmelj, matičnjak, kamilica, bosiljak- dakle biljke za smirenje, protiv stresa i za kvalitetniji san.

Dobar biljni šampon i losion za kosu, za bolju prokrvljenost vlasišta i jačanje korijena kose, s kojim ćemo usporiti nagli gubitak kose. Ujedno bih preporučila i čaj, neku vrstu mješavine ljekovitog bilja i za prostatu i za klimakterij te tinkturu od frangule, koprive, đumbira i maslačka za bolji metabolizam i mršavljenje. Svakako izbjegavaj predugo sjedenje i tople kupke (griju se testisi) i uživaj, u sexu, ali sa svojom partnericom/partnerom. Prilikom odnosa s nepoznatom partnericom obavezno koristi kondom i jednom godišnje nakon 50. godine obavi preventivni pregled prostate.

Živimo i uživajmo, ali pametno!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      vedad

      Sjajan članak, vrijeme je da se o ovome problemu počne pričati glasnije. Kao što je spomenuto u komentarima i ja sam probao navedeni Regen50 i mogu samo reći riječi pohvale što se tog lijeka tiče, a skoro sam pročitao dobar tekst i dobre savjete baš na ovu temu, navest ću ovdje jer možda nekome pmogne, žalosno je koliko mladih ljudi ima stid da potraži pomoć, a to je sasvim normalno.https://impotencija.hr/lijekovi-za-impotenciju/

    • Default avatar -
      Mirnica

      Regen50 strong: mislim da je dovoljna razlika 230,00 mg Sabal Palma ekstrakt ploda, 360,00 mg Ekstrakt korijena koprive, 416,00 mg Ekstrakt kore afričke šljive, 54,08 mg fitosterol, 100,00 mg Prah korijena make, 100,00 mg Ekstrakt smole indijskog tamjanovca, 60,00 mg Ekstrakt rajčice, 6,00 mg likopen, 45,00 mg Vitamin C, 13,40 mg Vitamin E , 9,10 mg Vitamin B6 , 14,60 mg Cink, 0,70 mg Magnezij, 82,70 mg L-arginin

    • Default avatar -
      Mate78

      Sto se tice regen50 kapsula samo rijeci hvale stvarno, mislim znam da ima svasta na trzistu, svasta se reklamira na tv-u. Prostamol uno se vrti 0-24 po reklamama a koristio sam ga duze od 2 mjeseca i ni priblizno mi nije pomogao kao regen. U principu sto zelim reci je da ne treba vjerovati svemu na tv-u. dovoljno je samo pogledati sastojke.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.