Hrana 10. srpnja 2013.

Upoznaj Kristininu zdravu kuhinju!

Cura_Montaza_1
1/5
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Predstavljamo Kristinu Grofelnik, novu kolumnisticu Zdrave Krave, koja će ti svaki tjedan donositi nove zdrave recepte. Kristina, Zdravu Kravu prati od njenih početaka i kako je sama istaknula ona je potaknula njezinu strast prema pripremi zdravih jela. Osim toga bila je i pobjednica 'Kuhaj u ritmu sezone'. Donosimo ti njezin recept za sladoled od zelenog čaja s umakom od lavande

Živi u jednom manjem mjestu u idiličnom Zagorju. Ove jeseni krenut će na studij, a kuhanjem se bavi od svoje 11 godine. Posebna joj je strast pripremanje slastica što je naslijedila od svoje majke vlasnice slastičarskog obrta koja je također bila pobjednica "Kuhaj u ritmu zime", a Kristina je otkrila da je i ona sudjelovala u kreiranju pobjedničkog recepta. Više o Kristininoj ljubavi prema zdravoj hrani možeš doznati na njezinom blogu la Patisserie.

Palačinke, za početak

"Kuhanje me privuklo već s jedanaest godina kada je moja starija sestra prvi put pekla palačinke. Pomalo me bilo strah, ali kao i svaka druga mlađa sestra, htjela sam isprobati što i starija. Nakon prvih palačinki, krenula sam utabanom stazom mamine domaće kuhinje i s vremenom došla do zanimljivih kuhinja iz drugih dijelova svijeta. Kako to već s početcima biva, ni moji nisu bili previše uspješni. Ali to me nije obeshrabrilo, naprotiv, meni su i moji 'neuspjesi' bili ukusni. Možda sam upravo zato sada tu gdje sam, jer se nisam obazirala na komentare drugih, već samouvjereno zastupala svoja jela", rekla je Kristina.

Sezonske namirnice kao imperativ

Kristini je kuhanje u sezoni osobito važno: "Čitanjem članaka na Zdravoj Kravi, naučila sam kako se tijelo prilagođava vremenskim uvjetima i kako mu mi u tome možemo pomoći, što je vrlo važno za zdravlje pojedinca. Najvažniju ulogu u tome ima prehrana, koja, ako je u skladu sa sezonom, pridonosi zdravlju i vitalnosti. Namirnice koje ne pripadaju sezoni, ponajviše zimi, uvijek su privlačnije i nema ništa loše u njihovu konzumiranju, ali smatram da to treba biti umjereno. I ja volim pojesti jagode kada nije njihova sezona, ili jabuke zimi. Osim toga, smatram da je i prehrana prema podneblju vrlo bitna. Kao što je naš organizam naviknut na mediteransko voće, tako je i organizam Meksikanaca naviknut na tropsko! Iako su namirnice iz drugih podneblja zdrave, prije svega bi trebali konzumirati one koje rastu u našem okrugu, prilagođene našim uvjetima."

Pobjeda je donijela samopouzdanje

Na koji način joj je Zdrava Krava oblikovala stav prema zdravoj prehrani, Kristina je objasnila: "Sam pojam 'zdravo' bio mi je dovoljno nepoznat i potaknuo me da saznam što se zapravo skriva iza njega. Surfanjem po webu, naišla sam na Kravicu i pronašla sve potrebne informacije, a za koje sam bila sigurna da su provjerene i točne. Osim što me Zdrava Krava upoznala sa zdravom hranom i životom, uputila me u središta širenja zdravog života, pod time mislim na centar Makronovu i bio&bio trgovine, čija sam stalna posjetiteljica. Pobjedom na portalu, poraslo mi je samopouzdanje i dobila sam priznanje da je ono što radim vrijedno, ali i rijetko! Osim što sam proširila svoje obzore, zdravu hranu promoviram i u svojoj užoj i široj obitelji.

Svi članovi moje obitelji pružaju mi veliku podršku u tome što radim. Portal posjećujem svakodnevno, posebice ujutro kada se probudim te navečer da provjerim sve nove članke i recepte. Najdraža mi je kolumna Feng shui svijet. Obožavam horoskop, ali i članke vezane uz istočnjačke običaje. Također, članci i recepti prijašnje gastro blogerice Marinele Prodan bili su izvor moje inspiracije ovih godina. Najviše su me privukle mnoge aplikacije kao što su brojač kalorija, potrošnja kalorija, izračun BMI-a jer su to sve stvari koje su me interesirale, a o kojima nisam znala ništa."

Suočavanje s predrasudama

Blog la Patisserie Kristina piše zadnjih par mjeseci, a do sad je njegovo postojanje držala u tajnosti: "Samo su moje bliske prijateljice znale za blog jer me bilo strah reakcije okoline. Blog sam počela pisati s namjerom kako bih podigla svijest ljudi o važnosti prehrane u njihovu životu, a osobito o utjecaju hrane na raspoloženje i međuljudske odnose. Budući da dolazim iz sredine koja nije upoznata s prednostima zdrave prehrane te zbog njihovih predrasuda da su zdrave namirnice skupe, svojim blogom želim dokazati da zdravlje nije skupo. Moja majka koja je, kako moj otac kaže 'financ-ministar', nije oduševljena mojim eksperimentima u kuhinji zato što često koristim namirnice koje su skupe.

Ali, novac ne stavlja ispred mog zdravlja i težnje za napredovanjem, već me potiče u nastojanju da uvedem promjene u našu kuhinju. Iako imam vlastiti vrt, često namirnice tražim na policama trgovina zdrave hrane, pogotovo za slastice koje predstavljaju okosnicu moga rada. Želja mi je unaprijediti slastičarstvo u Hrvatskoj jer se uglavnom oslanja na nezdrave namirnice. S obzirom na to da se moja majka tradicionalno bavi slastičarstvom, i sebe sam pronašla u tome. Samo što sam odlučila uvesti organske i zdrave slastice u našu ponudu, a koje su vrlo dobro prošle na zadnjem predstavljanju."

Kupus na kraju

Kristina još uvijek ne kuha redovito za cijelu svoju obitelj, jer su još u fazi privikavanja na zdravu kuhinju, ali kaže da svi članovi nastoje uklopiti zdravu prehranu u svakodnevni život: "Ponekad pretjeram svojim već dosta intenzivnim kombinacijama koje njima ne odgovaraju. Zato sam ih odlučila polako privikavati na moj koncept. Najveću podršku u svemu daju mi moja majka, baka i djed, koji probaju baš svaki recept koji osmislim." Kristina najviše voli slastice, a posebno čokoladu, najdraži kolač mi je cheesecake, a od slanih jela falafel. "Obožavam slanutak, kukuruzno brašno, jabuke, maline, čokoladu, začine, bosiljak, rajčicu. Volim sve namirnice osim sirovog kupusa, odgovara mi samo ukiseljeni. Želim svojim čitateljima sa Zdrave Krave ukazati na važnost pripreme i podrijetla namirnica koje ne moraju nužno biti skupe. Osim toga, važno mi je da čitatelji prepoznaju kvalitetu i trud koji ću uložiti u svome nastojanju da im približim ono što volim i čemu ću posvetiti svoje fakultetsko obrazovanje, zdrav i ispunjen život u skladu s vlastitim potrebama", zaključila je Kristina Grofelnik.

Na sljedećoj stranici potraži recept za sladoled od zelenog čaja s umakom od lavande.

Recept

Sladoled od zelenog čaja s lavandinim umakom

Sastojci:

  • ½ šalice zelenog čaja
  • 1,5 l vode
  • 2 šalice zobenih pahuljica
  • 1 šalica smeđeg šećera
  • 2 žlice kokosova maslaca

Priprema:

Skuhaj čaj i dodaj zobene pahuljice dok je voda još vruća. Dodaj šećer i kokosov maslac te miješaj kako bi se rastopili. Kada pahuljice omekšaju, štapnim mikserom ih usitni. Rijetka krema koju ćeš dobiti, treba se malo ohladiti na sobnoj temperaturi te nakon toga zamrznuti u zamrzivaču. Svakih sat vremena smjesu promiješaj kako se ne bi stvorili kristalići leda već kremasta struktura.

Lavandin umak

Sastojci:

  • 2 šalice vode
  • šalica smeđeg šećera
  • ½ šalice meda
  • 2 žlice lavandina cvijeta

Priprema:

U vodi otopi med i šećer i zakuhaj ih na vatri. Dodaj lavandu i kuhaj dok ne pusti aromu ovisno o tvojoj želji (Kristina je kuhala oko 7 minuta). Reduciraj umak do željene gustoće, oko 20 minuta i prelij u drugu posudu kako bi se ohladio. Po želji, cvjetiće koji su ti ostali od kuhanja možeš pomiješati sa smeđim šećerom te malo rastopiti u tavi kako bi dobila karamelizirane cvjetiće za dekoraciju.

Pročitaj zbog kojeg je recepta Kristina Grofelnik bila proglašena Kuharicom zime 2012. godine.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar xenia64
      xenia64

      ako može običan maslac rado ću isprobati recept jer obožavam zobene pahuljice

    • Avatar Kikica_Skippy
      Kikica_Skippy

      Hvala ;)

    • Default avatar -
      magdalena_24

      napravial sladoled i odličan je! sve pohvale!

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.