Hrana Analizirali smo 16. rujna 2019.

Suncokretove ili bundevine sjemenke - koje su zdravije?

Sjemenke
Foto: Thinkstock Sjemenke bundeve sadrže važne količine željeza
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Poput suhog voća i žitarica, sjemenke također sadrže visokovrijedne tvari. Sjemenke bundeve sadrže značajne količine željeza, dok su sjemenke suncokreta bogate vitaminom E. Međutim, jednu našu čitateljicu zanima jesu li ove sjemenke kalorične te koje je od njih bolje češće konzumirati. Savjet donosi nutricionist Nenad Bratković.

Bučine sjemenke

Bundeva ili buča većini je poznata kao ukras koji dolazi s kasnim ljetom i početkom jeseni, no sve je više onih koji je uvrštavaju u svoj jelovnik. Nije niti čudno jer bundeva je izuzetno ukusna i hranjiva namirnica koja se lako čuva. Izuzetno povoljno djeluje na regulaciju probave, na smetnje kod mokraćnih kanala te na ten kod djece i odraslih. Znanstveno je dokazano da bundevine sjemenke i ulje pozitivno djeluju na smetnje s prostatom. Sjemenke se mogu koristiti u juhama, varivima, kao dodatak salatama, a često se stavljaju na peciva ili u razne krušne proizvode.

Sjemenke suncokreta štite kosti i pomažu detoksikaciji jetre

Suncokretove sjemenke

Sjemenke suncokreta mogu biti značajan izvor proteina, vlakana i polinezasićenih masti u prehrani pa je suncokretovo ulje vrlo blisko maslinovom po vrijednosti. Sadrži tiamin (B1), niacin (B3), piridoksin (B6), folnu kiselinu, željezo, cink, fosfor, bakar, kalij, selen, vitamin E, magnezij i mangan.

Jedna glavica suncokreta može sadržavati do 2000 sjemenki. Postoje dvije glavne vrste usjeva suncokreta. Jedna se vrsta uzgaja zbog sjemenki za jelo, dok se druga - koja se većinom uzgaja - uzgaja zbog ulja. Sjemenke suncokreta koje jedete su omotane u nejestive crno-bijele prugaste ljuske. Sjemenke suncokreta imaju blag, orašasti okus i čvrstu, ali nježnu teksturu. Često se peku kako bi im se poboljšao okus.

 | Author: Wikipedija Foto: Wikipedija

Vrlo visoka energetska vrijednost

Uz sve navedene blagodati koje ove dvije vrste sjemenki donose, jednu našu čitateljicu zanimalo je postoje li i kakva opasnost prilikom pretjeranog unosa ovih namirnica: ''Imam jedno pitanje vezano za sjemenke suncokreta i bundeve. Konzumiram ih svakodnevno i u ne baš tako malim količinama. Zanima me koliko su one zapravo dobro, odnosno loše i jesu li jako kalorične, odnosno debljaju li? Puno hvala!''

Nutricionist Nenad Bratković čitateljici je savjetovao sljedeće: ''Ne znam kakav je tvoj općeniti status pokazatelja uhranjenosti (tjelesna masa i visina), no znaš i sama kako je unatoč preporuci da ovakve sjemenke budu dio tzv. snacka, odnosno međuobroka, njihova energetska vrijednost vrlo visoka. Drugim riječima, ona može dovesti do prekomjernog energetskog unosa i potencijalno može doprinijeti debljanju. Prije svega, zbog vrlo visokog sastava uljne komponente.''

Sastavni dio uravnotežene prehrane

''Odabirući između ove dvije vrste sjemenki, odluči se radije za bundevine sjemenke jer su, u odnosu na suncokretove sjemenke, ipak bogatije omegama-3 masnim kiselinama. Iako obje vrste sadrže i fitosterole i vitamin E, vrlo bitan antioksidans, sadržaj fitosterola u bundevinim sjemenkama je povoljniji.

Ove namirnice su zdrave i korisne kao sastavni dio uravnotežene prehrane, no prekomjernim unosom možeš doći u energetski suficit i – udebljati se.''

Paradoks suncokretova ulja

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.