Zdravlje 19. ožujka 2017.

Prirodni lijek za policistične jajnike

Biljeu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dijagnoza policističnih i mikrocističnih jajnika što je gotovo isto, nažalost danas je vrlo česta i nema dana da ne pripremam tu terapiju. Veliki je to problem za djevojke i žene, jer su ciklusi neredoviti, netko ima, a netko nema i sve to dovodi do neplodnosti. Žene su danas iscrpljene, iscrpljeni su njihovi spolni organi, dolazi do sve većih stresova i posljedično tome do hormonalne neravnoteže.

Naime, funkcija jajnika ovisi o nekoliko naših endokrinih žlijezda to su žlijezde s unutarnjim lučenjem, koje luče hormone direktno u krv : hipofiza, štitnjača, kora nadbubrežnih žlijezda i gušterača koja luči inzulin. Menstrualni ciklus počinje s prvim danom menstruacije i traje u prosjeku 28 dana.

Zadan i konačan broj jajnih stanica

S prvim danom menstruacije i tijekom nje, razina estrogena je najniža. Hipofiza proizvodi sve više svoj hormon za stimulaciju folikula, tzv. FSH te folikuli počinju lučiti estrogene, koji polako rastu u toj prvoj polovici ciklusa. Pred ovulaciju raste i progesteron i svojim porastom blokira estrogene pa u sredini ciklusa oko 15-og dana folikul prsne, izbaci jajnu stanicu i to je ovulacija. Tada se u drugoj polovici ciklusa aktivira hormon LH za žuto tijelo te estrogeni i progesteron počinju padati. Ako ne dođe do oplodnje, žuto tijelo propada i zadebljani endometrij se počinje ljuštiti i krvariti. Dolazi do menstruacije pa idemo opet ispočetka. Ovo je normalan menstruacijski ciklus žene. Naime, u vrijeme rođenja imamo zadan i konačan broj jajnih stanica za cijeli naš život. Najčešće je to oko 450 jajnih stanica, koje jajnici oslobađaju ovulacijom svaki mjesec i kada ih potrošimo oko 50. i 55.godine života to je to. Nema jajnih stanica, nema menstruacije, nastupa menopauza. Kod policističnih jajnika problem je najčešće višak estrogena, manjak progesterona i eventualno višak prolaktina ili muških hormona testosterona.

Maternica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Što se događa s policističnim jajnicima?

Višak estrogena stimulira folikule i stvaraju se novi jer nema dovoljno progesterona da blokira estrogene. Folikuli ne sazrijevaju i tako nastaju brojne ciste u jajniku/jajnicima. Jajnik je ispunjen s 8 do 10 manjih vodenih (folikularnih ili retencijskih ) cista, veličine 5 do 8 milimetara. Budući da folikuli ne sazrijevaju, nema ovulacije, nema menstruacije. Govorimo o anovulatornom ciklusu - amenoreji. U tom slučaju naravno, ne može doći ni do oplodnje pa je dodatni problem i sterilitet. Ciste mogu spontano prsnuti, nestati, smanjiti se za 2 do 3 mjeseca, ali to baš i nije čest slučaj. Visoki LH stimulira hipofizu na lučenje muških hormona, što nam naravno ne treba.

Pojačana dlakavost i hormonalna neravnoteža

Hirzutizam je pojačana dlakavost muškog tipa uz koji se najčešće javljaju akne i problemi s kožom i lučenjem žlijezda znojnica i lojnica, pojačano ispadanje kose ili njezino prorjeđivanje. Ciste nastaju zbog čestih, kroničnih upala jajnika, cirkulatornih ili hormonalnih promjena, stresnog načina života, promjena u prehrani, preintenzivnih dijeta. Sve to mijenja rad endokrinih žlijezda i izaziva hormonalnu neravnotežu. Ovoj skupini poremećaja pripada i endometriom, tj.endometriodna cista, s nešto jačom stijenkom, prokrvljenošću i sklonošću stvaranja priraslica.

Veliki broj mojih pacijentica uz PCO imaju i hipotireozu u kojoj štitnjača slabije luči svoje hormone, a to dovodi do povećanog lučenja prolaktina, što nas opet vodi u začarani krug amenoreje. Mnoge pacijentice imaju i inzulinsku rezistenciju, tj. gušterača luči dovoljno, čak i previše inzulina, no na njega stanice ne reagiraju, razvija se pretilost i jajnici luče previše muškog testosterona, a to nam opet ne treba i opet vodi u začarani krug amenoreje. Ako te je od silnih podataka zaboljela glava, kao i mene od silnog objašnjavanja, pročitaj tekst još jednom kad se malo odmoriš. Ništa nije jednostavno, a nije jednostavna ni fitoterapija.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Čaj za policistične jajnike

Od fitoestrogenskog i progesteronskog bilja za uravnoteženje hormona i poticanje ovulacije. To su list ili korijen koprive, kadulja, stolisnik, anđelika. Imunološke biljke: neven, imela, bazga, đumbir. Biljke za smirenje stresova i nervoze: matičnjak, kamilica, lavanda, odoljen. Progesteronske: konopljika, sladić, rosopas. To je ovako ugrubo. Budući da svaku pacijenticu saslušam i pogledam nalaze, neke od ovih biljaka se možda i neće naći u čaju, a možda ću u iznimnim slučajevima niskih estrogena morati u terapiju uvesti i vrkutu, komorač, anis, hmelj, crvenu djetelinu. Uz čaj se obavezno piju dvije vrste kapljica tijekom prve i tijekom druge polovice ciklusa.

Biljne kapi za PCO

Od imele, nevena, koprive te od konopljike, sladića rosopasa, sjemena mrkve ili kopra. Dnevno se pije po 100 do 150 kapi u čaju ili čaši vode. Prilagodi i prehranu te uzimaj što manje mlijeka i mliječnih proizvoda, tj.mesa, jer su nažalost puni estrogena. Šetaj na svježem zraku, vježbaj, nađi neki svoj način relaksacije jer se moraš opustiti i smanjiti stresove. Skini bar 5 do 10 posto svoje tjelesne težine kod inzulinske rezistencije, s polaganom i pametnom dijetom u kojoj ćeš skidati po dva do tri kilograma mjesečno.

Ulje za masažu trbuha

U neko bazno ulje koje se dobro resorbira (bademovo, lješnjakovo, arganovo) ukomponira se muškatna kadulja, čempres, lavanda, geranij. Uljem se navečer maže donji dio trbuha u području oba ili samo jednog policističnog jajnika. Opusti se, uživaj u životu, ostavi dio obaveza i poslova i svojim muškarcima.
Još ću napomenuti da ova terapija ne smeta i nema nuspojava u slučaju trudnoće. Naprotiv, kad do trudnoće dođe, svojim pacijenticama savjetujem da ovaj čaj i kapljice piju još i u prva tri četiri mjeseca trudnoće, da sačuvamo potrebnu razinu i ravnotežu hormona i održimo trudnoću.

Još savjeta dr. Ksenije Krajine Pokupec potraži ovdje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      Lidija01

      Dobar dan ja zivim u Austriju i htela sam da vas upitam kako bih dosla do caja i kapi zbog policistickih jajnika jer sam kotrolisala hormone i doktor mi je rekao da imam taj problem i problem sa nadbubreznom zljezdom.hvala vam unapred za odgovor i veliki pozdrav

    • Default avatar -
      zabrinuta24

      Pozdrav, već nekoliko godina imam problema s akna pri čemu nisu ni pomagali odlasci dermatologu, nakon toga sam odlučila otići kod ginekologa. Ginekologica me pregledala i prepisala Diane, od kojih mi se ten popravio, nakon 2 godine ukinula mi je te tablete i prepisala Trinavum. Meni se stanje pogoršalo, znači lice katastrofa, dobila nekoliko kilograma, primjećujem opadanje kose. Ja sumnjam na policistične jajnike al bojim se odlaska liječniku. Molim vas za savijet! I da li postoji neki biljni pripravak za to? Unaprijed hvala

    • Avatar Zdrava__Krava
      Zdrava__Krava

      Drage katarina23, najbolje bi bilo da svoje pitanje pošalješ izravno dr. Krajini Pokupec u rubrici "Pitaj stručnjaka" http://www.zdravakrava.24sata.hr/pitaj-strucnjaka/fitoterapija. Pozdrav od Zdrave Krave

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.