Zdravlje 20. rujna 2013.

Gazirana pića otapaju zube?

Zubi2
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Već godinama se vode rasprave o tome mogu li gazirana pića nanijeti štetu zubima. Točan odgovor potražili smo od specijalista protetike dentalne medicine primarijusa Davora Seiferta te nutricionista dr. sc. Darije Vranešić Bender i dipl. ing. Nenada Bratkovića. Saznaj sadrže li tvoja omiljena gazirana pića kiseline koje mogu oštetiti zubnu caklinu

Oštećenje zubne cakline

Ključni temelj diskusije o tome mogu li gazirana pića, zaslađena ili ne, nanijeti štetu zubima učestalo predstavljaju kiseline koje se u takvim napitcima nalaze, a koje prema brojnim istraživanjima bez dobre dentalne higijene mogu izazvati eroziju i značajnu štetu na zubima.

Sa specijalistom protetike dentalne medicine, primarijusom Davorom Seifertom, razgovarali smo upravo o tome koliki utjecaj na stanje zubi ima sadržaj mjehurića gaziranih napitaka. Pojasnio je zašto nastaje karijes te koje namirnice dovode do oštećenja zubne cakline.

Šećeri i kiseline uzročnici zubnog kvara

''Karijes je zarazna bolest uzrokovana različitim bakterijama (Streptococcus sanguisa i Streptococcus mutans, Lactobacillus acidophilus, Actinomyces naeslundi, Actinomyces viscosus i mnoge druge), a nastaje kao posljedica kombinacije djelovanja bakterija i šećera iz hrane te pića uz ostale čimbenike.

Pića koja u svome sastavu imaju visok postotak šećera i kiselina olakšat će nastanak početnog oštećenja cakline koje olakšava lijepljenje ostataka hrane, posebice ugljikohidrata (plak) na zubima. Unutar plaka se djelovanjem bakterija razvijaju kiseline i dolazi do daljnje demineralizacije cakline'', rekao je.

Mućkanje gaziranih napitaka u ustima

Drugim riječima, doktor znanosti te naslovni docent i voditelj predmeta Gnatologija Studija dentalne medicine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu primarijus Seifert zaključuje kako ipak nije bitan sadržaj mjehurića (ugljikov dioksid) nego postotak šećera i kiselina. ''Neki napitci imaju vrlo visok postotak šećera, ali po ukusu nisu pretjerano slatki. Korekcija okusa postiže se takozvanim faktorima kiselosti.

S druge strane, neki napitci sadrže ortofosfornu kiselinu kao faktor kiselosti, odnosno korekciju okusa. Ortofosforna kiselina u koncentraciji od 37 posto koristi se za nagrizanje cakline tijekom rekonstruktivnih zahvata (izrada plombi) tijekom 10 sekundi. Dugotrajnim dodirom ortofosforne kiseline i u manjim koncentracijama s caklinom zuba, dolazi do demineralizacije cakline.'' Nadodaje kako je stoga najgora varijanta držanje i mućkanje gaziranih napitaka u ustima te provlačenje tekućine kroz zube. ''Naime, tako se vrijeme dodira relativno agresivne tekućine i zubne površine povećava, a ujedno dolazi i do povećanja vjerojatnosti karijesa.''

Na sljedećoj stranici doznaj što stručnjaci nutricionisti savjetuju za očuvanje zubne cakline.

Kako sačuvati zubnu caklinu

Nutricionistica Vitaminoteke dr. sc. Darija Vranešić Bender pojasnila je kako su napitci koji se najčešće povezuju s erozijom cakline gazirana pića koja sadrže limunsku i fosfornu kiselinu, ali i kiseli sokovi citrusa i općenito kisela hrana. ''Stoga se preporučuje što manja konzumacija gaziranih napitaka te ispiranje usta vodom nakon konzumacije kiselih napitaka. Također, preporučuje se korištenje slamke, kako bi se onemogućio kontakt kisele tekućine i cakline.''

Postoje i određene bolesti, stanja te navike koje pridonose propadanju cakline, jedne je od najčvršćih struktura u ljudskome tijelu. ''Primjerice, gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) koja se ne liječi, može uzrokovati propadanje cakline jer se kiselina iz želuca vraća u usnu šupljinu i nagriza caklinu. Slična pojava, ali značajno izraženija, viđa se i kod bulimije. Naime, osobe s dijagnosticiranom bulimijom učestalo izazivaju povraćanje te im stoga propada zubna caklina.

Učestalo uživanje u alkoholu također uništava caklinu, a tome mogu pridonijeti i neki lijekovi koji su dostupni u kiselom obliku ili primjerice tablete za žvakanje s kiselim supstancama (npr. vitamin C)'', tvrdi Darija Vranešić Bender te dodaje da se kiseli napitci preporučuju uz obrok nakon kojega je dobro popiti čašu mlijeka ili komadić sira kako bi se neutralizirao njihov loš učinak.

Bez zdravih zubi nema preduvjeta za zdravu prehranu

S činjenicom da cjelovitost i struktura zubi može znatno biti pogođena neadekvatnom prehranom, slaže se i nutricionist dipl. ing. Nenad Bratković. ''Bez zdravih zubi nema ni preduvjeta za zdravu prehranu, odnosno za  adekvatnu probavu, pa je samim time ugrožen osnovni postulat zdrave prehrane - postizanje raznolikosti unosa namirnica i hranjivih tvari. S druge strane, vrsta namirnica bitno utječe na opće oralno zdravlje, dakle zdravlje zubi i usne šupljine.''

Dodaje kako šećeri i ostali ugljikohidrati mogu biti podvrgnuti procesu fermentacije, djelovanjem enzima i bakterija u usnoj šupljini. ''Unos zaslađenih industrijski procesiranih proizvoda koji obiluju sladilima poput sveprisutnih glukoznih i fruktoznih sirupa prva su mjera opreza. Namjerno zaslađivanje napitaka šećerom na dnevnoj razini bitno utječe na pojavu karijesa i demineralizacijske procese u organizmu.

Također i osobe s gastrointestinalnim smetnjama koje su sklone takozvanoj regurgitaciji hrane, odnosno refluksu želučane kiseline i žgaravici, značajnije su izložene narušenom oralnom zdravlju. Naime, vrlo nizak pH te kiseline erozivno djeluje na zubnu caklinu i kompletnu strukturu zubi.''

Na sljedećoj stranici saznaj što o oštećenju zubne cakline i gaziranim napitcima tvrde iz prehrambene kompanije Atlantic Grupe te tvrtke Coca-Cola Adria.

Cockta bez ortofosforne kiseline

Rosana Turk, senior brand manager u Cockti (Atlantic Grupa), naglasila nam je kako je osnovni cilj, a ujedno i vrijednost Cockte kao brenda to što je prirodna i što njezini sastojci ne štete zdravlju potrošača. ''Zbog toga je Cockta bez ortofosforne kiseline i kofeina, što znači da je slobodno mogu konzumirati i djeca i odrasli.

Osim što potrošače putem oznake na ambalaži upozoravamo da Cockta ne sadrži ortofosfornu kiselinu i kofein, kroz medijsku komunikaciju pokušavamo ih upozoriti i na prednosti koje taj napitak ima u odnosu na ostala gazirana pića, što je posljednjih deset godina rezultiralo time da je sve više naših potrošača svjesno tih benefita. Pored jedinstvenog okusa, to je još jedan razlog zašto Cockta ima toliko vjernih potrošača svih uzrasta", pojasnila je Turk.

U Coca-Coli se pozivaju na stručne studije

U Coca-Cola HBC Hrvatska tvrde kako su mnogi stručnjaci proučavali navode da do slabljenja kostiju dolazi zbog previše fosfora iz fosforne kiseline i došli su do zaključka kako one nisu točne. ''Prilikom konzumacije fosforne kiseline, ona se probavlja i tijelo je apsorbira u obliku fosfata, neovisno o namirnici u kojoj se ona nalazi, poput mesa, sira, orašastih plodova, žitarica i drugih. Sukladno tome, bezalkoholna pića zaslađena šećerom u vrlo maloj mjeri doprinose povećanju fosfora u prehrani. Bitno je naglasiti kako su sve namirnice koje sadrže kiseline, a ne samo bezalkoholna pića zaslađena šećerom, potencijalni uzročnici karijesa ili slabljenja zubne cakline, samo ako se ne provodi adekvatna higijena zuba i usne šupljine'', rekla nam je Ana Kljaić Balenović, direktorica komunikacija i odnosa s javnošću iz tvrtke Coca-Cola Adria.

''Da šećeri ne potiču razvoj kardiometaboličkih bolesti (dijabetesa, metaboličkog sindroma, kardiovaskularnih bolesti) ništa više od drugih namirnica koje se konzumiraju u prekomjernim količinama te tako doprinose prekomjernom energijskom unosu, zaključak je studije skupine autora, među kojima je i dr. John L. Sievenpiper, koji je bio i gost govornik na 31. Međunarodnom simpoziju o dijabetesu i prehrani u Dubrovniku'', rekla je te dodala kako se u studiji navodi da su šećeri često u fokusu interesa javnosti, no ne postoje jasni dokazi o povezanosti između šećera i povećanog rizika od razvoja dijabetesa.

Uravnoteženost, raznolikost i umjerenost

Nadalje, nastavila je Kljaić Balenović, i šećer i zaslađena pića nose određene rizike, no to je primijećeno samo u slučaju prekomjerne konzumacije, dok u slučajevima umjerene konzumacije ti rizici nisu istaknuti. ''Uz to, studije ističu da su dijabetes, povišeni krvni tlak i slična stanja češće povezana sa sjedilačkim načinom života, pušenjem i nedovoljnom razinom tjelesne aktivnosti, nego sa šećerima ili bezalkoholnim pićima koja sadrže šećer. Stoga je potrebno u cijelosti analizirati prehrambene navike kako bi se izvukli ispravni zaključci.

Smatramo da su temelji dobre prehrane i pozitivnih prehrambenih navika uravnoteženost, raznolikost i umjerenost te u skladu s time pratimo načelo prehrane u kojemu svaka namirnica i piće mogu pronaći svoje mjesto u uravnoteženoj i razboritoj prehrani u kombinaciji s redovitom tjelesnom aktivnosti. Zdravo poslovanje naše tvrtke isprepleteno je sa zdravljem naših zaposlenika, naših potrošača i zajednice u kojoj djelujemo te ćemo nastaviti s provedbom mnogih važnih koraka, poput inovacija u proizvodima i ambalaži te podrške programima koji promiču zdrav i aktivan životni stil'', zaključila je.

Doznaj koji su niskokalorični napitci dobri za vitku liniju.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar lena87
      lena87

      Ne pijem ništa gazirano :)

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.