Fitness 19. studenoga 2013.

Nicole Kidman fit na pragu pedesete

Nicole2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Popularna četrdesetšestogodišnja australska glumica Nicole Kidman vitku liniju održava vježbanjem u teretani, svakodnevnim trčanjem nekoliko kilometara te plivanjem tridesetak minuta dnevno. Ova Oscarom nagrađena majka četvero djece pobornica je Eat-Clean dijete koja se temelji na izbjegavanju prerađene i rafinirane hrane

Teretana, trčanje i tenis

Australska glumica i model Nicole Kidman nikada nije imala problema s težinom pa na svojoj vitkoj figuri rado redovno nosi dizajnerske kreacije.

Održavanje izuzetne vitkosti u dobi od 46 godina nije moguće bez napora pa je Nicole redovna gošća jednog fitness centra u Zapadnom Hollywoodu. "Koliko god se trudila diskretno ulaziti i izlaziti iz fitness centra, ne može sakriti svoj zdravi sjaj koji potječe od marljivog rada na spravama", izvijestio je nedavno Daily Mail.

Polusatno plivanje svaki dan

Osim vježbanjem u teretani, Nicole godinama čuva zdravlje trčanjem nekoliko kilometara dnevno. Ljubav prema trčanju naslijedila je od oca.

"Tome nas je naučio tata maratonac. Iako su mu 73 godine, ponekad otrči 15-16 kilometara dnevno", rekla je tijekom proljetnog filmskog festivala u Cannesu, kao što prenosi The Examiner. Uz trčanje, često pliva. Kaže da je zbog odrastanja blizu mora razvila vrlo poseban odnos prema vodi te da pliva tridesetak minuta dnevno, ali da to sada radije čini u bazenu.

Pročitaj naš mali vodič kroz jogging za početnike! Saznaj zašto naš triatlonac Dejan Patrčević trčanje smatra najprirodnijim oblikom kretanja. 

Problem zvan jahanje

Osim toga, Nicole igra tenis dvaput tjedno po jedan sat, a za ulogu u filmu 'Australia' iz 2008. godine naučila je i jahati. "Mnogo je teže nego što sam prethodno mislila. Za to je potrebno imati dobro razvijena, mišićava leđa", priznaje.

Rad s četvero djece – dvoje posvojene u braku s Tomom Cruiseom i dvoje biološke u braku s country pjevačem Keithom Urbanom – dopunska je 'vježba' koja troši mnogo kalorija. Nakon što je 2008. godine rodila kćer Sunday Rose, nekoliko kilograma nakupljenih u trudnoći brzo je odstranila 'zahvaljujući stresu koje joj je donijelo majčinstvo u 41. godini', kaže.

Pobornica Eat-Clean dijete

Mediji su u zadnje četiri godine izvijestili da Nicole, zajedno s Angelinom Jolie, Halle Berry i Gwyneth Paltrow promiče dijetu Eat-Clean. Ova se dijeta koju je osmislila Tosca Reno, oslanja na cjelovite namirnice u prirodnom stanju te na izbjegavanju prerađene i rafinirane hrane.

"Trudim se jesti samo organsku hranu: salate, ribe i ponekad tjesteninu. Nisam ljubiteljica hrane s visokim udjelom masnoće. Jedem male porcije hrane pa moram jesti nekoliko puta dnevno kako bih se zasitila", opisala je Nicole svoj režim prehrane.

Organsko, sirovo, krto

U skladu s Eat-Clean dijetom, treba izbjegavati bijelo brašno i rafinirani šećer. Prednost treba dati složenim ugljikohidratima i krtim bjelančevinama mesa stoke hranjene travom na slobodnim pašnjacima. Ostala pravila Eat-Clean dijete uključuju obilan doručak, mnogo malih obroka (od pet do sedam dnevno) i od osam do deset čaša vode. Međutim, posljednjih nekoliko tjedana prehrambeni stručnjaci iz Nicoleine domovine Australije su prigovorili kako ova dijeta ne osigurava organizmu neke važne sastojke.

"Najviše me brine odsustvo izvjesnih namirnica (u toj dijeti). Sigurno nije dobro da žene dugo izbjegavaju dobre izvore kalcija i željeza", napomenula je profesorica Amanda Lee, nutricionistica. "Organska je hrana mnogo skuplja, ali nema dokaza da je bolja za zdravlje. Smisao organske hrane je čuvanje okoliša", zaključila je.

Mišljenje nutricionistice

Nutricionistica Mirja Jošić tvrdi kako je Eat-Clean još jedna u nizu dijeta za mršavljenje koja u osnovi propagira redovitu tjelovježbu, adekvatan unos tekućine, redovite obroke i unos neprocesirane hrane. ''Ovaj pristup mršavljenju, iako skladu s principima pravilne prehrane, izrazito je rigorozan. Dijeta Eat-Clean zabranjuje primjerice unos zasićenih masti što je nemoguće postići. Također, unos alkohola i tamne čokolade je dozvoljen isključivo u rijetkim prilikama, no poznato je kako te namirnice u razumnim količinama imaju blagotvoran učinak na zdravlje. 

Nicole Kidman je osim prehrane i tjelovježbu dovela do ekstrema te svakodnevno provodi vrijeme u različitim sportskim aktivnostima. Iako je pohvalno što Eat-Clean dijeta propagira unos organski uzgojene hrane, a ograničava unos rafinirane hrane, čini se da ovaj režim sljedbenike usmjerava k ortoreksiji ili opsjednošću zdravom hranom koja može postati ozbiljan zdravstveni poremećaj.''

Kako glumica Nicole Kidman izgleda u retro izdanju potraži na Budi.IN portalu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.