Ljepota i relax Prirodno lijepa 18. studenoga 2018.

Napravi detoks masku za kosu od zelene gline

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zbog minerala koje sadrži, glina na sebe veže organske molekule, masnoće i toksine pa se, pogotovo kod masne i oštećene kose i kože, preporuka je često raditi maske od gline koje su višenamjenske, čiste pore kože i vlas dlake.

Maska od gline je izvrsna i za obnovu kose oštećenu kemikalijama, a Mary Novosel, autorica knjiga za prirodnu kozmetiku donosi ti recept za masku od gline. 

Masna kosa: Frizeri otkrivaju koji šampon je najbolji, te postoji li rješenje

Iscjeljujuće moći gline

"Glina je prirodni materijal koji sadrži mnoge mineralne soli i oligoelemente. U glini ima silicija, aluminija, kalija, kalcija, natrija, magnezija, srebra, željeza, olova i bakra. Glina djeluje iznutra i izvana. Stari ljudi kažu da je glina 'zemlja koja se jede odnosno pije' jer upija, drenira i eliminira nečistoće iz organizma, krvi i limfe. Toliko očisti organizam da se izgubi i neugodan miris znoja te ostalih tjelesnih izlučevina. Maske, oblozi i kupke od zelene gline smiruju upale kože, odstranjuju akne, mitesere, sprečavaju crvenilo i fleke, poboljšavaju formiranje kolagena i elastina, koji su važni za što trajniji izgled mlade i svježe kože. Glina se dobro miješa s biljnim i eteričnim uljima i hidrolatima, a njihov izbor ovisi o tipu i stanju kože. Inače, glina izvana pomaže zarastanju rana i smanjenju oteklina uslijed nakupljene tekućine u tijelu pa se pokazala dobrom kod anticelulitnih tretmana", objasnila je Mary Novosel.

Za regeneraciju kose tretirane kemikalijama

Zahvaljujući mineralima koje sadrži, glina na sebe veže organske molekule, masnoće i toksine pa se pogotovo kod masne i oštećene kose i kože, preporučuje često raditi maske od gline koje su višenamjenske jer čiste pore kože i vlas dlake, opskrbljuju vanjski sloj mineralima i pružaju lagani piling kože i vlasišta. 

Mary Novosel kaže da gotova svaka kosa jako dobro reagira na masku od gline: "Za maske se najčešće koristi zelena glina koja se miješa s uljima, čajevima i ostalim dodacima koji pomažu da se smanji oštećenje kose koje je nastalo uslijed tretiranja kose kemikalijama."

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Glina udružena s uljima i čajevima

Poznata ulja u njezi kose su kokosovo, maslinovo, ricinusovo i čičkovo ulje, a njihove glavne karakteristike su da hrane i pospješuju rast i obnovu kose. Čajevi od koprive, kamilice, ružmarina, kadulje i preslice također su dobri dodaci, pogotovo kod osjetljive i tanke kose sklone prhuti. Limunov sok i jabučni ocat u kombinaciji s glinom, brzo će masnoj kosi vratiti zdrav izgled i prirodan sjaj, a eterična ulja čajevca, lavande, ylang ylanga i ružmarina dodatno će podići imunitet vlasišta pa će tjeme i kosa biti zdravi, bez prhuti, ranica ili osipa

Uradi sama

Mary Novosel objasnila je da je masku jednostavno napraviti i dala još nekoliko dodatnih savjeta kako bi tvoja kosa bila lepršava, sjajna, zdrava i njegovana:

  • pomiješaj par žlica zelene gline u prahu s par žlica ulja ili čaja,
  • dodaj najviše 5 kapi eteričnih ulja,
  • pomiješaj smjesu i masku stavi na kosu
  • ako ti je ostalo smjese, nanesi je na lice, vrat i dekolte

Ako ti se čini da je kosa nakon nanošenja maske ostala masna, možeš je oprati šamponom, a na kraju je dobro isperi u jednom od čajeva koji će pružiti njegu ali i dodatno tonirati vlasi. Za svijetlu kosu, preporučuje se čaj od kamilice, a čaj od ružmarina je dobar za tamnu kosu, kadulja za smeđu, a preslica je zadužena samo za sjaj. Budeš li ponavljala ovaj tretman dva puta tjedno, kosa će ti biti lepršava i sjajna te će izgledati zdravo i njegovano.

Još savjeta za prirodnu njegu potraži ovdje.

Suha kosa: Frizerka otkriva kako kvalitetna boja štiti kosu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.