Eko 19. veljače 2014.

Heljda u službi snova

Jastuk2
1/5
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

''Ako zdravo živiš, onda i zdravo spavaj'', misao je Zdravke Darer, diplomirane pravnice koju je borba s karcinomom dojke potaknula da se upusti u proizvodnju jastuka punjenih heljdom i pirom. Nakon dugotrajne, ali uspješne borbe s bolešću tijekom koje je dane provodila u krevetu, otkrila je prednosti jastuka punjenog heljdom Angello brenda i odlučila da će joj to postati posao

"Dugo sam željela biti liječnica, ali kako sam se udala mlada mislila sam da mi je lakše završiti  pravo nego medicinu i to sam i napravila. Privatni i poslovni život bili su mi dinamični, a onda sam 2007. godine oboljela od karcinoma dojke. Prošla sam sve terapije i smatrala se izliječenom. Međutim, nakon dvije godine otkriven mi je novi karcinom. Upustila sam se u novu bitku, koju sam i dobila. Ali ovo nije priča o čudesnom izlječenju i neostvarenim snovima, nego o malim sitnicama koje kako u svakodnevnim tako i u danima ispunjenim bolom mogu biti od pomoći", započela je svoju poslovnu eko priču Zdravka Darer.

Prijateljičin poklon

"Nakon operacije, većinu vremena provodila sam ležeći u krevetu. Jedan od većih problema je bio što sam se puno znojila i onda mi je moja prijateljica poslala jastuk od heljde s obećanjem da ću se preporoditi. Na sebi sam uočila pozitivne promijene, budila sam se odmornija i nisam se znojila. Budući da sam članica Udruge 'Sve za nju - žena oboljelih i liječenih od raka dojke i njihovih prijatelja i obitelji', podijelila sam svoje pozitivno iskustvo s njima.

Sve više žena htjelo je imati te jastuke, tako da sam svojoj prijateljici koja mi je preporučila jastuk postajala sve veći teret sa sve brojnijim narudžbama. To me je potaknulo da počnem s vlastitom proizvodnjom jastuka ručne izrade, punjenih najkvalitetnijim ljuskicama heljde koja je ekološki uzgojena bez upotrebe pesticida i kontroliranog je porijekla'', rekla je Zdravka Darer i objasnila u čemu je tajna jastuka od heljde:

Antialergijska svojstva

"Postoje tvrdnje da za razliku od sintetskih vlakana i pjena ovi jastuci nemaju akumulaciju statičkog elektriciteta koji utječe na pravilnu funkciju mozga. Fleksibilne ljuskice heljde djeluju masažno na vratnu kralježnicu, mišiće gornjeg dijela leđa i ramenog obruča. Nježno masirajući potiču cirkulaciju krvi u tkivu što pomaže osjećaju ugode i pridonosi bržem opuštanju i kvaliteti sna. Prozračnost materijala pomaže da se jastuk ne zagrijava i, što je najvažnije, onemogućuje nastanak grinja čije izlučine izazivaju jake alergijske reakcije.

Također je zbog prozračnosti gotovo onemogućeno nastajanje bakterija. Savršena prirodna podloga od heljdinih ljuskica prilagođava se svakom položaju vrata i glave te time osigurava opuštenost vratne i ramene muskulature. Upotreba jastuka je višegodišnja (do 7 godina), a za održavanje ga je dovoljno povremeno staviti na sunce radi prozračivanja ljuskica. Najidealnije je spavati s tri jastuka u krevetu - jednim za glavu, drugim koji je smješten na području trbuha ili između koljena te trećim koji odmara umorne noge. Još bi tijekom spavanja bilo dobro nositi i masku kao oblog za oči."

Čudesna heljda

Heljda je planinska jednogodišnja biljka koja uspijeva na području na više od tisuću metara nadmorske visine. Svrstava se u žitarice, sastoji se od 73 posto ugljikohidrata, 11 posto proteina, od minerala sadrži kalij, fosfor, magnezij i dr. Heljda daje tamni aromatični med. Čaj od heljde pomaže kod poremećaja probavnih organa (hemeroida i tankog crijeva), poboljšava pamćenje i cirkulaciju, pomaže dijabetičarima te liječi posljedice zračenja i kemoterapije. Koristi se heljdino brašno, pahuljice, brašno od ljuštene heljde koje nema glutena. Kao izbor za zdravu prehranu nutricionisti preporučuju heljdu kao jednu od najboljih.

Simptomi za koje se tvrdi da ih jastuk od heljde može ublažiti:

  • napetost, ukočenost i bolovi vratnih i ramenih mišića
  • glavobolja i nesanica
  • znojenje i hrkanje
  • simptomi alergije (na grinje i prašinu)
  • olakšava simptome astme
  • znatno olakšava duži boravak u krevetu

Saznaj zašto je heljda dobra za poticanje venske cirkulacije.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar eleja
      eleja

      probati ću, sviđa mi se!

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.