Zdravlje 25. veljače 2014.

Ukloni simptome gripe i prehlade

Grippo2
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Virusne infekcije su najčešće zarazne bolesti u populaciji. Virusi su uzrok prehlade, gripe, većine grlobolja, upala sinusa i kašlja. Zdrav imunološki sustav može se sam obraniti od takvih bolesti, bez upotrebe lijekova. Antibiotici kod virusnih bolesti ne pomažu, jer ne djeluju na viruse

Viroza, prehlada i gripa

Svaka odrasla osoba boluje u prosjeku tri puta godišnje od simptoma viroze i prehlade – klonulost, curenje iz nosa, glavobolja, bolovi u udovima, grlobolja i kašalj. Od njih obolijevaju svi, bez obzira na spol i starost. Javljaju se u jesen i zimu, ali i u rano proljeće. Virusi prehlade i gripe napadaju nos, sinuse, grlo i gornje dišne puteve, ždrijelo i bronhe. U organizam ulaze udisanjem, preko sluznice nosa i grla ili nakon kontakta sa zaraženom osobom.

Gripa i prehlada imaju slične simptome, ali različitog intenziteta. Blago povišena temperatura praćena kihanjem, kašljem i curenjem iz nosa simptomi su obične viroze ili prehlade koja obično prolazi za nekoliko dana. Ako se radi o visokoj temperaturi (38º C ili više) i bolovima u cijelom tijelu, vjerojatnije je da imate gripu. U oba slučaja preporučuje se mirovanje, pijenje povećane količine tekućine, snižavanje povišene tjelesne temperature te uklanjanje bolova, a koriste se lijekovi i postupci koji ublažavaju simptome bolesti i skraćuju njihovo trajanje (tzv. simptomatska terapija).

Otkloni simptome gripe i prehlade

Njemačka farmaceutska tvrtka Stada u svojoj paleti lijekova nudi i lijekove za liječenje simptoma gore navedenih virusnih infekcija – Grippostad vrući napitak i Grippostad C kapsule.

Zahvaljujući svom sastavu, Grippostad vrući napitak snižava povišenu tjelesnu temperaturu i ublažava bolove (npr. glavobolju i bolove u mišićima), dok Grippostad C, osim djelovanja jednakog Grippostad vrućem napitku, još dodatno djeluje na odčepljivanje nosa, smanjuje kihanje i curenje iz nosa te povećava otpornost organizma. Učinkovita kombinacija paracetamola, vitamina C, kofeina i klorfenamina u pravim omjerima otklanja više simptoma gripe i prehlade odjednom te se upravo zbog toga pacijent brzo ponovno osjeća 'fit'.

Grlobolja

Infekcija usta i ždrijela, ili u narodu jednostavnije rečeno 'grlobolja', je često vrlo neugodna zbog osjećaja grebanja, boli u grlu, otežanog gutanja i govora. Uobičajeni uzročnici su virusi ili bakterije, no iritacije grla mogu biti uzrokovane i pušenjem, suhim zrakom ili alergijama.Vrlo je bitno znati da je u većini slučajeva uzročnik vjerojatno virus te da pri takvim infekcijama antibiotici nisu od koristi. Upale popraćene peckanjem kod gutanja, crvenilom i suhim grlom možete izliječiti i sami.

Kombinacija meda i limuna neće samo ublažiti neugodne simptome grlobolje, već će pomoći pri izlječenju upale. Limun topi i čisti grlo od sluzi koja se slijeva iz nosa u ždrijelo, a med oblaže sluznicu i sprječava djelovanje bakterija. Bilo da se radi o hladnim ili toplim napicima tekućina će goditi vašem grlu. Najbolje bi bilo piti čajeve ili običnu vodu, a izbjegavati mlijeko i mliječne proizvode jer oni mogu dodatno iziritirati vaše grlo. Isto vrijedi i za sokove od limuna, naranče, grejpa i rajčice.

Paracetamol, učinkovit kod grlobolje

Neugodnog osjećaja boli i peckanja kod gutanja možete se riješiti uz pomoć uobičajenih lijekova za snižavanje tjelesne temperature iz skupine paracetamola (izvor: ISKRA smjernice za grlobolju: dijagnostički i terapijski pristup – hrvatske nacionalne smjernice). Paracetamol će ujedno i sniziti povišenu temperaturu koja se može javiti kao posljedica upale grla.

Grippostad vrući napitak sadrži paracetamol i prikladan je za odrasle i djecu iznad 10 godina. Potraži Grippostad C i Grippostad vrući napitak u svojoj ljekarni!

Prije upotrebe pažljivo pročitaj uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.