Ljepota i relax Zdrava koža 15. travnja 2018.

Što kada masna koža zateže?

Piling_2
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U proteklih nekoliko dana u nekoliko sam se navrata susrela s gotovo identičnim pitanjem i čuđenjem 'koža mi je tako masna, sjaji se, a istovremeno me jako zateže pogotovo nakon skidanja šminke, odnosno umivanja'. Ako si i ti među ne malim brojem žena ili muškaraca koji se susreću s istim problemom, prvo malo teorije.

Koža – suha, masna, dehidrirana?

Služeći se 'kozmetičkim', kozmetološkim ili dermatološkim rječnikom, suha koža je ona koja proizvodi premalo masnoće odnosno sebuma putem lojnih žlijezda. Suprotno, masna koža je ona koja stvara previše sebuma. Međutim i suha i masna koža mogu biti dehidrirane odnosno može im nedostajati vlage.

Pojačano isušivanje masne kože

U 'klasičnom' pristupu njezi kože masna se koža tretira tako da je se isušuje. Bilo da se radi o sitnim prištićima, aknama ili samo pojačanom sjaju, često je primarna želja kožu 'odmastiti'. Međutim, to nije najmudrije rješenje. Naime, ako masnu kožu stalno isušuješ događa se sljedeće, preparati koji otapaju, odnosno ispiru masnoću s površine kože stvaraju na površini suho odnosno čak i presuho stanje. Receptori koji se nalaze na površini kože registriraju suhoću pa šalju informaciju u 'bazu' kože na temelju koje se događa reakcija koja bi trebala 'poboljšati' situaciju na površini, pore se šire, lojne žlijezde počinju pojačanije lučiti sebum i koža na površini biva još masnija.

Paralelno se uz taj proces događa i sljedeće, kako se konstantnim isušivanjem putem preparata koža 'rješava' masnoće, samim tim nema više zaštitnog sloja koji bi čuvao vlagu pod kožom pa koža pojačano gubi i vlagu jer voda 'hlapi' zbog nedostatka zaštitnog, masnijeg sloja. Tako kožu dovodiš u masno i dehidrirano stanje s previše masnoće, a premalo vlage.

A piling?

Piling je još jedan od 'alata' kojem se pribjegava kada je masna koža u pitanju. Razlog? Odčepljivanje pora, omekšavanje zadebljale kože i stvaranje glatke kože. Iskreno? Krivo. Piling guli kožu, kratko i jasno. Prečesto se susrećem s posljedicama pilinga da bih mogla reći drugačije. Ako još dodam i činjenicu da sve više žena koristi piling nekoliko puta tjedno, mislim da je sve jasnije. Pilingom i guljenjem kože s lice ne mogu se oguliti i problemi, tuge, razočarenja, krive odluke. Za to postoje druge metode.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Što zapravo radi piling i koje su posljedice?

Piling uklanja kompletni zaštitni sloj stanica kože koji štiti dublje slojeve koji su još 'mladi' i 'nezreli' od UV zračenja, mikroorganizama, prašine, 'loše' kozmetike. Bez zaštitnog sloja sve te supstance dublje i brže prodiru u kožu i potencijalno oštećuju dublje slojeve. Osim toga, konstantnim guljenjem koži se nameće nova dinamika dijeljenja odnosno obnavljanja pa koža sad mora brže nadoknađivati uklonjene stanice i taj je tempo kroz duže vrijeme iscrpljuje. Rezultat je da koža brže stari.

Preporuke za njegu

Masna i dehidrirana koža možda u nekoj fazi zahtijeva njegu s malo više pažnje, no rezultati tada mogu biti vidljivi u relativno kratkom roku i što je još bitnije, osjećaj ugode je nemjerljiv. Korištenje prirodnih preparata koji u sebi sadrže snagu i mudrost Prirode mogu pružiti dugotrajne pozitivne rezultate jer djeluju na uzrok, a ne na posljedicu neravnoteže koja se desila u koži. Premasnoj koži treba pomoći, odnosno dati joj informaciju da smanji lučenje sebuma i zato ti preporučam Dr.Hauschka Normalizirajuće dnevno ulje u kombinaciji s Tonikom specijal. Ova emulzija koži daje informaciju da je dovoljno masna na površini i da smanji lučenje sebuma, a ujedno i smiruje upalne procese ako ih ima. Ne brini, ovo je ulje vrlo hidratantno, lako se upija i koristi se doslovno u kapljicama. Također, odlična je podloga za tekući puder.

Možda te zanima... 6 namirnica uz koje će tvoja koža biti lijepa i mladolika Hrana Možda te zanima... Koža sve pamti i vrati - kako UVA i UVB zrake utječu na kožu Zdravlje

Ako ti je koža ipak već ušla u dehidriranu fazu, onda jedan dan koristi Normalizirajuće dnevno ulje, a drugi dan Dr.Hauschka Hidratantnu kremu. Nikako ih nemoj spojiti u istom danu jer ta kombinacija nije dobra za masnu kožu. Povremeno ti preporučujem i Dr.Hauschka Masku za revitalizaciju koju možeš pomiješati s Uljem i brže uravnotežiti masnu, dehidriranu kožu. Možda ti se sve ovo čini neobičnim, ali vjeruj funkcionira već gotovo 50 godina, točnije od davne 1967. Godine, kada su Dr.Hauschka preparati prvi puta ugledali svjetlo dana. Želim ti lijepo, njegovano i nasmijano proljeće!

Kako pravilno njegovati područje ispod očiju doznaj ovdje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar MMaya
      MMaya

      sad će još ispasti da piling nije dobar? A godinama slušamo i čitamo o tome kako je koristan, na svojoj koži sam se u to uvjerila, naravno da ne treba pretjerivati, ali niste ponudili nikakvu soluciju i alternativu stvarima iz prvog djela teksta osim Dr.Hauschka preparata. Nevjerovatno da je baš to čudesni lijek. Nemojte se ljutiti, volim inače jako vašu stranicu i svako malo sam tu, ali razljutim se kad dođem do kraja ovakvih članaka i skužim da je sve skupa uvaljivanje nekog proizvoda... Portal vašeg kalibra bi trebao nuditi i alternativne i zdrave prirodne načine njege a ne reklame.

    • Default avatar -
      majchi3

      Odličan članak! No, mislila sam da redoviti piling zapravo čini da koži pomažemo maknuti mrtve stanice, te to dovodi do njenog bržeg obnavljanja te manje bora. Pretpostavljam da blagi prirodni piling jednom na dva tijedna i neće napraviti veliku štetu?

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.