Hrana 26. ožujka 2014.

Variva-nutritivno bogata 'jela na žlicu'

Variv-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada govorimo o varivu, čušpajzu ili maneštri svi znamo da su to 'jela na žlicu' gušća od juhe te se najčešće pripremaju od povrća, mahunarki i žitarica uz dodatak mesa ili ribe. Namirnice koje se mogu koristiti u pripremi variva su brojne, a varivo će predstavljati kvalitetan obrok u onoj mjeri koliko su nutritivno vrijedne namirnice od kojih je napravljeno. Riješi kviz i provjeri svoje znanje o varivima

Riješi kviz o varivima. Klikni ovdje.

Kalorijska vrijednost variva

Kalorijska vrijednost variva ovisi o vrsti i količini sastojaka koji se koriste u pripremi, no ako govorimo o varivima pripremljenima na tradicionalni način tada najvišu energetsku vrijednost ima istarska zimska maneštra koja se priprema od graha, slanutka, kukuruza, krumpira i jedna porcija sadrži oko 500 kalorija. Najmanju energetsku vrijednost od otprilike 300 kalorija ima fino varivo koje u osnovi sadrži grašak, mrkvu i krumpir. Pašta fažol, odnosno grah varivo s tjesteninom te grašak s noklicama u jednoj porciji sadrže oko 350 kalorija.

Zdravija zaprška

Osim klasičnom zaprškom jela, primjerice variva, možemo zagustiti tako da brašno pomiješamo s vodom i zatim tu smjesu dodamo u varivo. Brašno je potrebno razmutiti u hladnoj vodi prije dodavanja u vruće jelo kako ne bi došlo do stvaranja grudica. Brašno se miješa s vodom u omjeru 1:3 i potrebno ga je dodavati postepeno i miješati, a gotovu smjesu odmah ukuhati. Ova metoda prikladnija je za zdravlje jer se njome ne dodaje nepotrebna masnoća i izbjegava se prženje brašna na ulju. Osim pšeničnog brašna mogu se koristiti škrobna brašna poput kukuruznog škroba ili škroba dobivenog iz biljke kuzu. Umjesto klasične zaprške može se uzeti dio povrća ili mahunarki iz jela koje želimo ugustiti, propasirati ga i vratiti ga natrag u lonac. Ova metoda je pogodna za pripremu variva od graha. Gustoću može dati i raskuhano povrće sa škrobom poput krumpira ili mrkve koje se nariba i doda u jelo tijekom kuhanja.

Riješi kviz o varivima. Klikni ovdje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      brbljava

      Kolika je veličina porćije? 2dcl? 3? Pol litre?

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.