Ljepota i relax 18. travnja 2014.

Vibracijom gonga protiv depresije

Zdenkau
1/5
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Po uzoru na europske i američke gong centre, nedavno je i Zagreb dobio svoj. U Gong centru "Prema vama" otvorena je škola gonga i trgovina, a u prostoru će se raditi i zvučne kupke. Centar je otvoren s namjerom da se svi zainteresirani upoznaju s bogatom raznolikošću oblika i zvukova gonga, te mogućnostima primjene ovog neobičnog instrumenta u zvukoterapiji i sviranju 

Ovaj fascinantan instrument u mnogim kulturama Istoka nosi aureolu svetosti, a već nekoliko tisuća godina, od svog nastanka, služi i kao instrument za iscjeljivanje, a vrlo je djelotvoran kod poremećaja izazvanih stresom, depresijom, umorom i iscrpljenosti. U obredima, gong je sviran za prizivanje duhova i za tjeranje demona. Smatralo se da već i dodirivanje gonga donosi bogatstvo i snagu. U ritualima na Dalekom istoku, gong je zadržao svoj poseban značaj do danas, a kao glazbeni instrument, svirao se na proslavama, raznim ceremonijama i kazališnim predstavama.

Gong kao arhiv svjetskih tradicija

"Gong centar 'Prema Vama' zamišljen je kao interaktivni centar i shop za sve fanove gonga, ali i znatiželjnike koji tek otkrivaju tajne i mogućnosti gonga. U kolekciji našeg centra trenutno je 25 gongova nekoliko svjetskih tradicija. Naravno, dominiraju popularni europski Paiste (kvaliteta izrade gonga) planetarni gongovi, a uskoro će im se pridružiti i gongovi Nepala, Vijetnama i Burme. Ponosni smo na bogatstvo različitih vrsta gongova koje imamo, a naš je centar inače i ovlašteni svjetski Paiste gong centar. U sklopu Gong centra otvorili smo i školu gonga, te pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže, upoznaju gong, okušaju se u sviranju", rekla je prof. Silvana Leskovar, voditeljica Gong centra "Prema Vama" i certificirana gong terapeutkinja.

Moćno sredstvo zvukoterapije

Gongovi pripadaju najstarijim i najvažnijim glazbenim instrumentima u Jugoistočnoj Aziji. Njihovo se porijeklo može pratiti unatrag do drugog tisućljeća prije Krista, ali se pretpostavlja da su puno stariji te se njihovom pradomovinom smatra područje Mezopotamije. Silvana Leskovar, objasnila je da gongovi pripadaju grupi instrumenata poznatih kao "idiofoni", jer kad ih se ozvuči palicom, vibriraju cijelom svojom površinom:

"Ovaj fascinantan instrument u mnogim kulturama Istoka nosi aureolu svetosti, a već nekoliko tisuća godina, od svog nastanka ispod krušne peći, služi i kao instrument za iscjeljivanje, a vrlo je djelotvoran kod poremećaja izazvanih stresom, depresijom, umorom i iscrpljenosti. Terapeutska svojstva gonga na Zapadu se ponovo otkrivaju posljednjih tridesetak godina, a zanimljivo je naglasiti da je gong jedan od najdjelotvornijih instrumenata koje možemo koristiti u terapiji zvukom, jer stvara zvuk potpune rezonancije i inkorporira sve tonove i harmonije zvučnog spektra."

Univerzalno iskustvo

Jazz i rock pjevačica Zdenka Kovačiček koja u Kazalištu Komedija izvodi svoj najnoviji projekt, glazbeno scensku duodramu Ella i Marilyn britanske autorice Bonnie Greer kaže da joj se iz poznanstva sa Silvanom Leskovar razvio interes za gongove: "Budući da je glazba moj život nije neobično da me privukao zvuk gonga. Kasnije sam probala i zvukoterapiju, stala sam u zvučnu zdjelu i kroz cijelo tijelo mi je prolazila vibracija, bilo je to izuzetno ugodno iskustvo. Mislila sam da je taj zvuk tako djelovao na mene zato jer se bavim glazbom pa imam ekstra senzore, ali ipak iz razgovora s drugim ljudima saznala sam da je to univerzalno iskustvo koje svatko tko proba doživi kao lijepu i ugodnu senzaciju. Radeći na predstavi 'Ella i Marilyn' saznala sam da se Marilyn Monroe riješila mucanja slušajući ploče Elle Fitzgerald tako da glazba definitivno ima ljekovita svojstva."

U službi klasične i rock glazbe

U obredima je gong sviran za prizivanje duhova i tjeranje demona. Smatralo se da već i dodirivanje gonga donosi bogatstvo i snagu. U ritualima na Dalekom istoku, gong je zadržao svoj poseban značaj do danas, a kao glazbeni instrument, svirao se na proslavama, raznim ceremonijama i kazališnim predstavama. U glazbi visokih azijskih kultura gong je sviran i kao orkestralno glazbalo

"Od Svjetske izložbe u Parizu 1889. kada je došao u kontakt s javanskom glazbom, kompozitor Claude Debussy počinje uvoditi gong u svoju glazbu, a prisutan je i u djelima klasičnih kompozitora Puccinija, Orffa, Straussa i mnogih drugih. Posebnost ovog instrumenta otkrila je već odavno i jazz i pop glazbena scena, a među ljubitelje zvuka gonga ubrajaju se Miles Davis, Queen, Beatlesi, Frank Zappa, Jimi Hendrix, Led Zeppelin, Jethro Tull i mnogi drugi renomirani glazbenici", objasnila je Silvana Leskovar.

Zvučne kupke rade se i u vodi, više pročitaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.