Hrana 06. lipnja 2014.

Top 6 proljetnih namirnica!

Marel-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nalazimo se u jednom od najljepših godišnjih doba. Budimo se iz zimskog sna, izlazimo na svježi zrak i boravimo u prirodi. Proljeće je sjajna prilika za promjene u prehrani, čišćenje organizma od otrova, jačanje imuniteta i pravo vrijeme za pripreme za ljeto. Koje su nam namirnice najpotrebnije kako bismo savladali sve izazove koje pred nas stavlja ovo godišnje doba donosimo u nastavku

Salveo predstavlja Infografiku Top 6 proljetnih namirnica

Top 6 proljetnih namirnica

Šparoge

Šparoge svakako preporučujemo da se nađu na tvom stolu u ovim proljetnim danima upravo zbog svoga bogatog nutritivnog svojstva. Uz folnu kiselinu, šparoge su vrlo dobar izvor vitamina B6, koji je važan za snižavanje razine homocisteina, rizičnog čimbenika za razvoj bolesti srca. Nutrijenti kojima obiluje imaju snažnu antioksidativnu moć, konkretno vitamini C i A te cink i selen zbog čega su dobre za detoksikaciju organizma. Energetska vrijednost šparoga je vrlo mala stoga možete u njoj uživati bez osjećaja krivnje i straha da ćete nakupiti višak kilograma prije ljeta.

Marelica

Marelica štiti kožu od opasnog UV-zračenja, a svoju privlačnu boju duguje bogatstvu karotenoida koji posjeduju snažnu antioksidativnu aktivnost. Marelice obiluju vrijednim nutrijentima kao što su vitamin C i A te kalij, a u manjim količinama sadrže i vitamine B skupine i poput većine svježeg voća siromašne su kalorijama. Marelice predstavljaju dobar izvor prehrambenih vlakana pogodna za redovito pražnjenje crijeva, a vjeruje se i da štite od karcinoma debelog crijeva. Također je dokazano da poboljšavaju rad mozga, podižu koncentraciju te pomažu kod savladavanja proljetnog umora.

Rotkvica

Rotkvica je niskokalorično povrće, puno okusa i hrskave teksture. Svojom intenzivnom crvenom bojom uljepšava sva jela. Boju duguje pigmentu betacijaninu koji ima brojne koristi za organizam kao što su zaštita od bolesti srca i mokraćnih organa, detoksikacija te poboljšano pamćenje. Odličan je izvor folne kiseline zbog čega se preporučuje trudnicama. Obiluje vitaminom C, osobito bitan za savladavanje proljetnog umora i predstavlja iskoristiv izvor željeza upravo zbog vitamina C koji potiče njegovu apsorpciju.

Mrkva

Smatra se jednom od najzdravijih namirnica svijeta. Izvrstan je izvor antioksidansa – karotenoida, koji pomaže u zaštiti od bolesti krvožilnog sustava, tumora, regulaciji šećera u krvi te poboljšanju vida. Beta – karoten, koji se nalazi u mrkvi, u organizmu se transformira u vitamin A, nužan za pravilan rad imunološkog sustava. Antioksidativno djelovanje beta-karotena pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji ubrzavaju starenje, a vašoj koži vraćaju prirodni sjaj. Dobro je znati da je mrkva prirodni lijek te se koristi kod šećerne bolesti, uroloških tegoba, gihta i reume. Neutralizira prekomjernu želučanu kiselinu, uklanja žgaravicu, crijevne gliste, a pomaže i kod viška kilograma.

Jagode

Jagode svojom žarkom bojom i privlačnim izgledom mame naša nepca. Dobra vijest je da uživanje u jagodama donosi brojne blagodati za naš organizam. Naime izuzetno je bogata vodom (90 posto), a siromašna šećerom (10 posto), celulozom i masnoćom. Posebno je bogata vitaminom C i kalijem koji dobro utječe na živčani sustav. Jagoda također sadrži kalcij i fosfor, minerali koji su sastavni dio kosti, magnezij koji pomaže u borbi protiv stresa te željezo koje daje energiju mišićima. Osim toga, važna je za lijepu kožu jer je revitalizira, osvježava ten, sprječava stvaranje bora, i ima sposobnosti zatezanja kože.

Limeta

Limeta se svrstava među najkiselije voće, a poznata je po izuzetno ljekovitom svojstvu. Najbolji je prijatelj probavnog sustava te se odlikuje antibakterijskim svojstvima. Ovaj egzotični citrus sadrži kalcij i folnu kiselinu, dvije hranjive tvari iznimno važne za žene u post-menopauzi. Antioksidansi, ljekoviti spojevi u limeti, sprječavaju rak debelog crijeva i želuca. Limunska kiselina prirodni je sastojak limete koji sprječava stvaranje bubrežnih kamenaca.

Pokušaj spomenute namirnice što više uvrstiti u svakodnevni jelovnik, jer osim dobrog zdravlja i izgleda vjerujemo da ćeš se osjećati bolje i spremnije za ljeto koje nam dolazi!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.