Zdravlje 20. lipnja 2014.

Kako prirodno liječiti cistitis?

Cistitis
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Muče te česte upale mjehura sa svojim neugodnim simptomima kao što su pečenje tijekom mokrenja, bol u mjehuru i konstantan nagon na mokrenje? U videoprilogu pogledaj kako možeš na prirodan način uz pomoć eteričnih ulja bergamota i čajevca ublažiti simptome cistitisa

Aromaterapeutkinja Petra Brzović daje recepte za problem cistitisa koji se često pojavljuje upravo u ljetnim mjesecima. Možeš pripremiti kupku kod kuće, bit će ti potrebna jedna šira posuda s toplom vodom, eterično ulje čajevca, bergamota i sandalovine.

Lokalna kupka

  • 3 kapi čajevca i 3 kapi bergamota i sandalovine nakapati u posudu s vodom
  • promiješati rukom
  • uroniti genitalno područje na 5 minuta – 2 puta dnevno. 

Terapiju možeš poboljšati uz masažu abdomena i donjeg dijela leđa eteričnim uljima dva puta dnevno.

Masaža

  • na 100 ml baznog ulja dodati 10 kapi čajevca i 10 kapi bergamota te masirati trbuh i donji dio leđa 2 puta dnevno.

Mišljenje liječnika

Najpoznatiji uzročnik upale mokraćnog mjehura je bakterija Escherichia Coli, no za postavljanje dijagnoze bakterijskog cistitisa mora biti zadovoljeno nekoliko kriterija: simptomi cistitisa uz povećan broj leukocita u urinu i pozitivan nalaz urinokulture nakon pravilnog davanja urina (čisti srednji mlaz prvog jutarnjeg urina). Seksualni odnosi mogu potencirati upalni proces jer se lezijom sluznice olakšava prodor bakterijama. Postoji i oblik povremene antibiotske profilakse koju karakterizira uzimanje jedne tablete odgovarajućeg antibiotika ili uroantiseptika samo nakon spolnog odnosa. Savjete specijalistice urologije dr. Marine Knežević pročitaj ovdje.

Još recepata potraži u videoprilogu.

Video snimio i montirao: Davor Batisweiler

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.