Eko Prirodom do zdravlja 07. kolovoza 2020.

Kako si brzo pomoći nakon ugriza pauka, krpelja, ose, pčele i opeklina meduze?

1/2
Foto: Guliver Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ugriz većine meduza je bezopasan što ne znači da je bezbolan. Ako doživiš 'bliski susret' s meduzom, prvo joj odmaknite krakove, najbolje komadom tkanine te na opečena mjesta nanesi čisto eterično ulje eukaliptusa, ruže geranije ili lavande. Aromaterapeutkinja Mary Novosel, donosi savjete koja ulja ti mogu pomoći kod uboda pauka, krpelja, pijavice, pčele

U slučaju ugriza pauka i zmije

"Eterična ulja čajevca, kamilice i lavande najbolja su prirodna sredstva protiv ugriza pauka jer neutraliziraju otrov, osobito se lavanda pokazala korisnom u slučaju ugriza ozloglašene crne udovice", objasnila je Mary Novosel.

Možda te zanima... Čuvaj se ugriza: Recepti za domaće repelente protiv krpelja Zdravlje Možda te zanima... Znaš li kako pravilno zaštititi kožu svog djeteta od ugriza insekata? Zdravlje

Čudesna soda bikarbona

Mary Novosel savjetovala je da kod ugriza krpelja ili pijavice na mjesto ugriza nakapaš eterično ulje čajevca te da ih odstraniš pincetom, ako nakon 15-tak minuta sami ne otpadnu. Dobro je mjesto ugriza iza toga nekoliko sljedećih dana mazati uljem čajevca, radi dodatne dezinfekcije.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

"Ubodi kukaca prilično su neugodni, ali uz eterična ulja čajevca, eukaliptusa, kamilice, lavande i limuna koja se nanose direktno na ugroženo područje, neugodni ugrizi postaju podnošljivi. Ako te ubode osa dobro je ranu tretirati jabučnim octom kako bi se neutralizirao otrov.

Ubod pčele nezgodan je zato što žalac ostaje u koži. Pincetom izvadi žalac, a kako bi ublažila oteklinu nanesi na kožu smjesu od žličice sode bikarbone i malo vode. Isto vrijedi i za ubod mrava, a smjesi se može dodati i kap lavande ili kamilice. Ako imaš ubod u grlu ili ustima, najbolje je odmah u usta staviti kocku leda ili hladne vode i malo sode bikarbone i potražiti liječničku pomoć", objasnila je Mary Novosel.

Najučinkovitija eterična ulja za prirodnu zaštitu od komaraca

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.