Ljepota i relax 18. srpnja 2014.

Mentom protiv povišene temperature

Menta2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Opekotine, ubodi insekata, mučnine i otečene noge tegobe su koje se nažalost nerijetko pojavljuju tijekom ljetovanja. Kako bi uspješno izbjegla ove simptome tijekom svog ljetnog odmora, aromaterapeutkinja Petra Brzović preporučuje korištenje nekoliko eteričnih ulja među kojima svakako prednjači lavandino. Njime možeš uspješno smanjiti povišenu temperaturu i bolove u trbuhu

Uz samo nekoliko bočica eteričnih ulja možeš bezbrižno uživati u svakom trenutku ljetnog odmora. Lavanda, eukaliptus, badem, pačuli i paprena metvica ublažit će simptome svih ljetnih neugodnosti koje te mogu snaći.

Lavandom protiv opekotina i otečenih nogu

Česta pojava nakon prvog ili neopreznog boravka na suncu su opekline koje nastaju na koži. Kako bi ublažila tek nastale opekotine, aromaterapeutkinja Petra Brzović savjetuje korištenje ulja lavande. ''Napuni kadu hladnom vodom (po mogućnosti s ledom) te legni u nju desetak minuta kako bi izvukla toplinu iz tijela. Nakon toga nanesi na opekotine kap lavandina ulja te izbjegavaj izlaganje suncu sljedeća dva dana.''

Ako si primijetila da su ti natekle noge i stopala, načini kompresu od nekoliko kapi eukaliptusova ili lavandina ulja ili na jednu jušnu žlicu baznog ulja dodaj pet kapi spomenutih eteričnih ulja.

Kod povišene temperature pomaže paprena metvica

Nerijetko je povišena temperatura reakcija dugotrajnog boravka na suncu, a za njezino ublažavanje može ti pomoći kombinacija lavandina i eukaliptusova ulja te ulja mente. ''Namoči tkaninu u hladnu vodu u koju si dodala navedena ulja i njome hladi tijelo.''

Ako zbog nedovoljno pripremljene hrane, vožnje automobilom ili brodom osjetiš mučninu i bolove u trbuhu, svakako je dobro da na odmoru uz sebe imaš i bademovo ulje, ulje geranija i đumbira. ''U ovom slučaju, ali i u slučajevima povraćanja i proljeva masiraj trbuh s 20 ml bademovog ulja u koje potom dodaj 2 kapi geranija, 2 kapi lavandina ulja i 5 kapi đumbira'', savjetuje aromaterapeutkinja.

Eukaliptus štiti od insekata i virusa

Za zaštitu od insekata koji su u velikom broju prisutni tijekom ljetnog razdoblja koristi ulje lavande, paprene metvice, eukaliptusa i pačulija. ''Napuni nekoliko posuda s kipućom vodom i u nju dodaj nekoliko kapi nekog od navedenih eteričnih ulja. Stavi posude uz prozore ili na mjesta koja su izložena insektima'', pojašnjava aromaterapeutkinja te preporučuje da prije spavanja na vatu staviš dvije kapi eteričnog ulja te je ostaviš u blizini kreveta. Kako bi spriječila insekte da te ometaju dok jedeš, napravi papirnate trake s nekoliko kapi eteričnih ulja i objesi ih na balkon, na terasu ili na prozore.

''Kako bi zaštitila svoje tijelo od insekata upotrijebi lavandino ulje, a prije večernjeg izlaska zablistaj uz mješavinu 30 ml biljnog ulja i 30 kapi lavandina. Na ubodena mjesta nanesi kap lavandina ulja koje će pomoći da crvenilo i svrbež vrlo brzo nestanu'', savjetujearomaterapeutkinja.

Lavandino ulje jedno je od rijetkih koje se smije nanositi nerazrijeđeno na kožu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.