Ljepota i relax 29. kolovoza 2014.

Uradi sama: krema od aloe vere

Aloe2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zdrava Krava je pozvala čitatelje da tijekom ljeta šalju svoje trikove i rješenja za ljetne boljke, a najbolje ćemo objaviti. Odabrali smo trikove čitateljice Josipe koja donosi nekoliko savjeta o tome kako što bezbolnije ublažiti ubod morskog ježa ili pčele. U članku pročitaj kako Josipa priprema svoje prirodno ulje za sunčanje

Kako tretirati opekline od sunca?

Josipa je savjetovala kako je kod opeklina od sunca dobro pomiješati sok iscijeđenog limuna s mlijekom te smjesu pažljivo nanijeti na kožu. ''Zatim treba namazati kožu oprženu suncem s jogurtom i majonezom. Osim što se koža tako hidratizira, masnoća je čini elastičnijom pa je i oporavak brži. Zobena kaša i jogurt pomiješani u kašu također mogu pomoći - bilo da smjesom namažeš opečene dijelove ili da legneš u mlaku kupku u koju potom dodaš zdjelicu ove smjese.''

Ako imaš jake opekline po cijelom tijelu, savjetuje Josipa, složi hladnu kupku i u nju dodaj zobeno brašno (usitnjeno). Pomoći si možeš i s oblozima od zelenog čaja. ''Posebno opečena mjesta lagano natrljaj kriškama krastavaca ili krumpira jer oni rashlađuju i smanjuju otekline. Papirnate ubruse natopi jabučnim ili alkoholnim octom te ih stavi na opečena mjesta. Naime, ocat ima umirujuće djelovanje pa pozitivno djeluje na bol, svrbež i upale. Obloge drži tako dugo dok se ne posuše, a nakon toga možeš ponoviti postupak.'' Kada malo rashladiš kožu, premaži opekline smjesom od ječma, kurkume i jogurta. Smjesu spravi u jednakim omjerima.

Prirodne kreme za sunčanje

Josipa je s nama podijelila i svoj recept za pripremu prirodnog ulja za sunčanje.

Sastojci:

  • 1/2 šalice organskog bademovog ili maslinovog ulja (cca 1 dl)
  • 1/4 šalice organskog djevičanskog kokosovog ulja koje ima prirodni faktor 4 (cca pola dl)
  • 1/4 šalice pčelinjeg voska (cca 1 žlica) – može se i izostaviti ako ga nemaš (on smjesi daje gustoću)
  • 2 žlice praha cink oksida

Umjesto pola kokosovog ulja možeš staviti kakao maslac – predivno miriše!, 1 žličicu tekućeg E vitamina, 1-2 žlice shea maslaca, eterična ulja po želji (kokos, vanilija, lavanda su najbolji – izbjegavati citruse). U posudi s dvostrukim dnom na laganoj vatri otopi ulja, maslac i vosak. Skini s vatre i ostavi da se malo ohladi, dodaj cinkov oksid. Prilikom korištenja cinkovog oksida pazi da ga ne udišeš. Miješaj dok ne dobiješ jednoličnu smjesu. Koristi kao i bilo koje drugo sredstvo za zaštitu od sunca, a potroši u roku od 6 mjeseci.

Za recept s aloe verom potrebni su ti sljedeći sastojci:

  • ½ šalice čistog aloe vera gela
  • 20 kapi ulja sjemenki mrkve
  • 5 žlica ulja pšeničnih klica
  • žlica konopljinog ulja
  • 5 kapi ulja lavande

Pomiješaj navedene sastojke te promućkaj prije upotrebe. Kod kupnje biljnih ulja i maslaca obrati pozornost na to da su nerafinirani, hladno prešani i od provjerenih proizvođača. Razrjeđivanjem im se smanjuje zaštitni faktor, no kombiniraš li više ulja odjednom, dobit ćeš učinkovitiji preparat jer je solarni zaštitni faktor promjenjiv. Bez obzira na korištenje zaštitnog sredstva, savjetuje se da se kloniš sunca od 12 do 16 sati i da se zaštitiš odjećom i šeširom.

Što napraviti u slučaju uboda pčele ili morskog ježa?

Ako te ubode pčela ili staneš na morskog ježa, Josipa savjetuje kako bi prije svega trebalo pažljivo oprati mjesto uboda sapunom i vodom. ''Ponovi ovaj postupak od dva do tri puta dnevno, sve dok koža ne zacijeli. Stavi hladan oblog, kockice leda koje si zamotala u krpu ili hladnu vlažnu maramicu na nekoliko minuta.'' Veliki problem su iglice ježa koje ostanu duboko ispod kože. ''Ako se crna točkica nazire na mjestu uboda, svakako bi bilo dobro sterilnom iglicom napraviti otvor i izvući je van. Svako mjesto uboda treba sterilizirati alkoholom ili drugim dezinfekcijskim sredstvom'', zaključuje Josipa.

Tri najbolja trika po izboru redakcije nagradit ćemo s Biobaza Harmony poklon paketom koji sadrži koncentrat bademovog mlijeka za tijelo, mlijeko za tuširanje, piling za tijelo, ulje za njegu kose i šampon.

Pročitaj trik čitateljice za piling lica od lubenice.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.