Dijeta 03. rujna 2016.

5 namirnica koje potiču metabolizam na brže trošenje energije

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znaš li da neke namirnice sadrže manje kalorija nego što je potrebno za njihovo probavljanje pa jedući takvu hranu zapravo gubiš na težini? Posebnost hrane s negativnim kalorijama jest to što sadrži velike količine vode.

Donosim ti popis začina i namirnica koje možeš konzumirati u neograničenim količinama i pritom gubiti kilograme.

Hrana koja troši energiju

Hrana s negativnim kalorijama nije hrana bez kalorija, odnosno ona ih također sadrži, ali dok je jedeš istovremeno sagorijevaš više energije nego što unosiš. Posebnost hrane s negativnim kalorijama jest to što sadrži velike količine vode u vlaknastim dijelovima, a što više vode konzumiraš u hrani, brže ćeš imati osjećaj sitosti i prije ćeš prestati jesti. Namirnice s negativnim kalorijama većinom su niskog glikemijskog indeksa koji ne podiže razinu šećera u krvi te sprječava taloženje masnih naslaga.

Namirnice s negativnim kalorijama potiču metabolizam na brže sagorijevanje masnoća, kontroliraju apetit smanjujući osjećaj gladi, uklanjaju višak vode iz tijela, stabiliziraju razinu šećera u krvi, ubrzavaju probavu i snižavaju razinu kolesterola u krvi. Da bi izgubila značajan broj kilograma, preporučuje se konzumirati najmanje od 2 do 3 kilograma namirnica s negativnim kalorijama dnevno. Preporučuje se konzumiranje cijelih namirnica, a ne soka te je najbolji učinak ako su namirnice iz organskog uzgoja. Također najbolji učinak na tijelo imaju sirove namirnice.

Češnjak i peršin

Ako namirnice s negativnim kalorijama kombiniraš s onima s praznim kalorijama poput brze hrane, poništit ćeš njihov učinak, ali ako ih pravilno pripremaš možeš ih bez osjećaja krivnje jesti kao ukusne grickalice, odnosno možeš ih konzumirati u neograničenim količinama bez straha od dobivanja suvišnih kilograma. Neki od začina i začinskog bilja koji imaju negativne kalorije su anis, kajenski papar, čili, cimet, klinčić, korijandar, kopar, lanene sjemenke, češnjak, đumbir i peršin. Doznaj kojih top 5 namirnica sadrži negativne kalorije:

5 namirnica s negativnim kalorijama

  1. Celer - S 14 kcal na 100 g svježe namirnice, celer je šampion u skupini niskokaloričnog korjenastog povrća pa ga možeš konzumirati u neograničenim količinama. Zbog jedinstvenog sadržaja kalija i natrija, celer ima diuretička svojstva. Zbog visokog sadržaja eteričnih ulja i terpena, djeluje antibakterijski i antimikotički u sluznicama crijeva i mokraćnih puteva. Doznaj više o svojstvima celera.
  2. Rajčice - Rajčica srednje veličine ima samo 22 kalorije, a sadrži likopen, antioksidans koji se rijetko nalazi u drugim namirnicama te velike količine kalija, vlakana i vitamina C. Rajčice sadrže puno vode pa tako sprečavaju glad. Bogate su kalijem, čime uravnotežuju slanu prehranu, a kalij može pomoći i u svladavanju nadutosti. Klikni za više informacija o rajčicama.
  3. Grejpfrut - Grejpfrut sadrži enzime za koje se smatra da potiču proces probave i proces razgradnje masnoća. Odličan je izvor vitamina C i dobar izvor vitamina A. Ova dva vitamina potiču imunološki sustav i pružaju antioksidativnu zaštitu. Također, grejp je dobar izvor pantotenske kiseline (vitamina B5) koja ima ključnu ulogu u proizvodnji stanične energije. Osim što je bogat nutrijentima i odličnog je okusa, grejpfrut je siromašan kalorijama: polovica grejpa ima tek četrdesetak kalorija. Doznaj više o grejpfrut dijeti.
  4. Krastavac - Jedna šalica krastavca sadrži samo 14 kalorija pa je odličan izbor za zdravo mršavljenje. Pomaže u reguliranju protoka urina i eliminaciji mokraćne kiseline. Povećava vodeni i vlaknasti sadržaj, a ujedno snižava tjelesnu temperaturu i ublažava upale. Bogat je hranjivim tvarima, ima malo kalorija i vrlo je zasitan. Visok udio vode čini ga prirodnim sredstvom za hidrataciju. Doznaj više o krastavcu kao jednoj od najzdravijih namirnica na svijetu.
  5. Crveni luk - Šalica luka sadrži samo 64 kalorije i ima visok udio kvercetina, snažnog antioksidansa. Sastoji se od mnogo vode i prehrambenih vlakana te time pospješuje ubrzanje metabolizma, a također smanjuje povišenu razinu kolesterola. Doznaj više o crvenom luku.

Doznaj kojih 9 vrsta masnoća ne debljaju.

Recepte s celerom potraži na portalu Gastro.hr.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      andrekke2

      Tablete za mršavljenje - http://tonzes.com/slimhr.htm Skinula sam 24 kilograma u 4 I pol mjeseca. Nisam željela uzimati nikakve pilule,ali moja kćer mi ih je dala kao dar. Izgledam bolje,osjećam se bolje.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.