Hrana Hrana kao lijek 07. svibnja 2022.

Kurkuma: 7 razloga kako može pomoći tvome zdravlju

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kurkuma nastaje mljevenjem sušenog gomolja tropske biljke koja pripada porodici đumbira. Izgled biljke podsjeća na kvrgavu mrkvu, čvrste je i smeđe kože, dok joj je tijelo narančaste boje. Ovaj čaroban začin jelima daje lijepu žutu boju te obogaćuje doručak, ručak i večeru, dodaje se u umake, variva, tjesteninu, ali i pri izradi slastičarskih krema.

Svoje podrijetlo vuče iz Azije, dok se u Indoneziji i Indiji koriste tisućama godina. Zbog svog iznimnog ljekovitog djelovanja Indijanci kurkumu doživljavaju kao svetu hranu odakle i dolazi naziv 'kurkuma - čudo prirode'. U svojim zapisima navode da posjeduje energiju Božanske majke Mahalakshmi te ih tako štiti od zla i donosi im sreću i uspjeh. Marco Polo u svom dnevniku opisuje da je to nevjerojatni korijen koji ima sve osobine pravog šafrana, a u stvari nije šafran.

Svoj uspjeh doživljava i u Ayurvedskoj medicini, a u Europi se polako uvlači u 20 stoljeću. U povijesti se tradicionalno koristila za poboljšanje probave, kod infekcija, prehlada, bronhitisa, astme i rana zahvaljujući svom aktivnom sastojku kurkuminu koji ima snažno antiseptičko i antibakterijsko djelovanje, dok se u Ayurvedskoj medicini koristila za jačanje i zagrijavanje tijela .

Koji je nutritivni sastav kurkume? 

Nutritivni sastav kurkume obiluje makro i mikro nutrijentima gdje energetska vrijednost kurkume na 100 g iznosi 354 kcal /1481 kj, a od toga sadrži 65 posto ugljikohidrata, 8 posto proteina i 10 posto masti. Od vitamina sadrži vitamin C, tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, vitamin E i K, te minerale kalcij, željezo, bakar, cink, fosfor, mangan i selen kao i udio vlakana. Glavni sastojak kurkume je narančasti pigment kurkumin koji ima najsnažnije protuupalno djelovanje u biljnom svijetu, za razliku od klasičnih lijekova-kortikosteroida koji uzrokuju brojne nuspojave, kurkuma nema toksično djelovanje

Kurkumin zaustavlja djelovanje enzima COX2-ciklooksigenaza koji je odgovaran za stvaranje molekula koje uzrokuju upalne procese. Samim time idealan je izbor kod reumatoidnog artritisa, kolitisa, Chronove bolesti kao i upalnih stanja kože kao što je psorijaza.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kurkuma kao lijek: Za što je dobra kurkuma?

Postoji puno razloga zašto bismo kurkumu trebali uvrstiti u svoju prehranu:

  • ima snažno antibakterijsko djelovanje, pomaže kod posjekotina i opekotina, zacjeljuje rane, može se koristiti oralno a može se prah posipati po rani
  • njen protuupalni učinak smanjuje upale desni, uklanja neugodan zadah iz usna te sprečava rast bakterija i pomaže kod ostalih bolesti usne šupljine
  • kurkuma u sebi sadrži fitonutrijent kurkumin koji ima snažno protuupalno djelovanje pa se posebno preporučuje kod kroničnih oboljenja kostiju i reumatoidnog artritisa. Nedavne studije u suradnji s pacijentima su pokazale da kurkuma smanjuje jutarnju ukočenost i oticanje zglobova te zaustavlja djelovanje enzima CO-X 2 koji je odgovaran za stvaranje molekula koji uzrokuju upalne procese. Za razliku od klasičnih lijekova za upalu-kortikosteroida koji mogu uzrokovati teške nuspojave, kurkuma je odlična prirodna zamjena bez teških nuspojava
  • kurkuma ima hepatoprotektivno svojstvo zahvaljujući aktivnom sastojku kumarinu koji pomaže zaustaviti oštećenje jetre, prevenira cirozu i druga teška oštećenja jetra, a njen antioksidativni učinak pomaže i u detoksikaciji i zaštiti jetre. Stimulira proizvodnju žuči u jetri i potiče izlučivanje žuči kroz žučni mjehur
  • na prirodan način potiče obnavljanje crijevne flore, jedna je od najjačih prirodnih antibiotika koja ne uništiva floru i dobre bakterije u crijevima, nego potiče razvoj dobrih bakterija. Smanjuje nadutost i plinove, poboljšava apsorpciju u crijevima, ima detoksicirajući učinak na crijevo. Zahvaljujući svom protuupalnom učinku novija istraživanja utvrdili su mogućnost ljekovitog djelovanja u terapiji upalnih bolesti crijeva Chronove bolesti i ulceroznog kolitisa. Njeno antigljivično djelovanje može pomoći i u terapiji gljivice Candide
  • štiti srce i krvne žile od nakupljanja plaka, pomaže u regulaciji lošeg kolesterola, ima antioksidativno i kardioprotektivno djelovanje te pomaže u regulaciji lošeg kolesterola ili ldl kolesterola.
  • pomaže kod kožnih problema ekcema, psorijaze i dermatitisa, možemo je konzumirati oralno ali i dermalno u obliku obloga

Iako smo opisali u koje sve svrhe možemo koristiti kurkumu znanstvena istraživanja i kliničke studije su do sada sa sigurnošću dokazale njeno antibakterijsko, antiseptičko, antioksidativno i protuupalno djelovanje. S obzirom na to da se puno spominje u prevenciji raka te liječenju Alzheimerove bolesti za sada se to ne može potvrditi jer kliničke studije to još uvijek nisu dokazale.

Kurkuma1_1 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kada je je kurkuma opasna? 

Dnevna preporučena količina kurkume bi iznosila od 3 g do 10 g, s vremenom se još malo može povećati. Prevelika količina kurkume može uzrokovati želučane probleme. Pri upotrebi kurkume osobe koje imaju žučne kamence trebaju se posavjetovati prije uzimanja sa svojim liječnikom. Osobe koje imaju poremećaj zgrušavanja krvi ne smiju uzimati kurkumu.

S obzirom na to da kurkuma može blago pomoći u regulaciji dijabetesa, treba pripaziti na količinu unosa kurkume ako se u isto vrijeme troši i terapija za dijabetes. Trudnice i dojilje se trebaju posavjetovati sa svojim liječnikom prije uzimanja kurkume,

Kako koristiti kurkumu?

Mnogobrojne su primjene kurkume, od kulinarstva gdje je koristimo kao začin i aromu, pri izradi mlijeka od kurkume, dodatka prehrane te kozmetičke svrhe gdje se upotrebljava eterično ulje i ekstrakt kurkume.

Zlatni smoothie od kurkume

Ako nisi ljubitelj kurkume ovaj recept promijenit će tvoje mišljenje jer ćeš dobiti predivan zdrav napitak. Korištenjem mlijeka, u ovom slučaju smoothie-a jačamo imunološki sustav, poboljšavamo zdravlje probavnog sustava, povećavamo pokretljivost zglobova, detoksiciramo organizam i pročišćavamo ten. S obzirom na to da je kurkuma topiva u mastima, ja sam u svom receptu koristila kurkumu otopljenu u kokosovom ulju kojeg smo rastopili na vodenoj kupelji.

Sastojci:

  • 800 ml bademova mlijeka
  • 1 ½ banana
  • 1/2 ananasa narezanog na kockice
  • 6-8 svježih datulja
  • 1 žličica cimeta
  • ½ žličice vanilije
  • 1 ½ žličica kurkume otopljene u 2 -3 žlice kokos ulja 

Priprema:

Sve sastojke pomiješaj u blenderu do fine kremaste smjese te posluži odmah.

Pročitaj još kolumni i recepata Helene Jakoliš.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      sara456

      S išijasom vučem probleme vec preeedugo vremena. Nedavno sam si naručila acuraflex kremu jer je 95% kurkuma da probam i preeezadovoljna sam. Jaka je stvarno, djeluje čak i drugi dan. Definitivno moja preporuka svima https://acuraflex.hr/

    • Default avatar -
      SrbijaSpace

      Odličan tekst! Čudesne moći kurkume su fascinantne. Ovaj tekst je još jedan doprinos promovisanju zdrave ishrane. I moj mali doprinos je i ovaj teks to kurkumi koji takodje promoviše ovaj proizod u ljudskoj ishrani. https://pro100healthy.rs/blog/zapanjujuce-moci-kurkume.html

    • Avatar MarryJanne
      MarryJanne

      Zaboravih napisati. Kurkuma je godinama kao zacin prisutna kod nas u kuci kao i curry, chilli u prahu ... dalo bi se toga nabrojati. Imam te srece sto me teta koja mi je kao druga mama davnih dana upoznala sa svim namirnicama koje se koriste u Indiji. Iako i prije nego je otišla prvi puta vec smo veliku glavninu znali i konzumirali. Tipa; ujutro se nije izlazilo iz stana bez tople salice mlijeka i 5 komada badema ... Da, proslo je vise od 15. god., ujedno tako i sve zapocelo tako da, unazad cca 3 - 5 god., kako pratim sve, zapoceo je taj trend oko vegetarijanstva, veganstva, pocelo se govoriti o zdravlju raznih zacina ... dok recimo unazad pa niti vise od 5. godina mogu ista pronaci sa tog podrucja dok sam, recimo ja bila, vec tada, davno upoznata sa svime. Kandirani đumbir da se uopce uspio probiti do naseg trzišta načekala sam se, ujedno i kao začin ... korijen ... Tako je sa mnogo stvari koje sada pronalazim, godinama sam trazila jer sam konzument istoga ali sve sto bih pronasla ne bi bilo niti sa jedne hr. stranice. Citala sam sve na engleskim ... sa raznih podrucja svijeta. Dok nazalost, rekla bih podosta vremena kasnimo za citavim svijetom, a imali smo davno kineske restorane, mexsicke ali mnogi su se drzali po strani dok sve zapravo nije postalo HIT!!! Sada su svi zaokupljeni time u potpunosti .....

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.