Hrana 21. studenoga 2014.

Najzdravije namirnice talijanske kuhinje

Tal2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Talijanska kuhinja je jedna od najpoznatijih kuhinja diljem svijeta te mnogi narodi ne mogu bez nje zamisliti svoj dan. Talijanska gastronomska ponuda nevjerojatno je bogata i znatno više regionalizirana nego što se to na prvi pogled čini. Pikantne arome Napulja i Calabrije, jela s pestom u Liguriji te kremasti sirevi i rižota u području talijanskih Alpa čine Talijane svjetskim liderima u području gastronomije

Osobitu popularnost talijanske kuhinje zauzimaju pizza i špageti Bolognese. Krajnji jug Italije poznat je po morskim plodovima i maslinovu ulju pa stoga talijansku kuhinju slobodno možemo nazvati i mediteranskom. Najpoznatije namirnice talijanske kuhinje ujedno su i prilično zdrave, a u nastavku pročitaj koja su to njihova pozitivna svojstva.

Rajčica za očuvanje i jačanje imuniteta

Rajčica srednje veličine ima samo 22 kalorije, a sadrži snažan antioksidans likopen te velike količine kalija, vlakana i vitamina C. Rajčice su bogate kalijem koji može pomoći u smanjenju nadutosti, a njime se uravnotežuje i slana prehrana. Također sadrže puno vode pa tako sprječavaju glad te se smatraju odličnom namirnicom za očuvanje i jačanje imuniteta

Ukusno maslinovo ulje produžuje život

Maslinovo ulje kao bitan sastojak zdrave mediteranske prehrane doprinosi smanjenoj incidenciji i mortalitetu od najčešćih bolesti današnjice i time produžuje životni vijek. Danas se koristi i u kozmetici i to kod ublažavanja ispucale kože, smanjuje svrbež i osipe. Može se nanositi na ožiljke nakon operativnih zahvata, a koristi se i kao sredstvo nakon sunčanja te kod krhkih i lomljivih noktiju. 

Češnjakom spriječi nastanak bolesti 

Češnjak (Allium sativum) je jednako koristan kada se upotrebljava svjež, kuhan i pečen. Jedan je od najčešćih začina, a srodan je luku, poriluku i vlascu. Može se rabiti kao začin i to ili sirov ili kod kuhanja raznih jela. Uključivanjem češnjaka u svakodnevnu prehranu pomažemo organizmu da se odupre nekim bolestima i promjenama u organizmu. 

Nezaobilazni okus sira

Sir je nutritivno vrijedna namirnica bogata proteinima i kalcijem te je jedna od najčešće konzumiranih namirnica diljem svijeta. Uvijek je dobro držati ga podalje od druge hrane intenzivne arome jer vrlo brzo upija mirise i lako se kvari. Talijani uzimaju sir nakon zadnjeg slanog jela te prije deserta kako bi mogli nastaviti piti vino koje su pili uz prethodno jelo. 

Artičoka za detoksikaciju

Artičoka se često spominje na listi biljaka 'čistača'. Ona sadrži gorke tvari: različite mineralne sastojke, cinaropikrin, cinarin i razmjerno mnogo vitamina A. Ljekovitost joj potječe od gorkih specifičnih tvari u lišću i korijenu koji potiču jetru na brže protjecanje žuči, a preporučuje se i kod stanja loše probave. Redovito konzumiranje artičoke stimulira funkciju jetre te smanjuje razinu masnoća i kolesterola u krvi.

Talijanski tip jogurta

Talijanski tip jogurta vrijedan je izvor bjelančevina, a najčešće se koristi za pripremu slastica. Naime, on sadrži nešto veći udio šećera odgovornih za puni i slatkasti okus. Zahvaljujući slatkoći, talijanski tip jogurta je desert sam po sebi, a idealan je i za pripremu deserata, osobito za pripremu popularne panna cotte. Njegova svilenkasta tekstura i puni okus dolaze do izražaja u kombinaciji s prirodnom kiselošću voća.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.