Hrana 10. prosinca 2014.

6 namirnica za bolji rad štitnjače

6Hrana2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako ti je štitnjača nedovoljno aktivna pa imaš manjak njenih hormona, trpjet ćeš od umora, pospanosti, bezvoljnosti, depresije i spore probave. Osim sa sintetičkim hormonima, funkciju štitne žlijezde možeš poboljšati uravnoteženom prehranom, koja uključuje mnogo biljne hrane i bjelančevina

Štitnjača proizvodi hormone koji reguliraju raspoloženje, metabolizam, razinu energije, tjelesnu temperaturu, otkucaje srca i krvni tlak. Zdrava prehrana može ti pomoći u ublažavanju tegoba kod hipotireoze. Dodaj sljedeće namirnice da bi pojačala funkciju žlijezde štitnjače. Kada se idući put nađeš u trgovini namirnicama, potraži ovih šest namirnica za podršku štitnjači. Ako ti je doktor propisao hormone, uzimaj ih i dalje.

Svježe voće i povrće

Debljanje je među prvim simptomima hipotireoze. Niskokalorijska hrana te hrana visoke nutritivne gustoće poput svježeg voća i povrća temelj su svakog uspješnog programa mršavljenja. Ako je moguće, uključi u svaki obrok svježe voće i povrće. Određene namirnice, kao što su borovnica, višnja, slatki krumpir i zelena paprika, bogate su antioksidansima, tvarima poznatima po tome što smanjuju rizik od bolesti srca.

Pomoću kalendara sezonskih namirnica odaberi voće i povrće u skladu s godišnjim dobom.

Integralne žitarice

Usporena probava i troma crijeva čest su simptom hipotireoze. Namirnice od integralnih žitarica kao što su zobene pahuljice, kruh, tjestenina i riža bogate su bitnim nutrijentima i vlaknima, što može pomoći regulirati rad crijeva. Međutim, vlakna mogu ometati apsorpciju sintetičkih hormona štitnjače. Ako su ti propisani, uzimaj lijekove za štitnjaču nekoliko sati prije ili poslije konzumiranja hrane bogate prehrambenim vlaknima.

Pročitaj kako odabrati najbolje žitarice.

Grah

Grah je značajan izvor energije, što može biti korisno ako ti hipotireoza uzrokuje iscrpljenost. Grah sadrži bjelančevine, antioksidanse, složene ugljikohidrate i mnoštvo vitamina i minerala. Bogat je i vlaknima, što može biti korisno, ako patiš od spore probave. Postoje mnoge vrste graha koje bi mogla kušati, od kojih su neke prikladne kao predjelo, a druge kao prilozi ili dodaci juhama, salatama i varivima.

Pročitaj recept za zimsko varivo od graha i čilija.

Orašasti plodovi

Orasi, lješnjaci, bademi i brazilski orasi bogati su mineralom selenom, koji pomaže funkciji štitnjače. Možeš jesti orašaste plodove samostalno ili pomiješane sa salatom ili jogurtom. Što se tiče brazilskih oraščića, dovoljan ti je jedan ili dva dnevno. Kod drugih orašastih plodova dovoljna je jedna šaka tih plodova da bi se opskrbila s dnevnom dozom nutrijenata.

Provjeri svoje znanje o orašastim plodovima.

Riba

Omega-3 masne kiseline čine masne ribe kao što su divlji losos, pastrva, tuna ili srdela odličnima za ručak ili večeru. Hipotireoza koja nije prikladno kontrolirana može povisiti razine LDL-a, zvanog i loš kolesterol te posljedično povećati rizik od bolesti srca. Poznato je da omega-3 ublažuju upale, pomažu kod oslabljenog imuniteta smanjuju rizik od srčanih bolesti. Riba je također dobar izvor selena, važnog za rad štitnjače.

Riješi kviz o ribi.

Alge

Alge sadrže visoku koncentraciju joda, osnovnog sastojka potrebnog za funkciju štitnjače. Također nude obilje vlakana, kalcija i vitamina A, B, C, E i K. Možeš ih jesti s juhama, salatama ili u sushiju. Moguće je i da imaš previše joda, što može pogoršati rad štitnjače. Savjetuj se s liječnikom prije nego što pojačaš unos joda u prehranu.

Alge su tajni sastojak mršljavljenja, doznaj više.

Pročitaj što dr. Ante Škaro kaže o povezanosti debljine i rada štitnjače.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      LeaKa

      Super savjeti, imala sam dugo vremena problema sa štitnjačom, zbog čega sam se odlučila na njenu operaciju, http://www.poliklinika-mester.hr/pregled-i-uzv-stitnjace/ . Neko vrijeme sam se borila sa gubitkom težine zbog čega sam drastično promijenila i prilagodila svoju prehranu i puno mi je bolje.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.