Dijeta Dijetni savjeti 16. studenoga 2020.

Temeljna pravila detoksikacije plus recept za čaj 'Mršavko'

Detoks_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Detoksikacijom se olakšava rad probavnog sustava, a najbolje ju je raditi nakon unosa jela bogatih kalorijama. Donosimo ti detoksikacijski plan uz koji ćeš osloboditi tijelo od toksina i suvišnih kilograma.

Ako,  još nisi, sada je  vrijeme da očistiš organizam i podigneš ukupnu razinu energije.

Detoksikacijom pomažemo organizmu da se očisti

Od namirnica se preporučuje visok unos voća i povrća  kako bi se unijela i dijetalna vlakna koja imaju važnu ulogu u detoksikaciji organizma. Također se preporučuje konzumiranje cjelovitih žitarica, integralne riže, prosa i ječma koji potiču pokretljivost crijeva. Žitarice je poželjno jesti i u jutarnjim satima, u obliku žitnih pahuljica sa dodatkom voća i orašastih plodova te u sklopu drugih obroka, umjesto kruha.

Pektin u jabukama može dodatno pomoći u uklanjanju štetnih tvari pa je preporuka da se dnevno unese barem jedna jabuka. Sve ostalo voće je visoko preporučljivo. Povrće je bogato vlaknima pa ga je poželjno unositi u velikim količinama. Poželjno je pripremati variva, umake, pirjati ili peći u foliji.

Losos_3 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Ugljikohidrati za ručak, proteini za večeru

Također, potrebno je razlikovati namirnice po udjelu ugljikohidrata i proteina, jer su preporuke da se tijekom dana unose namirnice bogate ugljikohidratima (doručak i ručak), a za večeru da se konzumiraju namirnice bogate proteinima. Tako se osigurava potreba za energijom tijekom dana koju prvenstveno dobivamo iz ugljikohidrata.

Od izvora bjelančevina preporučuje se konzumacija ribe, koja je ujedno bogata i omega-3 masnim kiselinama, nemasnog mesa, peradi, svježeg sira, soje i sojinih proizvoda. Namirnice bogate složenim ugljikohidratima su žitarice (pšenica, proso, raž, zob) i proizvodi od žitarica poput tjestenine, palente, pšeničnog griza, kus kusa, dok se pečena tijesta za pizzu ili kruh ne preporučuju.

Za vrijeme detoksikacijske dijete potrebno je unositi dovoljno tekućine kako bi se izbjegla dehidratacija. Tekućinu se preporučuje unositi putem vode, biljnih čajeva, nezaslađenih sokova od voća i povrća, te u obliku juha i variva.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Detoksikacijski plan u sedam koraka

  1. Povrće i voće trebaju činiti okosnicu tvoje prehrane.
  2. Tijekom cijelog dana jedi lagane obroke.
  3. Nemoj preskakati obroke i izbjegavaj dulje gladovanje tijekom dana, jer će takvo ponašanje rezultirati nepotrebnim prejedanjem.
  4. Uživaj u maštovitim povrtnim salatama. One osiguravaju cijeli niz visokovrijednih tvari koje podržavaju metabolizam, jačaju obrambenu sposobnost tijela i čiste organizam od otrova. Salate začini kvalitetnim ekstra djevičanskim maslinovim uljem.
  5. U borbi protiv toksina nužan je i adekvatan unos tekućine. Tijekom detoksikacije potrebno je unijeti oko dvije litre tekućine u organizam u obliku juha, sokova, čajeva i mineralne izvorske vode.
  6. Povrće pripremaj što kraće kako bi vrijedne tvari ostale očuvane.
  7. Tople povrtne juhe te sokovi od svježeg voća i povrća pravi su način za podizanje energije.
Možda te zanima... Ultimativan obrok za detoksikaciju i mršavljenje Hrana

Možda te zanima... Ženska detoks dijeta: Skidaj kilograme i oslobodi se toksina Dijeta

Detox čaj 'Mršavko'

Sastojci:

  • Bazga
  • Kopriva list ili korijen
  • Breza
  • Krkovina
  • Maslačak list
  • Komorač
  • Šipak
  • Hibiskus
  • Jabuka sušena
  • Borovnica pl.
  • Menta
  • Mirisna lazarkinja

Priprema: Na litru vode dodati 2 jušne žlice čaja, prokuhati 1 minutu i nakon 10 minuta stajanja u vodi procijediti. Svaki dan popiti, malo po malo, tu litru čaja. U čaj dodati i limunov sok. S obzirom na to da su neke navedene biljke slične po svom kemizmu, a time i po djelovanju, ne moraju se koristiti sve koje sam nabrojala.

Klikni i doznaj koje biljke potiču detoksikaciju.

Skini detoksikacijski jelovnik za žene.

Skini detoksikacijski jelovnik za muškarce.

Izvor za članak: arhiva missZDRAVE