Dijeta 08. siječnja 2015.

Dvoboj zobene kaše i croissanta

Kro-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jedna od najvećih nezdravih grešaka koju možemo napraviti je preskakanje doručka. Svi nutricionisti slažu se da je doručak najvažniji obrok u danu pa ti donosimo dvoboj zobene kaše i croissanta za doručak. Doznaj koliko kalorija imaju te koliko se brzo probavljaju i odaberi doručak za sebe

Zdjelica zobene kaše snizuje kolesterol

Ljudi koji doručkuju imaju veću šansu da ostvare adekvatni unos vitamina i minerala od onih koji ga preskaču, a dokazano je da se unos esencijalnih nutrijenata ne može nadoknaditi ostalim obrocima tijekom dana u slučaju kada se doručak preskoči. Istraživanje napravljeno 2011. na uzorku od 700 djece pokazalo je da je rizik od pojave pretilosti 2 puta manji kod djece koja su svakodnevno doručkovala. Najčešća izlika za preskakanje doručka je nedostatak vremena, ali samo nekoliko minuta dovoljno je da odvojimo za doručak i dan započnemo zdravom navikom.

Zob je žitarica koja se od davnina koristi zbog svojih ljekovitih svojstava, a moderna znanost rasvijetlila je koje su tvari zaslužne za povoljna djelovanja zobi. Znanstvene studije pokazuju da topljiva vlakna porijeklom iz zobi djeluju preventivno na bolesti srca i krvnih žila, snizujući razinu kolesterola te djelujući na apsorpciju žučnih kiselina. Topljiva vlakna utječu i na funkciju inzulina te tako prirodno reguliraju razinu šećera u krvi tijekom dana, što istodobno polučuje dulji osjećaj sitosti. Tijekom prolaska kroz probavni sustav, vlakna iz zobi tvore gel s vodenom komponentom te povećavaju volumen crijevnog sadržaja i olakšavaju prolaz stolice kroz probavni sustav. Tako se održava zdravlje probavnog sustava, a time i zdravlje čitavog organizma. Zdjelica zobene kaše čini dobro tvojem organizmu - zagrijat će te, zasitit će te i napuniti energijom kao malo koja druga žitarica.

Od croissanta se brzo ogladni

Ako si ujutro jako gladna i želiš nešto brzo pojesti, pripazi koju ćeš hranu odabrati jer pojedine namirnice te mogu učiniti još gladnijom. Glad je rezultat složene interakcije koja se odvija između želuca, crijeva, mozga, gušterače i krvotoka. Običan croissant sadrži veliku količinu masnoće. Jedan je od onih obroka koji momentalno, ali i kratkotrajno daju energiju jer ima visok glikemijski indeks pa se zbog toga brže ogladni.

Kava za doručak uobičajen je 'obrok' u našem podneblju i iako misliš da si umjetnim zaslađivačem izbjegla jutarnju dozu šećera to ipak nije tako. Bez obzira jesu li u tvojoj kavi umjetni zaslađivači poput aspartama, sukraloze, saharina i ostalih, oni djeluju na mozak kao da je dobio porciju slatkiša što dovodi do naglog povećanja energije, a vrlo brzo potom do naglog pada. Taj ciklus naglog dizanja i padanja šećera u krvi potiče veću želju za slatkišima. Tijekom vremena, taj proces može negativno utjecati na centre za kontrolu gladi u mozgu.

Zobena kaša vs. croissant

Komentar Sandre Krstev Barać, mag. nutr.:

Dok zobena kaša (načinjena od 5 žlica zobenih pahuljica) s voćnim tekućim jogurtom od 330 g osigurava oko 258 kcal, prazan croissant sa šalicom bijele kave (s jednom čajnom žličicom šećera) osigurava oko 411 kcal. Osim što pruža manje kalorija zobena kaša s voćnim jogurtom je poželjniji izbor i zbog činjenice da sadrži vlakna i složene ugljikohidrate koji će dulje pružiti osjećaj sitosti. Želiš li da tvoja doručak bude još nutritivno bogatiji zobenoj kaši dodaj nasjeckanu bananu, orašasto ili suho voće ili pak sjemenke, a za dodatnu aromu 'poigraj' se s cimetom. Ako planiraš doručkovati croissant s punjenjem radije sama dodaj marmeladu ili primjerice med jer tako možeš kontrolirati količinu dodane namirnice.

Želiš smršavjeti? Učlani se u Mršavimo zajedno klub.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.