Zdravlje Simptomi i pomoć 05. prosinca 2016.

Zašto mi se često javlja jak pritisak u očima i glavi?

Zena-Glavobolja
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Čitateljica Mirta ima 33 godine, a obratila se stručnom suradniku Zdrave Krave, doktoru Berislavu Spahiji, specijalistu neurologije jer u potiljku osjeća, kako je opisala čudan i jak pritisak. Dr. Spahija je objasnio da se vjerojatno radi o migreni, iako Mirta nema specifične simptome za tu smetnju

'Glava me ne boli, ali osjećam se čudno i smeteno'

"Imam 33 godine i često mi se u potiljku javlja jak i čudan pritisak. Ponekad taj pritisak osjećam i po nekoliko dana. Glava me tada ne boli, ali imam osjećaj da mi stvara pritisak u očima, kao da ih gura van. Vidim mi nije posve jasan, ali ne bih ga opisala mutnim, nego čudnim. Osim što se osjećam čudno i smeteno ponekad imam dojam da ću izgubiti svijest. Taj osjećaj me sputava u svakodnevnim obavezama, ne osjećam se sposobnom za obavljanje svakodnevnih dužnosti. Ponekad imam osjećaj kao da su mi tijelo i vilica utrnuli, a nisu. Tlak mi je uredan. Što bi to moglo biti, što da radim?" Pitala je Mirta.

Mogući simptomi migrene

"Vi opisujete nekoliko simptoma uključujući pritisak u glavi, smetenost, umor te 'nešto kao utrnulost vilice'. Također spominjete pritisak u očima. Trebali biste  napraviti neurološki pregled. Ovisno o nalazu, na pregledu treba napraviti i MR mozga te pregled kod očnog liječnika. Ako svi ovi nalazi budu uredni, a vrlo je vjerojatno da će tako i biti s obzirom da ste mladi, onda dijagnoza migrenskih glavobolja postaje vrlo vjerojatna", objasnio je dr. Spahija.

Migrene su često nasljedne te od njih pati preko 15 posto populacije, uglavnom žene. "Budući da se radi o sindromu, odnosno skupu simptoma nije nužno da glavobolja bude jaka. Migrena se ponekad manifestira mučninom, povraćanjem, vrtoglavicom, kratkim gubitkom svijesti, umorom, trncima, poremećajima vida, osjetljivošću na svjetlost i buku, bolovima u vratu, poremećajima raspoloženja te mnogim drugim simptomima.

''Danas se još uvijek mnogi simptomi migrena krivo pripisuju drugim dijagnozama kao sto su bolesti sinusa, vratne kralježnice, cirkulacije itd. Za valjanu dijagnozu i efikasnu terapiju najbolje je obratiti se specijalistu neurologu", objasnio je dr. Spahija, iz neurološke ordinacije Poliklinike Leptir.

Pročitaj više o migreni ,njezinim uzrocima i načinima liječenja.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      ergoLina

      Ana, javite mi se na mail.. matea.brblic@gmail.com I ja se tako osjecam vec godinu i pol.. uhvati me period kada mi je super.. pa ponovo me boli iza vrar i neka vrucina u vratu uz glavu kada ga gibam..pa mi se lagano vrti u ocima pa cak i iznad cela osjecam lelujanje...ne funkcioniram i pocinjem imati strah neki da cu upasti pa nikad nisam sama. Pocela sam se bojati voziti auto jer bojim se da mi se ne desi u voznji da mi se zamanta. ...

    • Default avatar -
      ana3

      Ovo pitanje nije postavila nikakva Mirta nego ja još davno...i evo upravo se i sad isto osjećam već danima

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.