Hrana 27. travnja 2015.

Pohanje na zdraviji način

Pohanje-Meso
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prženje mesa, ribe, sira i brojnih drugih namirnica koje su prethodno umočene u jaja i krušne mrvice i/ili brašno i zatim smještene u vruće ulje, omiljen je način pripreme jela u mnogim kućanstvima

Razlikuje se nekoliko načina pohanja, od kojih je vjerojatno najpopularniji bečki način, gdje se namirnica prvo uvalja u pšenično bijelo brašno, zatim u razmućena jaja i na kraju u krušne mrvice. Namirnice poput, primjerice šampinjona ili povrća, zahtijevaju malo drugačije pohanje, primjerice na Orly način gdje se one uranjaju u tijesto kao za palačinke i odmah stavljaju na vruću masnoću. 

Ukoliko ti je dosadio standardni način pohanja i željna si isprobati malo drugačije okuse, predlažemo da namirnice pokušaš pohati s cornflakesom ili da se odlučiš za japanski način pohanja tempurom.

Tempura – japanski način pohanja 

Ako si ikad jela tempuru u japanskom restoranu jelo ti je sigurno ostalo u dobrom sjećanju. Iako sama tempura djeluje egzotično, vrlo ju je jednostavno pripremiti kod kuće. Pohanje tempurom pristaje uz gotovo svaku namirnicu uključujući ribu, lignje, škampe, cvjetaču, brokulu, tikvice, mrkvu pa čak i komadiće voća, a rezultat je zlatno smeđa i hrskava poslastica. Za početak u posudu stavi 1 šalicu ledene vode. Zatim umiješaj jaje koje si prethodno dobro ohladila u hladnjaku. Sljedeći korak je dodavanje ¾ šalice brašna i 1/8 čajne žličice praška za pecivo miješajući cijelo vrijeme.

Dobivenu smjesu stavi u hladnjak dok pripremaš namirnice za pohanje. Hrana koju pohaš u tempuri mora biti narezana na male komadiće i dobro posušena krpom ili papirnatim ručnikom. Kada si spremna za pohanje jednostavno uroni namirnicu u smjesu i stavite na vruće ulje. Pohanje tempurom zahtijeva tek nekoliko minuta, no pritom je važno podjednako pržiti s obje strane namirnicu kako bi se ravnomjerno ispekla. Kada tempura poprimi zlatno smeđu boju spremna je za jelo.

Više o pohanju saznaj na portalu Gastro.hr.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.