Psiha i seks 17. lipnja 2016.

5 najčešćih ozljeda tijekom seksa

Sshsu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako ne postoje službene statistike o tome koliko osoba godišnje zatraži stručnu medicinsku pomoć zbog ozljeda zadobivenih tijekom spolnih odnosa, prema nekim studijama jedna trećina odrasle populacije ih iskusi. Većina zadobivenih ozljeda tijekom odnosa ne izaziva ozbiljne posljedice, ali ima nekih koje mogu ostaviti trajne posljedice

Male rane u vagini

  • Nastajanje malih rana u vagini je jedna od najčešćih ozljeda tijekom spolnog odnosa. Znat ćeš da ti se ta ozljeda dogodila ako nakon snošaja krvariš ili osjećaš bol u vagini. Do ovog tipa ozljeda dolazi ako tijekom snošaja vagina nije bila dovoljno vlažna.
  • Prva pomoć: ako ne možeš postići dovoljnu vlažnost, koristi lubrikante ili odaberi sporiji snošaj. Ako nijedan od ova dva savjeta ne pomogne, onda bi trebala posjetiti svog ginekologa. Većina vaginalnih rana je vrlo mala i zacijele same od sebe, ali ako je rana veća i ne prestaje krvariti obavezno se obrati liječniku.

Je li tvoja vagina dovoljno kisela?

Nešto je zapelo 'tamo dolje'

  • Dva najčešća 'strana objekta' s kojima se ginekolozi susreću su zaboravljeni tamponi i izgubljeni prezervativi. Ako se to dogodilo i tebi, prvi savjet je da ostaneš smirena i osvijestiš da se takve stvari jednostavno događaju te da ih nije teško riješiti.
  • Prva pomoć: najbolje je da pričekaš od deset do petnaest minuta nakon seksa kako bi se tvoja vagina vratila na svoju uobičajenu veličinu. Zatim duboko udahni, opusti se i stavi dva prsta u vaginu te pokušaj izvaditi tampon ili prezervativ. Ako ne uspiješ, obrati se liječniku.
  • Ups, boli te tijekom seksa?

Ogrebotine od tepiha

  • Ako ponekad u žaru vođenja ljubavi završiš na tepihu ili na pješčanoj plaži, zbog trenja kože s grubom površinom može doći do bolnih ogrebotina.
  • Prva pomoć: operi ozlijeđeno mjesto hladnom vodom i antibakterijskim sapunom, a ako je koža puknula namaži je antibakterijskom kremom prije nego što staviš flaster. Kako bi prevenirala ovakve ozljede, bilo bi najbolje da prije strastvenih trenutaka na pod staviš deku ili ručnik.

Ozljede leđa

  • Neki pokret ili pokreti tijekom odnosa mogu izazvati bol u donjem dijelu leđa.
  • Prva pomoć: na bolno mjesto stavi led, a kad se upala smanji možeš staviti topli oblog kako bi zagrijala mišiće. Ako ni to ne pomaže, uzmi tabletu protiv bolova i miruj nekoliko sati. 

Slomljeni penis

  • Iako vrlo rijetko, događa se da se penis slomi. Da bi uopće došlo do loma, potrebni su erekcija i visok pritisak. To se najčešće događa tijekom grubog seksa, kada penis isklizne iz vagine i udari u stidnu kost ili u međicu. Također, postoji mogućnost da žena dok je na penisu učini brz, oštar pokret i na taj ga način slomi. Penis je sastavljen od dva velika i jednog malog spužvastog tijela. Ta se spužvasta tkiva tijekom erekcije pune krvlju, zbog čega se penis ukruti. Spužvasta su tijela obavijena posebnim membranskim tkivom, nazvanim tunica albuginea. Svrha te membrane je ovijanje spužvastog tkiva i držanje svega toga na okupu. Puknuće te membrane naziva se lomom penisa. Na mjestu pucanja dolazi do podlijevanja krvi, zbog čega se penis počinje naginjati na jednu stranu i vrlo je bolan.
  • Prva pomoć: nakon loma penisa potrebno je hitno otići u bolnicu, a u međuvremenu stavljati hladne obloge. Što prije dođeš do liječnika, posljedice će biti manje.

Pročitaj osam činjenica o erekciji.

Riječ stručnjakinje

Dr. sc. Ulla Marton, specijalistica ginekologije i opstetricije iz Poliklinike Dr. Marton, pojašnjava kako su izrazito česte ozljede koje nastaju uslijed grubljih spolnih odnosa, neželjenih odnosa, kao i zbog stavljanja različitih predmeta u intimne dijelove tijela. Dr. Marton objašnjava da su česte i ozlijede koje zadobivaju žene starije životne dobi: "Mnoge ozljede se događaju zbog suhoće i smanjenog elasticiteta rodnice, a često se događaju ženama koje su prošle menopauzu i imaju seksualne odnose s mlađim muškarcima. U prednjem dijelu rodnice može doći do vidljivih prsnuća, čija je posljedica krvarenje koje uglavnom prestaje samo od sebe. Međutim, kad dođe do ozljede stražnjeg svoda rodnice, rana može biti duga i do dva centimetra te izazvati obilno krvarenje. U ovom slučaju je nužnokirurško šivanje."

Doznaj može li penis biti preveliki.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.