Hrana 29. travnja 2015.

Integralna pizza koja ne deblja

Pizz-Uspr
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Predstavljamo Nikolinu Dianežević, jednu od četiri nove blogerice koje će ti svaki tjedan donositi novi zdravi recept. Nikolina uživa u pripremi slastica te pisanju svog bloga. Ovog puta ti donosi recept za zdraviju verziju integralne pizze sa špinatom, pinjolima i gorgonzolom

Zaljubljenica u zdravu prehranu

Nikolina ima 26 godina i prvostupnica je Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, smjera Gastronomija i restoraterstvo. Prekvalificirana je kuharica, samouka slastičarka i fotografkinja, zaljubljenica u prirodu, rekreaciju, vožnju biciklom i naravno, zdravu prehranu. Njena ljubav prema hrani rodila se vrlo rano, a kako kaže, uvijek ju je osobito veselilo kada bi ta hrana bila pripremljena od šarenih, visokovrijednih namirnica i kada je znala da je ono što unosi u svoj organizam puno vitamina, minerala i antioksidanasa. Svoje znanje o kvalitetnoj prehrani učvrstila je i studiranjem nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu.

Osim pripremanja zdrave hrane, uživa i u pečenju malih slatkih grešnih užitaka pa je tako prije dvije godine sudjelovala u prvoj sezoni RTL-ovog showa 'Tri, dva, jedan – peci!', gdje je završila na trećem mjestu. Prošle godine je izašla kuharica s kolačima na kojoj je radila na izradi i fotografiji kolača za Gospodarski list, a ove godine priprema i drugu kuharicu. Najviše je veseli kada je u svojoj kuhinji i stvara nešto fino te uživa u pisanju svog bloga, The Slice of Life, gdje piše recepte, recenzije restorana koje posjeti, kao i foodopise zemalja koje posjeti. Nikolinin blog možeš pratiti i na Facebooku.

Nikolina ti donosi recept za integralnu pizzu sa špinatom, rajčicom, pinjolima i gorgonzolom.

Integralna pizza

Ovo nije pizza u punom smislu te riječi, ne radi se o dizanom tijestu, nego o hrskavom integralnom tijestu koje se radi s krem sirom, ali nije ništa manje fino nego obično tijesto za pizzu, dapače. Nadjev će te očarati svojom aromatičnošću i sastojcima koji su bogati hranjivim nutrijentima.

Sastojci:

Za tijesto:

  • 200 g integralnog brašna
  • 150 g krem sira
  • 3 žlice maslinova ulja
  • sol

Za nadjev:

  • 400 g špinata
  • 2 češnja češnjaka
  • 200 g rajčice (iz limenke ili prethodno blanširane, oguljene i nasjeckane, bez koštica)
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • origano
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • 50 g gorgonzole
  • 2-3 žlice pinjola
  • kopar ili bosiljak

Priprema:

  1. Brašno pomiješaj s ½ žličice soli. Dodaj sir, maslinovo ulje i 4 žlice hladne vode pa umijesi elastično tijesto. Pećnicu zagrij na 225°C, kalup za pizzu obloži papirom za pečenje (ili malo namasti). Izvaljaj tijesto na veličinu kalupa promjera 28 cm pa ga stavi u kalup i oblikuj povišeni rub.
  2. Špinat operi, očisti pa ga kuhaj na pari dok malo ne povene. Isperi ga hladnom vodom da zadrži lijepu zelenu boju pa ga dobro ocijedi.
  3. Češnjak nareži na ploškice. Rajčice, nasjeckane na manje komade i zajedno s malo soka od rajčice, pomiješaj s koncentratom rajčice, solju, paprom i origanom. To rasporedi po tijestu, a na sve stavi ocijeđeni špinat.
  4. Pospi dodatno solju, paprom i muškatnim oraščićem. Također posipaj i ploškicama češnjaka, pinjolima i gorgonzolom natrganom na male komadiće.
  5. Peci u zagrijanoj pećnici oko 15 minuta. 
  6. Prije posluživanja pospi listićima kopra ili bosiljka.

Dobar tek!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.