Zdravlje 24. lipnja 2015.

Imaš oslabljenu zubnu caklinu?

Zub-Uspr_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svi želimo lijepe i zdrave zube. Ako su još i bijeli, utoliko bolje. Činjenica je da je briga o oralnoj higijeni od ključnog značaja ako želimo zube i desni održati zdravima, ali je dobro poznato i da veliku štetu može prouzročiti i pogrešan odabir hrane. Činjenica je da nas danas na svakom koraku potiču na zdrav način života i posebice pripadnicama ženskog spola zdrava prehrana puno znači. Pri tom nisu svjesne da ona može biti i opasna

U današnje vrijeme mnogi su svjesni značenja zdrave prehrane i sve više ljudi se drži tog načina prehrane. Zdrava prehrana je postala jedan od najvećih trendova modernog svijeta. Mnogi, u želji da smršave, posežu za velikim količinama voća, salatama s preljevima i ostalim vrstama povrća koje bi trebali biti riznica zdravlja. Ali, je li to istina?

Jesi li čula za nju?

Erozivno trošenje zuba sve češće u modernom načinu života, i po mišljenju stručnjaka, predstavlja pravi izazov 21. stoljeća. Razlog za to je prvenstveno sve popularnija brza hrana za kojom posežemo u trenucima kada nemamo vremena za pripremu zdravog obroka te unos kiselih napitaka i hrane, a iznenađujuća je i činjenica da je uzrokuje i zdrava prehrana. Napredovanju erozije pripomažu i nepravilne oralne higijenske navike. Netko tko savjesno četka zube odmah nakon svakog obroka misleći da time brine o zdravlju svojih zuba, radi si više štete nego koristi.

Na četkanje zuba nakon konzumiranja kisele hrane, potrebno je pričekati barem 30 minuta, a isto tako nije preporučljivo zube četkati tik prije konzumiranja kisele hrane ili pića. Kod pojave gubitka cakline se radi o dugotrajnom bezbolnom gubitku tvrdih zubnih tkiva zbog prisutnosti kiselina u oralnom okruženju. Kiselina omekšava zubno tkivo koje se time postupno odstranjuje. Usprkos tome, za tu poteškoću su čuli samo rijetki.

Dovoljna su 4 kisela 'trenutka' dnevno

Iako su danas naši zubi zdravog izgleda, svejedno mogu biti izloženi riziku pojave brojnih posljedica trošenja. Kiselinama bogata prehrana naše zube može izložiti rizicima brže nego što mislite. Dovoljna su, naime, samo četiri kisela 'trenutka' dnevno i naša caklina može biti izložena rizicima pojave kiselinske erozije. Jedna od posljedica je oslabljena zubna caklina koja postaje podložnija trošenju. Zbog erozije se stanjuje zubna supstancija (žuti sloj ispod cakline postaje vidljiviji) i rubovi mogu izgledati prozirno, zub oslabi, može se odlomiti, postaje osjetljiv na vanjske podražaje, gubi sjaj i zbog toga izgleda tamnije. Ujedno se mijenja i cjelokupni oblik zuba te se mijenja ugriz.

'Štand istine'

(Ne)poznavanje kiselinske erozije odlučili smo provjeriti na zagrebačkoj tržnici tako da smo postavili poseban štand na kojem smo ljude suočili s iznenađujućim istinama o kiselinama u voću i povrću. Uz zdrave namirnice koje se najčešće nalaze na našem jelovniku, postavili smo tablicu istine i pratili reakcije posjetitelja. Utvrdili smo da većina ne zna koja hrana i piće štete zubima. Iznenađenja kod spoznaje da voće nosi najveći rizik za nastanak kiselinske erozije te da je, uz gazirane napitke, kavu, vina i piva, uzrokuje i različito povrće, nisu skrivali. Pozivamo vas da nas i dalje pratite jer ćemo u sljedećoj epizodi testirati posjetitelje zagrebačke tržnice i prikazati kako kiselinsku eroziju prepoznaju stručnjaci, kada je dobro posjetiti zubara i kako sami možemo provjeriti jesu li naši zubi ugroženi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.