Zdravlje 29. srpnja 2015.

Zašto imam jutarnje bolove u stopalima?

Stopala_6
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Čitateljica Vesna svako jutro osjeća neugodne bolove u stopalima. Potrebno joj je neko vrijeme da ustane i počne hodati. Naš stručnjak dr.med. Hrvoje Klobučar savjetuje odlazak reumatologu te ublažavanje bolova toplom kupkom za stopala i vježbama istezanja

Pitanje čitateljice:

'Svako jutro se budim s bolovima u stopalima i dugo mi treba dok uopće stanem na noge i počnem hodati. Bolovi su prisutni tijekom cijelog dana. Najveća bol je kada prestanem s aktivnostima, tj. kada odmorim noge. Imam 36 godina i radim uredski posao. Nosim anatomsku obuću, ali ništa ne pomaže. Kako da ublažim bolove', pita Vesna.

Odgovara dr.med. Hrvoje Klobučar, dr. sc. specijalist ortoped iz 'Akromiona':

'Jutarnji bolovi i osjećaj ukočenosti najčešće se javljaju kod različitih vrsta reumatskih bolesti i poremećaja koji se ugrubo mogu podijeliti na one koji se serološki mogu dokazati (seropozitivni) i na one koji se ne mogu lako dokazati analizom seruma (seronegativni). Svakako savjetujem da se konzultirate s reumatologom. Za početak si možete pomoći da se ujutro odmah nakon ustajanja otuširate toplom vodom ili namočite noge u toplu kupku, napravite nekoliko vježbi istezanja i razgibate stopala. Možete nakon toga u stopala utrljati analgetsku mast ili sličan analgetski pripravak s lokalnim djelovanjem. Potom obujte udobnu, mekanu obuću s ortopedskim uloškom koji je individualno izrađen po otisku vaših stopala. Po obradi reumatologa možda će biti potrebno započeti s odgovarajućom vrstom redovite medikamentne terapije'.

Pročitaj pet zapovijedi pravilnog istezanja.

Pogledaj ostale odgovore dr. Hrvoja Klobučara.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.