Fitness 14. rujna 2015.

Kundalini joga: Što je, kako djeluje, kako se prakticira po čemu se razlikuje od drugih tehnika

Joga2630
1/10
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kundalini energija je kozmička energija od koje se sastoji sve živo i neživo, a ljudsko biće tu nije iznimka. Kada se ta energija počinje buditi u bazi kralježnice, prvoj (Muladhara) čakri ona se počinje širiti tijelom i pronalazi blokade koje treba otpustiti (mentalne, emotivne, razne traume, karmu). Kundalini jogu mogu raditi i početnici bez iskustva bavljenja jogom, a učinci su čudesni.

Što je kundalini joga, kako se prakticira i koje su njene brojne prednosti za duh, psihu i tijelo otkriva Ljiljana Valdec Horvat - Sat Kriya Kaur, učiteljica kundalini joge iz Zagreba.

Krajnji cilj - dostizanje stanja svjesnosti

ZK: Što je kundalini yoga i po čemu se razlikuje od ostalih tehnika?

Kundalini joga potječe iz bogatstva drevne joga tradicije koja nudi sustav asana, specifičnih tehnika disanja (pranayame), mantri (pjevanja), uključivanje bandhi (energetskih "lokota"), mudri (položaja ruku) i fokusirane meditacije. Biti u stanju živjeti od našeg intuitivnog uma jedan je od glavnih ciljeva kundalini prakse. Kundalini energija je kozmička energija od koje se sastoji sve živo i neživo, a ljudsko biće tu nije iznimka. U svakome od nas ta energija leži uspavana, potrebno ju je samo nježno probuditi. Kada se ta energija počinje buditi u bazi naše kralježnice, prvoj (Muladhara čakri) ona se počinje širiti našim tijelom (fizičkim, energetskim i mentalnim tijelima) i pronalazi blokade koje treba otpustiti (mentalne, emotivne, razne traume, karmu). Mi ne sudjelujemo svjesno u tom procesu, na nama je samo da budemo koncentrirati i fokusirani dok radimo kriye, a kundalini energija za to vrijeme obavlja svoj posao. Krajnji cilj ove prakse je postati sretno, zadovoljno, uspješno biće koje ostvaruje svoje pune potencijale i svoju punu kreativnost.

ZK: Smatra se da ovisno u kojoj čakri je kundalini energija ovisi i naše ponašanje. Što to znači i kako izgleda u praksi?

Princip djelovanja Kundalini joge zasniva se na sinkroniziranom radu odnosno kontroliranom protoku energija unutar nas. Kundalini je po svojoj prirodi energija koja prepoznaje sve naše energetske (emotivne, mentalne, ali i fizičke) blokade i ima tu sposobnost da ih razbija i pravi svojevrsno čišćenje. Kod prosječnog čovjeka ova evolutivna sila leži uspavana u svom najnižem centru, prvoj Muladhara čakri. Dokle god prebiva ovdje u najnižem energetskom centru ostajemo preokupirani samoodržavanjem, hranom/jelom, spavanjem i seksom. Krajnji cilj Kundalini energije je da se dostigne stanje svjesnosti, sve sumnje i strahovi ostaju daleko iza nas kada dopustimo ovoj energiji, koja je po svojoj prirodi božanska, da djeluje u nama. Naša energetska anatomija je sistem energetskih struja čije energije preko glavnog energetskog kanala Sushumne koji je smješten u središnjem dijelu kralježnice, putuju po cijelom tijelu kroz energetske kanale (nadije), aktivirajući također osam energetskih centara ili čakri. Šest čakri (centara svijesti) nalazi se u tijelu, sedma (krunska čakra) je iznad tjemena, a osma čakra je aura, naše elektromagnetno polje. Energija prvih pet čakri povezana je s pet osnovnih elemenata od kojih se sastojimo (zemlja, voda, vatra, zrak i eter). Ovisno u kojoj čakri je najveća koncentracija kundalini energije ovisi i naše ponašanje, stavovi, kakve energije privlačimo pa čak i naš karakter. Kada osvijestimo tijek tih energija unutar nas, puno lakše možemo razumjeti zašto nam se događaju neke stvari; kakvu energiju šaljemo prema van te zašto privlačimo određene ljude i situacije. Gledano s medicinskog aspekta radi se o prirodnom podizanju dopamina i serotonina, neurotransmitera u mozgu koji su zaslužni za zdravo funkcioniranje organizma, osjećaj opuštenosti i sreće. Naše tijelo može proizvesti točno određenu količinu neurokemikalija koje mogu izliječiti gotovo svaku bolest, a kako se Kundalini yoga usredotočuje na kundalini energiju kao duhovnu snagu koja proizlazi iz ljudske biologije, na taj način tijelo postiže snažnu sposobnost samo-izlječenja.

Kundalini joga daje brze rezultate

ZK: Po čemu se kundalini joga razlikuje od drugih stilova

Objedinjavanjem svih elemenata koje joga kao znanost poznaje dobivamo vrlo "koncentrirani" oblik energetskog djelovanja koji osjećamo vrlo brzo. Fokus nije na fizičkom, nema zahtjevnih pozicija, ne traži od nas višesatne meditacije, a najbolje od svega je što čak i nekoliko minuta prakse dnevno daje vidljive rezultate. Nije stoga čudno da je Kundalini joga jedan od najprosperitetnijih stilova danas jer je savršena za čovjeka današnjice u njegovu užurbanom tempu, nedostatku vremena za višesatnim vježbanjem, meditacijom itd. Istraživanja su pokazala kako redovito vježbanje kundalini joge u periodu od godinu dana daje rezultate kao vježbanje Hatha joge i do šest godina. Kundalini je vrlo "životan" stil joge. Ne traži od vas poseban stil života, osamu, višesatne meditacije u tišini uma koje, današnji čovjek zbog izloženosti vibracijama izvana, teško postiže. Kundalini joga je multidisciplinarna znanost te nema tog problema ili situacije koje se ne mogu riješiti nekom od tehnika, bilo da se radi o zdravstvenim problemima, emotivnima, psihičkima itd. Život će se i dalje odvijati oko nas, biti će stresa, pritisaka, problema u odnosima jer i to je dio života i iskustva, ali kroz sve to možemo proći lijepo i nježno, ostati puni života, zdravi i ono najvažnije biti u mogućnosti ići dalje.

ZK: Koja je razlika između kobrinog daha i kundalini joge?

U svojoj dugogodišnjoj praksi susrela sam se s mnogim stilovima joge, Kundalini jogu je moja duša prepoznala kao "krunu", krajnji cilj duhovnog puta. Vjerujem da je cilj svim tradicijama isti, postati svjesno i sretno biće, što se postiže buđenjem upravo te kozmičke, kundalini energije. Putovi mogu biti različit, ali cilj je isti. Hoćemo li do svjesnosti doći kroz vježbanje asana ili će naš fokus biti na višesatnim meditacijama, tehnikama disanja ili nečem drugom ovisi samo o nama. Joga kao znanost zaista pruža široki spektar stilova gdje svatko može pronaći ono što mu najviše odgovara, doseći svoj "samadhi". Isto je, vjerujem i s tradicijom Tantričke kriya joge čiji ključ je kozmički kobrin dah. Budući da se nisam blisko upoznala s ovom tradicijom ne mogu relevantno govoriti o ovoj tehnici. U Kundalini jogi prema tradiciji Yogi Bhajan koristimo mnoge snažne tehnike disanja, posebno bih istaknula vatreni dah koji ima brojne dobrobiti, jedna od temeljnih tehnika disanja koje se koristi u praksi Kundalini joge. To je brzo, ritmično i kontinuirano disanje kroz nos uz udisaje i izdisaje pravilnog intervala, dio je mnogih pozicija, a neke od mnogobrojnih prednosti ovog daha su: otpuštanje toksina iz pluća, krvnih žila i drugih stanica, povećanje vitalne snage i fizičke izdržljivosti, jačanje živčanog sustava. Posljedice su da se smanjuje želja za ovisnostima, povećava se koncentracija, jača imunološki sustava. 

Povećava razinu seksualne energije

ZK: Kakav stav krija joga ima prema seksualnosti i kako utječe na nju?

Kundalini joga jedna je od rijetkih tradicija koja ne sugerira sugerirati "celibat" kako bi postali svjesno biće ili "pravi jogi", naprotiv preporučuje prakticiranje zdravog seksualnog života. Budući da nas osvještava u činjenici da smo podjednako svjetovna i duhovna bića, ne treba zatomiti niti jedan aspekt našeg bića, pa tako niti energije "donjih" čakri u koje spada i seksualna energija. Seksualna energija je najjača energija u tijelu, ona stvara život. Kundalini joga je odlična za poboljšanje našeg seksualnog života, ali pojavljuje se dosta dezinformacija na ovu temu. Istina je, Kundalini joga je dobra za kretanje svih energija u našem tijelu, što naravno uključuje i seksualnu energiju. Važno je reći da smisao vježbanja Kundalini joge nije dobar seks, ali dobar seks je ugodna nuspojava ove prakse. Redovita praksa Kundalini joge može značajno povećati razinu seksualne energije što dovodi do nevjerojatnog poboljšanja seksualnog života.

Pogledaj video 5 savjeta za slobodniji seks.

ZK: Kundalini joga omogućuje praktikantima doživotnu seksualnu potenciju, na koji način?

U našoj kulturi seks se uglavnom doživljava u smislu užitka i reprodukcije. Malo je poznato da je to manji postotak upotrebe seksualne energije. Zdrav seksualni život održava naše zdravlje i živce u ravnoteži, a ako ga prakticiramo s ispravnom svijesti može nam dati iskustvo božanskog i blaženstva. U našim tijelima proizvode se sjemene tekućine koje sadrže visoke koncentracije minerala i elemenata zaslužnih za pravilnu ravnotežu živaca i funkcioniranje mozga. Njihova esencija zove se "Ojas" (ozdravljujuća energija koja pokreće mnoge funkcije u našem tijelu), bez Ojasa naše je tijelo kao automobil bez ulja – brzo se istroši. Oko 90 posto naše seksualne energije se koristi upravo za oporavak i pomlađivanje organa u tijelu, tek 10 posto za reprodukciju. Normalni vijek potencije za jogija jednak je duljini njegova života, u našoj kulturi ona slabi ponekad već i u ranim četrdesetima. Postoje kriye koje ciljano generiraju seksualnu energiju aktivacijom druge čakre, Svadisthane koju zovemo još i seksualna čakra, ublažavaju se napetosti u tom području, otpuštaju mentalne blokade te duboko ukorijenjeni obrasci koji nas sputavaju u prihvaćanju sebe kao kompletnog, pa tako i seksualnog bića. Također treba istaknuti kako tradicija Kundalini joge nije zagovornik slučajnih ili povremenih seksualnih susreta ili kako bi rekli u našoj kulturi promiskuitetnog načina života, već nas osvještava da je seks jedan od najsvetijih činova i trebao bi biti rezerviran za odnose koji počivaju na dubljim emocijama. U Kundalini jogi također postoje i vježbe za parove kako bi ujedinili energije polariteta (mušku i žensku), sinkronizirajući svoju energiju s partnerovom stvaramo snažnu vezu između dva bića koja nadilazi samo fizičko. Tada možemo govoriti o spajanju duša.

ZK: Možete li opisati kako se radi vježba za energetsko povezivanje među partnerima?

Sjedni na pete, ako je potrebno stavi jastučić ili savijenu deku radi veće udobnosti. Sjedni dovoljno blizu partneru tako da možeš dotaknuti partnerove dlanove, a da pritom ruke ostanu ravne. Spoji dlanove s partnerovim. Duboko i prirodno diši, gledaj partnera u oči. Pokušaj ne treptati. Šalji pranu (životnu silu) i ljubav kroz ruke i oči  svog partnera. Ostani u ovoj poziciji dvije minute. Zatim zatvori oči i vizualiziraj svog partnera još jednu minutu. Partner radi sve isto.

Značenje i utjecaj bijele boje

ZK: Zašto učitelji kundalini joge nose bijelu odjeću?

Bijela odjeća proširuje našu auru i sjaj najmanje za jedan metar. Snažna aura daje nam snažan i stabilan identitet, a negativne energije automatski se filtriraju. To se zove "Aurična terapija bojama". Ovu boju smo također usvojili zbog naše tradicije, ali i da bi podržali svoj osobni razvoj. Noseći bijelo odražavamo čistoću prema van i unutar sebe, te šaljemo poruku služenja i smirenosti. Boje mogu stvoriti nekontrolirane akcije u našoj podsvijesti, mogu utjecati na našu inspiraciju i produktivnost. Za većinu ljudi bijela je samo jedna od boja, ali ona u sebi sadržava svih sedam (osnovnih) boja, ona se sastoji od spektra boja naših čakri. Također je preporučljivo pokrivanje glave kako bi zaštitili i zadržali svoju vlastitu energiju. Na vrhu glave je krunska čakra, a kroz nju ulazi i izlazi energija kroz sustav ostalih čakri. Tijekom sata Kundalini joge projiciraju se i otpuštaju razne vrste energija, pokrivajući krunsku čakru štitimo svoju vlastitu energiju od utjecaja drugih što je posebno važno za učitelja jer treba ostati s čistom i neutralnom energijom, koncentrirati se i podučavati, ostati miran i stabilan.


Napominjem da polaznici Kundalini satova mogu nositi bijelo, ali to nije uvjet da bi prisustvovali satu i osjetili sve benefite koje ova praksa donosi.

ZK: Kako izgleda sat kundalini joge?

Svaki sat Kundalini joge je drugačiji jer se aktiviraju različiti energetski centri u tijelu, a polaznici će satove doživjeti na drugačiji način. Ponekad su nam neke vježbe vrlo teške iako se može raditi o fizički vrlo jednostavnim vježbama, ali ako kundalini energija naiđe na blokadu, energetski čvor koji ne može probiti to možemo osjećati izazov. Treba samo nastaviti u vlastitom ritmu, a s vremenom će ta nelagoda nestati kako se naše biće energetski pročišćava. Kundalini joga je poput ogledala, direktna je i transparentna, ne možete ne vidjeti ono što se odražava u ogledalu. Sat Kundalini joge ima jasno definiranu strukturu:
Neizostavno počinjemo uvodnom mantrom Ong Namo Guru Dev Namo koju otpjevamo tri puta. Značenje ove mantre je: "Klanjam se kreativnoj biti stvaranja, klanjam se božanskoj mudrosti, neka me vodi iz tame u svjetlo, iz neznanja u mudrost". Tako izražavamo zahvalnost i poštovanje nasljeđu ovog učenja, pozivamo svoju višu svijest, svojeg unutarnjeg učitelja, kako bi blagodati prakse doživjeli najbolje što možemo. Nakon pjevanja uvodne mantre odmah osjećamo povezanost s kozmičkom energijom i vibracijama unutar nas. Zatim nježno zagrijavanje, slijedi ciljani set kriya koji se radi prema točno određenom rasporedu i trajanju. Pjevanje i afirmacije kroz zvuk mantre koriste se na početku ili na kraju sata. Sat se privodi kraju dubokim opuštanjem, vođenom meditacijom ili zvučnom kupkom čime se inducira tzv. "theta" stanje, odnosno stanje duboke opuštenosti kada se zapravo počinju događati duboke promjene u tijelu. Sat završavamo pjevanjem pjesme blagoslova na engleskom jeziku koju je uveo Yogi Bhajan kada je počeo podučavati na Zapadu. Pjevamo tri puta kako bismo afirmirali zahvalnost, poštovanje i iscjeliteljsku energiju. Cijeli sat je jedna aktivna meditacija uz naizmjenične pokrete, disanje, i pjevanje.

Kundalini energiju treba probuditi oprezno

ZK: Kada se mogu očekivati prvi učinci od vježbanja?

Prvi učinci buđenja kundalini energije ovise o tome koliko dugo će taj proces trajati u svakom pojedincu. Ovaj proces može se odvijati brzo, pa će tako neki praktikanti već tijekom prvog sata osjećati neke reakcije koje se mogu pojaviti u vidu intenzivne topline, trnaca u dlanovima, stopalima ili uzduž kralježnice. Neki praktikanti međutim, nemaju nikakve manifestacije buđenja kundalini energije, što ne znači da proces nije pokrenut. Subjektivni osjećaj svakog pojedinca je individualan. Svatko tko aktivno radi na sebi i na svom duhovnom razvoju zna da proces rasta pokreće i procese mentalnog, emotivnog odnosno energetskog čišćenja. Zahvaljujući kundalini energiji čovjek dobiva mogućnost da živi život punim plućima, da sebe i svijet oko sebe potpunije osjeća, da se raduje i da oko sebe širi mir, pozitivnu energiju i ljubav. Ako pak govorimo o učincima koje najprije i najlakše doživljavamo, a to je preko našeg fizičkog tijela i uma, oni se osjete već nakon nekoliko satova, ako uvedemo i neku svoju dnevnu praksu, ma koliko kratka bila, tada i u nekoliko dana. Vrlo brzo počinjemo primjećivati promjene na tijelu koje je nekako lakše, fleksibilnije, mi se osjećamo sretno, puni energije, elana, oči i koža počinju blistati itd.

ZK: Postoji li opasnost od izvođenja ove joge budući da se radi sa snažnom kundalini energijom?

Ovo pitanje mi često postavljaju i moji učenici, nažalost postoji dosta dezinformacija na ovu temu, stoga zahvaljujem na ovom pitanju i nadam se da će odgovor uspjeti eliminirati ovakve sumnje. Činjenica jest da što god u životu radimo bez dovoljno znanja, u čemu god pretjerujemo, možemo izazvati drugačije reakcije od onih koje smo željeli, da ne kažem štetne. Kao što sam već rekla, kundalini energija leži uspavana i sklupčana u bazi naše kralježnice. Ona je živa, vrlo živa i kao takvoj treba joj pristupiti, baš kao i svakom živom biću. Ako ju probudimo nježno, s puno ljubavi, pazeći da se ne uplaši, da ne doživi šok, ona će se probuditi radosna i biti u našoj najboljoj službi. Ako ju budimo na grubi neprimjeni način rezultati će biti obrnuti. Ona će se uplašiti, dezorijentirati, eskalirati na razne neprimjerene načine. Ovako jednostavno i slikovito možda možemo najbolje opisati proces buđenja kundalini energije. Stoga je prakticiranje Kundalini joge uz prisustvo učitelja savršeno sigurno. Kada s vremenom steknete malo prakse uz vodstvo učitelja možete nastaviti sami raditi svoju praksu kod kuće. Često ljudi naiđu na vježbe na internetu ili drugim izvorima, ponekad im se svidi i rade je "na svoju ruku". To nikako ne preporučujem. Neke vježbe se mogu raditi samostalno, ali većina kriya ima točno određeni slijed i trajanje kojega se treba držati kako ne bi došlo do energetskog disbalansa. Kundalini joga prema učenju Yogi Bhajana osmišljena je kako bi nježno probudila tu energiju, cirkulirala kroz fizička i mentalna tijela te praktikantu donijela sigurno, uravnoteženo i ugodno iskustvo. Stil kundalini joge koji prema ovoj tradiciji danas vježbamo prilagođen je čovjeku današnjice, uz zadržavanje tradicionalnih vrijednosti i benefita koje ovaj stil donosi. Nakon sata kundalini joge treba piti puno vode, odmarati se, napravite si kupku ili vrući tuš. Tko ima ozbiljnih zdravstvenih problema, uvijek treba konzultirati svog liječnika kako prije početka bilo koje prakse tako i ove.

Opis vježbi

Važna napomena: vježbanje uvijek započinje s Adi mantrom: "Ong Namo Guru Dev Namo" tri puta prije početka bilo koje kundalini prakse.

Lotus Mudra (fotografije 2 i 3)

Postavi obje ruke ispred srca, tako da se vanjski rubovi ruku dodiruju, te vrhovi malih prstiju i vanjski rubovi palčeva. Ispruži i otvori ostale prste što je više moguće. Zatvori oči i duboko diši. Zamisli izdanak lotosa u svojem srcu. Svaki put kada udahneš, cvijet se otvara malo više sve dok konačno ne postane potpuno otvoren. Na taj način postajemo ispunjeni svjetlom, lakoćom, toplinom, ljubavlju i radosti. Ova mudra pripada srčanoj čakri i simbol je čistoće. Dobro ju je raditi kada se osjećamo iscrpljeno, neshvaćeno ili usamljeno. Vrijeme meditacije nije ograničeno od 3 do 11 minuta ili duže.

Surja Mudra (pečat sunca i vitalnosti, fotografija 4)

Prstenjak i palac lagano se dodiruju na vrhovima. Preostala tri prsta nježno opuštena. Ruke mogu biti savijene u laktovima, opuštene sa strane tijela, dlanovi u visini ramena ili opuštene na koljenima. Ova mudra je također poznata kao "pečat života" ili "pečat sunca". Simbolizira i potiče energiju, ravnotežu, zdravlje i vitalnost. Kada se koristi tijekom meditacije ili pranayame, daje nam energiju, pozitivnost, intuiciju, pomaže potaknuti pozitivne promjene u životu. Koristimo je kada se osjećamo nesigurno, treba nam unutarnja stabilnost i samopouzdanje. Također pomaže u gubljenju tjelesne težine, te izgradnji mišićnog tkiva. Vrijeme meditacije nije ograničeno od 3 do 11 minuta ili duže.

Istjerivač ega (fotografije 5, 6, 7)

Vrijeme izvođenja od 1 do 5 minuta. Sjedni u jednostavnu poziciju ravne kralježnice. Podigni ruke do 60 stupnjeva, savini jagodice prstiju prema jastučićima na dlanu. Palčeve odvoji i okreni jedan prema drugome. Oči drži zatvorene, fokus bi trebao biti iznad glave. Diši "Vatreni dah" (intenzivno udišemo i izdišemo kroz nos u jednakom intervalu od 1 do 3 daha po sekundi), važno je disati dijafragmom, a ne iz pluća. Napomena: vježba se ne preporučuje za izvođenje prva dva dana menstrualnog ciklusa, u trudnoći, te djeci mlađoj od 16 godina. Ako osjećaš vrtoglavicu, počni normalno disati i s vremenom polako gradi duljinu prakse. Na kraju duboko udahni kroz nos, zadrži dah, spoji palčeve zajedno preko glave, izdahni spuštajući ruke u širokom luku pored tijela osjećajući svjetlo, snagu i veličinu svoje Aure. To svjetlo će ojačati tvoje elektromagnetsko polje i privući više svjetla u život. Opusti se i promatraj osjećaj energije kako se kreće kroz ruke. Uživaj u ovom blaženstvu. Ova vježba eliminira lažni ego, otvara srčanu čakru, jača kapacitet pluća, čisti krv, nakon nje vrlo brzo ulazimo u meditativno stanje.

Sat Kriya (fotografije 8 i 9)

  • Ova vježba u sebi sadrži sve blagodati kundalini joge, ona je potpuna kriya osmišljena kako bi podigla kundalini energiju.
  • Sjedni na pete ili u neku drugu poziciju koja ti je ugodna.
  • Ispruži ruke iznad glave pored ušiju, tako da su savršeno ravne, brada malo prema prsima.
  • Isprepleti prste osim kažiprsta koji je ispružen prema gore, te palčeva koji prelaze jedan preko drugog: (žene stavljaju lijevi palac preko desnog, muškarci desni preko lijevog).
  • Zatvori oči i koncentriraj se na točku između obrva, 3. oko.

Počni pjevati mantru Sat Nam (Istina je moje i identitet) na način da na Sat stisneš pupak prema kralježnici i dijafragmu povučemo malo prema gore, na Nam, opusti cijelo područje abdomena. Nastavi u ovom ritmu, dah će doći prirodno Poželjno je vježbu početi raditi od 3 minute pa polako graditi praksu do 11 minuta. Vrlo važno je nakon vježbe opustiti se u ležećoj poziciji onoliko minuta koliko si radila samu vježbu. Na kraju vježbe udahni duboko i aktiviraj mišiće perineuma, držite dah koliko je ugodno osjećajući cirkulaciju energije od baze kralježnice do vrha glave.  Ponovi još 2 puta. Opusti se. Na fizičkoj razini, ova kriya tijelu daje energiju koja je potrebna kako bi se izliječio i regenerirao svaki organ u tijelu. Na energetskoj razini radi prvenstveno na nižem trokutu: prva, druga i treća čakra. Donji trokut korespondira s najranijim fazama našeg ljudskog razvoja, rođenje, djetinjstvo i pitanja od temeljne sigurnosti. Radeći na donjem trokutu, može otpustiti čak i duboko ukorijenjene rane iz našeg ranog života. Ako ova vježba postane dio tvoje svakodnevne rutine ti si na dobrom putu da budeš zdrava, sretna i potpuna. Nakon nekog vremena prakse, počinjemo primjećivati velike stvari. Područje pupka postaje jače, kukovi se otvaraju. Kapacitet pluća se povećava. Meditacije su jače i intenzivnije budući da energija iz donjih čakri dolazi u gornje.

Spinal Twist  (fotografija 10)

Sjedni u ugodnu poziciju prekriženih nogu ili na pete. Prste ruku stavi na prednji dio ramena, palac na lopatice. Laktovi i nadlaktice su paralelno s tlom. Sa udahom zarotiraj torzo iz struka i glavu u lijevu stranu, s izdahom u desnu. Rotiraj se iz točke pupka, kralježnica je ravna, diši intenzivno kroz nos od 1 do 3 minute. Ova vježba stimulira srčanu čakru, otpušta napetosti iz ramena, pojačava cirkulaciju u tom dijelu, masira unutarnje organe, balansira hormonalni sustav.

Nauči disati kao yogi.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      SatAmrit

      Krasan članak o Kundalini yogi! Bravo Lily! Htjela sam se nadovezati što se tiče pitanja oko razlike kobrinog daha i Kundalini yoge. Osobno sam radila kobrin dah i tehniku (Atma)kriye, a sad vodim satove Kundalini yoge. Za kobrin dah primaš inicijaciju kao i u Atma kriyi, radiš uglavnom sam ili s ljudima koji su također primili inicijaciju. Kobrin dah je moćan kao i tehnika Atma kriye, brzo djeluje i stječeš mir, spokoj i širiš svijest. Što se tiče Kundalini yoge, meni je osobno to prekrasna tehnika koju otvoreno i neopterećeno mogu dijeliti s drugima, nema tajni, nema inicijacije - svaka osoba inicira sebe. Lanac znanja i učitelja se širi i to je cilj. Yogi Bhajan koji je krajem šezdesetih otvorio to znanje Zapadu - zbog čega je bio izložen i prijetnjama smrću - učinio je to jer je znao da dolazi vrijeme u kojemu će ljudima biti prijeko potrebna tehnika opstanka u sve luđem, kaotičnijem svijetu pretrpanom informacijama. Znao je da dolazi vrijeme u kojemu više nema skrivanja i ići ćeš u korak sa sve bržim promjenama ili će te pregaziti vrijeme. Kao što je navedeno u članku - Kundalini yoga je yoga za čovjeka današnjice koji je izložen mnogim pritiscima i izazovima - obiteljskim, poslovnim, društvenim. To je tehnika koja nam omogućuje da se ujutro budimo puni energije i sa željom da stvorimo raj na zemlji.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.