Eko 29. travnja 2010.

Jaglac i preslica za šumske gurmane

Rudan2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znaš li da se jaglac može jesti? U drugoj epizodi "Šumskog kuhara" naučit ćeš pripremiti najzdraviji proljetni ručak: popećke od preslice i salatu od cvjetova i listova jaglaca. Jaglac je izuzetno bogat vitaminom C, a preslica, biljka koja je na Zemlji postojala i u doba dinosaura, liječi bolesti bubrega, osteoporozu i mokraćni sustav te jača kosu i nokte

Zasigurno će te zanimati gdje pronaći čistu i vrhunski zdravu hranu, kaže šumski kuhar Anton Rudan na početku druge epizode svog serijala u kojem traži samoniklo jestivo bilje i od njega priprema uksna jela ili prirodne lijekove. Odmah daje i odgovor: U prirodi koja te okružuje.

Ovoga puta ubrat će jaglac, njegove listove i cvjetove, kako bi od njih napravio salatu. Ova jestiva proljetnica raste u svim dijelovima Hrvatske, tako da još stigneš prošetati najbližom šumom i ubrati si cvjetni ručak

"Lišće običnog jaglaca ubraja se u najbogatije izvore vitamina C, no nemoj ga jesti prečesto jer sadrži saponine. Jaglac također pomaže kod bronhitisa, slabe cirkulacije, lupanja srca i bolesti bubrega", tvrdi šumski kuhar.

Upoznat će nas s još jednom biljkom, za koju znanstvenici kažu da potječe iz vremena prije pojave dinosaura. Riječ je o preslici, koja liječi bolesti bubrega, osteoporozu i mokraćni sustav te jača kosu i nokte. No ne smije se uzimati kod smanjenog kapaciteta rada bubrega!

Popeći od preslice

Za jelo se koriste mlade proljetne stabljike preslice, koje su isto pune vitamina C. Stabljike očisti, operi i nareži na dužinu od 2 do 3 centimetra. U brašno dodaj sezam, sol i lanene sjemenke te malo kurkume, smeđeg šećera i crvene paprike. U smjesu dodaj mlijeko i sve dobro izmješaj da dobiješ žitko tijesto. Stabljike preslice dobro umoči u tijesto i stavi da se prže u dubokom ulju.

Uz ove slasne popećke šumski kuhar preporučuje salatu od listova i cvjetova jaglaca i jedne naribane jabuke. U salatu se dodaje i sok pola limuna, malo maslinovog ulja i sol.

Na tanjur stavi i malo jogurta koji će poslužiti kao umak uz popećke i ručak je gotov.

Pogledaj kako šumski kuhar priprema tjesteninu s podbjelom!

Bilje iz šumske kuhinje, kao i još stotinjak vrsta, za tebe i tvoje zdravlje već 20 godina ubire i po svojim recepturama miješa Suban d.o.o. (Proizvodnja Strmec, Galići 8, 10434 Strmec Samoborski, 01 3335 200, 01 3324 384) 

Šumskog kuhara možeš pratiti i na 24sata TV-u.

Više info na: www.lovacnabilje.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.