Ljepota i relax 01. prosinca 2015.

Prirodni trikovi protiv ispadanja kose

Kosa_5_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Menopauza ne znači samo kraj menstruacije. Hormonalne promjene koje se javljaju kako se menstruacija bliži kraju mogu dovesti do gubitka kose. Evo nekoliko savjeta za ublažavanje tih učinaka

Biotin - vitamin rasta kose

Rast kose regulira se djelovanjem estrogena. Ovi ženski hormoni potiču rast kose i štite folikule od utjecaja androgena, muških hormona. Kada menopauza počne, proizvodnja estrogena naglo pada. Kao rezultat toga, kosa postaje tanja, a ponekad počinje rasti sporije i s manje gustoće. Za rješavanje ovog problema, evo nekih novih navika koje možeš usvojiti: Jedi više željeza i biotina! Željezo igra ključnu ulogu u sprječavanju gubitka kose, a biotin je poznat kao 'vitamin rasta kose'. Sjajni izvori tih hranjivih tvari su riba, orašasti plodovi, grah, piletina, salata, rajčica i mrkva.

Konzumiraj više omega 3 kiselina. Ove masne kiseline, koje se nalaze u tuni, lososu, skuši, lanenom sjemenu i orasima, pomažu pri hidrataciji kose i potiču njezin rast. Potakni ponovni rast. Određeno ljekovito bilje njeguje kosu i/ili stimulira protok krvi u vlasištu. To su aloe vera, ginseng, lavanda i ružmarin.

Meso peradi i riba

Prehrana u kojoj nedostaje kvalitetnih proteina može biti uzrokom pretjeranog gubitka kose. Naime, glavni sastojak kose je protein keratin, a najzastupljenija aminokiselina je cistin. Kako bi tvoja prehrana zadovoljila potrebe za cistinom i lizinom u svakodnevni jelovnik uvrsti meso peradi, ribu, jaja, sireve, jogurte, soju i grah.  

Neadekvatan status željeza koji rezultira anemijom jedan je od najčešćih prehrambenih razloga pretjeranog ispadanja kose. Željezo donosi kisik do stanica vlasišta pa ako nedostaje kisik potreban za rast kose, ona postaje krhka i lako ispada. Kako bi spriječila ili ispravila deficit željeza u prehranu uvrsti nemasno crveno meso, meso peradi, kamenice, ribu, tamno zeleno lisnato povrće, cjelovite žitarice i suho voće.

Veća proizvodnja kolagena

Uz namirnice bogate željezom važno je da se na tvom jelovniku nađu i one u kojima prevladava vitamin C. Vitamin C je , naime, nužan za apsorpciju željeza, ali i za proizvodnju kolagena koji ima ulogu u održavanju krvnih žila na vlasištu zdravima. Citrusno i bobičasto voće, te brokula, paprika, krumpir i špinat su dobri izvori vitamina C.

Otkrij inovaciju iz Laboratorija Vichy koja ženama u menopauzi vraća blistav sjaj i preoblikuje konture lica, doznaj više.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      JasminaR

      Bok, ja sam jedno vrijeme imala problem s opadanjem kose. Na svu sreću sam naišla na proizvod Vivese Senso Duo. Koristila sam i šampon i ulje i bilo je sjajno. Preporučujem!

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.