Psiha i seks Seks i veze 28. studenoga 2020.

Nedoumice o seksu koje muče muškarce i žene

Zaljubljeni_Par
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Većina nas povremeno se suoči s nekim nedoumicama vezanim uz seksualni odnos o kojima najčešće nemamo s kim porazgovarati ili zatražiti savjet ili nam je neugodno potražiti ga od stručnjaka.

Umjesto savjeta stručnjaka, često se držimo one da će sve to doći prirodno, odnosno da ćemo doći do toga "kroz praksu", a to baš i nije slučaj. A to je šteta jer postoje informacije koje će učiniti tvoj intimni život boljim.

Ne mora svaki put biti zabavno i strastveno

Jedna od predrasuda je da seks uvijek mora biti zabavan, strastven i da uvijek moraš uživati u onome što ti  partner radi ili ti radiš njemu, kao i da su to "oni" trenuci koji vas zbližavaju. Istina je da se možda ni ne sjećaš kad si zadnji put doživjela orgazam, da ti je položaj u kojem često imaš odnos ponekad i neugodan ili da si nekoliko puta pala s kreveta kad si pokušala izvesti neku od poza koje jamče senzacionalan užitak. Slično je i s duljinom predigre, odnosno samog strastvenog uvoda u seksualni čin. Studija u kojoj su ispitana 152 heteroseksualna para pokazala je, na primjer, kako i muškarci i žene smatraju da bi idealna predigra - prije nego što dođe do penetracije - trebala trajati od 18 do 19 minuta. Žene kažu kako realno traje oko 11 minuta, dok su muškarci uvjereni da to gubljenje vremena u prosjeku traje i više od 13 minuta.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Na poslu najčešće razmišljamo o seksu

U realnom životu scene seksa rijetko izgledaju kao one na filmu niti imamo vremena za 15 minuta senzualnog "uvoda" s jagodama i šampanjcem ili za to da potrošimo pola preljeva od čokolade. Najčešće se nećemo upoznati tako da pronađemo nečiji šal na vrhu najvišeg nebodera u gradu pa odsanjamo romantičnu priču i vruće scene s tajanstvenom osobom dok slučajno ne otkrijemo miris sa šala i ne pratimo tu osobu po gradu. Na seks, vjerovali ili ne, najčešće pomišljamo - u uredu, vjerojatno zbog dosade, ili zato da odmorimo misli od proračuna koji sutra treba predati. Nakon seksa najčešće ne razgovaramo o zajedničkoj budućnosti jedno drugome na ramenu do dugo u noć. Ipak, često je dovoljno vrlo malo kako bismo osvježili seksualni život i učvrstili vezu s partnerom, samo se treba osloboditi nekih predrasuda.

Ako često osjetiš bol tijekom seksualnog odnosa, nemoj to zanemarivati. Prvi problem može biti suhoća rodnice i to je relativno lako riješiti uz pomoć lubrikanata. No ako bol ili neugoda potraju, obavi ginekološki pregled jer uzroka može biti više. Na primjer, ako koristiš kondome, razlog može biti čak i alergija, odnosno iritacija kože rodnice. Razlog može biti i pad razine estrogena, a to se može riješiti kontracepcijskim pilulama ili kremama, no razlog mogu biti i ranice na stijenkama rodnice, koje treba liječiti.

Zašto te boli tijekom seksa?

Seks s puno partnera ne znači da si izvrsna ljubavnica/ljubavnik

Možeš biti jednako nevjerojatan ljubavnik, ako si prije toga imala jednog ili dvanaest partnera jer praksa u seksu ne podrazumijeva i napredovanje u tom smislu. Osim toga, umjesto tehničkog savršenstva, važnije je koliko si spremna na istraživanje, koliko ti i partner jedno drugome vjerujete i koliko ste se spremni poticati na nove poze, igrice, drugačije dodire i slično, tvrdi seksualni terapeut dr. Logan Levkoff. Štoviše, to što netko ima iskustvo i tehničke vještine neće zadiviti partnere kao povezanost, povjerenje i ljubav.

To ne bi trebala biti tabu tema te se ni jedna žena ne bi trebala stidjeti činjenice da istražuje svoje tijelo i uživa u tim dodirima. Štoviše, činjenica je da sama sebe najbolje poznaješ i da zbog toga možeš pomoći partneru da te lakše dovede do orgazma, tvrdi Brandy Engler, autorica knjige "Muškarac na mojem kauču". Osim toga, ne treba se sramiti rekvizita koje imaš u ladici. Istraživanja pokazuju da je više od polovice žena i gotovo polovica muškaraca u nekom trenutku njihova života u krevetu s partnerom koristila vibrator.

Pročitaj radi kojih devet razloga izostaje orgazam.

Ne zaboravi da si pored ostalog i seksualno biće

Kad ga ima puno u našem životu, seks nam manje zaokuplja pažnju, no kad ga ima premalo, najbolji način da promijenimo stvari je da - razmišljamo o seksu, tvrdi Levkoff. Čovjek ne smije zaboraviti da je i seksualno biće te da ima neke potrebe jer ćeš tako biti spremniji "odgovoriti"  kad ti se pojavi mogućnost za vezu u životu. Budite iskrena prema sebi, razmisli o tome što te uzbuđuje i što želiš doživjeti i potraži to, bez obzira na to jeste li u vezi ili ne. Nema ništa loše ni u avanturi koju ćeš doživjeti s osobom koju upoznaš na putu.

Ženski orgazam Možda te zanima... 12 savjeta slavne ginekologinje za što bolje seksualno iskustvo Psiha i seks

Seks-Partneri_1 Možda te zanima... 8 navika izuzetno seksualnih parova Psiha i seks

Veličina brine i nju i njega

I žene i muškarci muče se sličnom vrstom razmišljanja: "možda mi je prevelik(a), možda izgleda premala (premali), možda bih ju/ga trebao/la obrijati..." Kako god bilo, nemoj skrivati taj dio tijela pred partnerom jer - nije važno. Naime, sve vagine su različite, ali muškarcima je taj dio našeg tijela uvijek lijep i poželjan. Jednako je i sa ženama i muškim spolovilom. U brojnim istraživanjima o tome što muškarci i žene vole kad su u pitanju genitalije partnera pokazalo se da nema baš nikakvog pravila i da će većina žena, na primjer, više uživati s partnerom koji ima manji penis nego s onim koji ima golemog.

Ako umireš za tim da isprobaš nešto novo u krevetu, nemoj oklijevati. Većina žena odustaje zato što im je neugodno partneru predložiti novu pozu ili novi pokret, među ostalim i zato što se boje da to neće ispasti dobro, nego smiješno. Razumljivo, ali koga briga ako ti zapne noga, ako ne izvedeš pozu dobro, ako ti trbuh malo visi ili ako padneš na stražnjicu, ako se pokaže da je to bio pun pogodak i da je užitak vrhunski. Slobodno se izrazi i uživajte u tome, preuzmi inicijativu i uzde u krevetu ili ispričaj partneru svoje fantazije - to može biti dobra predigra.

Doznaj zašto se često događa dobar seks u lošoj vezi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.