Hrana 30. prosinca 2015.

Evo kako bi trebalo jesti svaki dan

Ur-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sigurno misliš da bi ti bilo lakše zdravo se hraniti ako bi imala točno napisan dnevni prehrambeni raspored. Donosimo ti dnevni raspored kada i što jesti i piti kako bi bila zdrava i fit. Nutricionisti preporučuju prije doručka šetnju, zobene pahuljice za doručak, a prije spavanja desert. Doznaj super trikove koji će ti pomoći da se lakše pridržavaš zdravog rasporeda

6:30 do 7:00: Probudi se vodom

Prije nego što skuhaš kavu ili čaj najbolje je prvo razbuditi tvoj organizam čašom vode s limunom. S obzirom na to da su mnogi vitamini topivi u vodi, ako prije doručka popiješ čašu vode tvoje tijelo bolje će apsorbirati hranjive tvari iz hrane. Kiselost limuna pomaže uravnotežiti tvoj probavni trakt dopuštajući 'dobrim' bakterijama u crijevima da se razviju i olakšaju optimalnu apsorpciju hranjivih tvari iz hrane.

07:00: Kratka šetnja

Ovo je idealan način da potrošiš kalorije. Gibanje odmah nakon buđenja koristi tvoje zalihe energije i šetnja s psom, nekoliko jumping jacka ili trčanje gore i dolje stepenicama mogu odmah ujutro potrošiti nekoliko kalorija. 

07:30: Doručak

Svi nutricionisti preporučuju zobene pahuljice za doručak. Tvoje tijelo će polako probavljati vlakna iz pahuljica pa ćeš dugo biti sita. Za doručak unesi i proteine, možeš čašu nemasnog mlijeka, jogurta, ili tvrdo kuhano jaje. Ili dodaj bademe ili orahe u zob. Za voće, preporučuju pola šalice miješanog bobičastog voća. Što god pojela za doručak bolje je nego da samo pijuckaš kavu cijelo jutro i čekaš prvi obrok tek za ručak. 

9:00: Voda

Najbolje je pijuckati malo po malo vode cijeli dan umjesto da popiješ odjednom veliku čašu. Ako je tvoj jezik suh ili ti je mokraća svijetlo žuta, ti je znak da si već dehidrirana.

10:00: Protegni se i prohodaj

Ustani, protegni noge i prošeći svakih sat do sat i pol. Prošeći do kolege umjesto da mu šalješ e-mail i koristi stepenice umjesto lifta.

10:30 do 11:00: Međuobrok

Jedi svaka 3 do 4 sata da bi izbjegla napadaje gladi. Pojedi jabuku s malo sira ili šaku orašastih plodova ili pojedi jogurt s bobičastim voćem. Kada jedeš međuobrok sjedi i jedi male zalogaje kako bi ti se činilo da si pojela veću količinu.

11:30 do 12:00: voda i šetnja

Popij čašu vode i malo prošetaj jer malo gibanja prije ručka potaknut će tvoj probavni sustav. 

13 do 13:30: ručak

Napravi si šarenu salatu, počni s tamnim, lisnatim povrćem i dodaj puno šarenog povrća, proteina i dobrih masti. Uzmi rajčicu, mrkvu, papriku, gljive. Dodaj proteine poput tune, piletine sa žara, puretine, graha ili leće. Na salatu nemoj dodavati kupovne preljeve nego je začini maslinovim uljem.

14:00: Voda i šetnja

Popij čašu vode i prošeći. Svjež zrak i sunce potaknut će tvoje raspoloženje i ubrzati probavu. 

15:30 do 16:00: Međuobrok

Pojedi jogurt sa žitaricama ili kockicu tamne čokolade.  Možeš pojesti i bananu sa žlicom maslaca od kikirikija. Neka tvoj apetit bude tvoj vodič i svaki dan za međuobrok jedi ono za čim žudiš. 

18:00 do 19:00: Šetnja ili tjelovježba

Ako nisi hodala ujutro, sada je pravo vrijeme da to učiniš, a najbolje bi bilo da odeš na trening koji voliš.

19:30: Večera

Započni večeru s juhom. Za večeru serviraj puno proteina i dodaj kuhano povrće poput brokule ili špinata sa smeđom rižom. Uz večeru pij vodu ili povremeno čašu crnog vina.

21:30: Desert

Pričekaj sat vremena nakon večere i onda si priušti desert. Pazi samo da ne bude pun 'praznih' kalorija. Evo nekoliko prijedloga: pola šalice bobičastog voća s malo čokolade, kriške jabuke s malo meda, kokosova voda ili sok od naranče zamrznut u slatke štapiće.

22:30 do 23:00i: Idi u krevet

Od 7 do 8 sati sna je zdravo, a sve manje od toga može stvoriti rizik za niz zdravstvenih problema, uključujući i debljanje, dijabetes, visoki krvni tlak i još mnogo toga, a da ne spominjemo vjerojatnost da ćeš se osjećati umorno. Popij još jednu čašu vode neposredno prije spavanja i opusti se prije spavanja kupkom ili dobrom knjigom

Doznaj naučinkovitije dijete u 2015.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.