Dijeta 19. srpnja 2016.

Provjereni načini da se napokon riješiš trbuha

Trbuh_10
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako bi se riješila masnih naslaga bitno je da napraviš reviziju svojih životnih navika. Već znaš u kojoj mjeri su vježbanje i način prehrane važni da bi ti trbuh bio ravan, a mi ti donosimo još šest stvari koje bez previše napora možeš integrirati u svoju dnevnu rutinu i za nekoliko tjedana uživati u ravnijem i ljepše oblikovanom trbuhu.

Pij zeleni čaj dok vježbaš

Istraživanja su pokazala da salo s trbuha prije gube one osobe koje uz vježbanje piju i zeleni čaj u usporedbi s osobama koje "samo" vježbaju. Poželjno bi bilo popiti dvije do tri šalice zelenog čaja dnevno.

Bilo kakav trening pomaže

Kod većinu ljudi, oko 90 posto tjelesne masti sastoji se od potkožnog masnog tkiva dok se preostalih 10 posto nalazi ispod čvrste trbušne stijenke te u prostorima oko unutarnjih organa i naziva se visceralna masnoća. Povišena količina visceralne masnoće puno je štetnija od one vidljive golim okom jer je povezana s nizom bolesti poput dijabetesa tipa 2, povišenim kolesterolom u krvi, povišenim krvnim tlakom. Istraživanja su pokazala da na smanjenje i kontrolu potkožnog masnog tkiva osim promijene prehrambenih navika utječe redovito vježbanje, kardio kao i treninzi snage.

Povećaj unos proteina

Kako stari tijelo luči sve više inzulina, a inzulin skladišti masnoće, osobito u području trbuha. Jedan od načina da to spriječiš je da povećaš unos proteina, možda je najlakše da u smoothie i ostale napitke dodaš proteinski organski prah.

Jabučni ocat topi mast

Pretile osobe koje su dnevno konzumirale žlicu ili dvije jabučnog octa kroz osam tjedana smanjile se udio potkožnog masnog tkiva. Pamela Peek, profesorica na Medicinskom fakultetu u Marylandu S.A.D. i autorica knjige "Kako se boriti protiv masnog tkiva nakon 40." podržava jednu studiju rađenu u Japanu prema kojoj octena kiselina proizvodi proteine što otapaju masnoću. 

Joga smanjuje potkožno masno tkivo

Žene u menopauzi koje su vježbale jogu 16 tjedana prijavile su značajno smanjenje potkožnog masnog tkiva, objavljeno je u studiji iz 2012. godine. Ako ne možeš raditi jogu, bit će dovoljne i lagane vježbe istezanja ili duboko i pravilno disanje jer poanta je u kontroli hormona kortizola koji je zaslužan za stvaranje masnih naslaga u području trbuha.

Manjak sna deblja

Prema studiji iz  2010. godine (Wake Forest University study) osobe koje spavaju pet ili manje sati imaju veći postotak potkožnog masnog tkiva. Također i žene koje redovito odlaze na spavanje i bude se u približno isto vrijeme imaju manji postotak masnog tkiva. Neuredne navike spavanja potiču kortizol na lučenja, a on potiče stvaranje masnih naslaga.

Učlani se u Mršavimo zajedno klub i gubi kilogram tjedno bez gladovanja, uz pomoć nutricionista i fitness trenera

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.