Hrana 28. siječnja 2016.

Maslinovo ulje potvrđeno kao lijek za...

Olive_Oil
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Specifičan sastav maslinovog ulja doprinosi boljoj kontroli glikemije, prevenira inzulinsku rezistenciju, povećava "dobar" HDL kolesterol te snižava "loš" LDL kolesterol i trigliceride. Dodatno, doprinosi i sniženju povišenog krvnog tlaka koji je čest pratitelj dijabetesa, debljine i kardiovaskularnih bolesti

Samo najkvalitetnija, ekstra djevičanska ulja bilježe zapanjujuće povoljne učinke na kardiovaskularno zdravlje, ali i na cjelokupno zdravlje čovjeka

Odlike takvih vrhunskih gurmanskih ulja su niske vrijednosti slobodnih masnih kiselina (0,8%) te visok udio polifenola, vitamina i drugih prirodnih antioksidansa koji su odgovorni za zaštitni učinak. Brojna istraživanja provedena tijekom posljednjih nekoliko desetljeća sustavno pokazuju kako mediteranska prehrana štiti od bolesti srca i krvnih žila te dijabetesa.

Mediteranska dijeta za prevenciju dijabetesa

Znanstvena istraživanja ukazala su na blagotvoran učinak mediteranske prehrane u prevenciji i potpornoj terapiji dijabetesa. Usporedbom prehrane siromašne mastima i mediteranske prehrane, pokazalo se da je mediteranska prehrana znatno uspješnija u kontroli razine glukoze u krvi u pretilih osoba oboljelih od dijabetesa tipa 2. Dodatno, mediteranska prehrana dovodi do uspješnijeg gubitka na tjelesnoj masi od prehrane siromašne mastima.

Važnija je vrsta masnoća koja se unosi

Potencijalno objašnjenje leži u tome da mediteranska prehrana obiluje jednostruko nezasićenim masnim kiselinama dok je unos zasićenih masnih kiselina nizak. Naime, iako se ranije smatralo kako bi dijabetička dijeta općenito trebala biti siromašna mastima, danas se zna da je važnija vrsta masnoće koju unosimo nego ukupna količina. Također, dosadašnja istraživanja govore u prilog tome da brojne fitokemikalije sadržane u namirnicama biljnog porijekla, koje su temelj mediteranske prehrane, sinergijskim djelovanjem pridonose povoljnom zdravstvenom statusu organizma. Znanstvenici preporučuju ovu vrstu prehrane jer smatraju da može poboljšati zdravlje i dokazano odgoditi terapiju lijekovima.

Od različitih vrsta masti, dijabetičarima se preporučuje unositi jednostruko (maslinovo ulje, ulje repice, avokado) i višestruko nezasićene masne kiseline (omega – 3 iz plave ribe, nekih biljnih ulja, sjemenki i orašastih plodova). Unos zasićenih masnih kiselina iz životinjskih izvora treba ograničiti na 7 posto ukupnog dnevnog unosa radi njihovog štetnog djelovanja na kardiovaskularni sustav. Unos trans masnih kiselina iz hidrogeniranih biljnih ulja (i svih namirnica koje ih sadrže, poput vafla, keksa, lisnatog tijesta i sličnih proizvoda) treba u potpunosti ograničiti.

Znaš li koja je razlika između ekstra djevičanskog i djevičanskog maslinovog ulja.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje izvorna je funkcionalna hrana koju kao da je priroda skrojila upravo za dijabetičare i osobe s kardiovaskularnim bolestima i sve one kojima te bolesti prijete. Maslinovo ulje ima iznimno povoljan sastav masnih kiselina u kojima dominira jednostruko nezasićena oleinska masna kiselina, ali i cijeli niz antioksidacijskih biološki aktivnih spojeva. Među tim spojevima posebno se ističu polifenoli koji uz antioksidacijska svojstva posjeduju i protuupalno djelovanje, preveniraju oksidaciju tjelesnih masnoća, reguliraju razine masnoća u krvi, poboljšavaju funkciju stijenke krvnih žila i posjeduju antitrombotska svojstva.

Dvije žličice ulja za zdravlje

Specifičan sastav maslinovog ulja doprinosi boljoj kontroli glikemije, prevenira inzulinsku rezistenciju, povećava "dobar" HDL kolesterol te snižava "loš" LDL kolesterol i trigliceride. Dodatno, doprinosi i sniženju povišenog krvnog tlaka koji je čest pratitelj dijabetesa, debljine i kardiovaskularnih bolesti. 

Istraživanje objavljeno 2015. godine u časopisu Nutrition&Diabetes pokazalo je kako mediteranski obrok obogaćen s dvije žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja ima povoljan učinak na profil glukoze i lipida u krvi nakon obroka. Istraživanje je provedeno na 25 zdravih dobrovoljaca kojima su davani mediteranski obroci s ili bez dodatka ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Najbolji rezultati razine glukoze krvi i LDL kolesterola 2 sata nakon obroka izmjereni su upravo u skupini osoba koja je dobivala dodatno maslinovo ulje što ukazuje na ključnu ulogu maslinovog ulja u povoljnom djelovanju mediteranskog dijetnog koncepta.

Maslinovo ulje koristi se i protiv ispadanja kose.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.