Ljepota i relax 01. veljače 2016.

Prehrana za Yin i Yang tipove osoba

Yin-Yang
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kinezi su pojedine namirnice promatrali kroz Yin i Yang polaritet. Naime svaka namirnica zbog svojih karakterističnih nutricionističkih svojstava, podrijetla, izgleda, boje, mirisa i okusa, svrstana je u Yin i Yang kategoriju. Osnovni princip balansiranja Yina i Yanga kaže kako se previše Yanga u organizmu može ublažiti Yin namirnicama i obrnuto, previše Yina s Yang namirnicama

Kineska tradicionalna medicina promatra ljudski organizam kao jedinstvo materije i energije. Životna energija (qi), nevidljiva sila koja održava i pomaže životne procese ima dva pola – Yin i Yang, te je osim nesmetanog protoka energije, za dobro zdravlje i lakše ozdravljenje bitan i pravilan odnos između Yina i Yanga. Prepreke u protoku energije i nepravilan odnos Yina i Yanga nastaju zbog raznih bolesti, prekomjernog stresa, ekstremnih emocija i raspoloženja, ekstremnih klimatskih uvjeta (vjetar, vlaga, hladnoća, suhoća, vrućina), ali i zbog nedovoljnog kretanja i nepravilne prehrane.

Pravilna prehrana po principima tradicionalne kineske medicine 

Kinezi su pojedine namirnice promatrali kroz Yin i Yang polaritet. Naime svaka namirnica zbog svojih karakterističnih nutricionističkih svojstava, podrijetla, izgleda, boje, mirisa i okusa, svrstana je u Yin i Yang kategoriju. Osnovni princip balansiranja Yina i Yanga kaže kako se previše Yanga u organizmu može ublažiti Yin namirnicama i obrnuto, previše Yina s Yang namirnicama. Yang osobama više odgovara Yin – energetski hladna, lagana hrana, manje kalorična, kuhana, puno tekućine, više voća i povrća, a manje mesa. Yin osobama  više odgovara Yang - energetski topla hrana, koja zagrijava, začinjena, s više kalorija, npr. vrući napitci.

Koji si tip alergičara prema ayurvedi?

Savjeti za prehranu kod Yang energetskih poremećaja

Previše Yanga očituje se pojavom vrućine u glavi, ljutnjom, euforijom, osjećajem napetosti. Yang osobe su dinamične i emocionalno osjetljivije, uvijek su zaposlene, mrze se dosađivati i besposličariti. Užurbani su, pokreti su im žustri i govore glasno. Boja kože lica i usana im je ružičasta. Često su žedni i vole hladne napitke. Često imaju preosjetljivu gingivu (zubno meso), pate od “žgaravice” i opstipacije (zatvora). 

Yin namirnice koje trebaju u prehrani koristiti pojedinci s viškom Yanga u organizmu su:

  • Žitarice: heljda, proso, ječam, soja i njihovi proizvodi, riža, kukuruz, crveni grah, bijeli grah
  • Povrće: celer, sirova bijela rotkva, krastavac, plavi patlidžan, alge, mladice bambusa, bosiljak, krumpir, špinat, blitva
  • Gljive: šampinjoni
  • Voće: banane, lubenice, kruške, naranče, grejp, mango, kivi, dud, dinja, jabuke, limun
  • Namirnice životinjskog porijekla:puretina, patka, rakovi, haringe, sipa i  jegulje.

Yang tipovima odgovara i soja umak, svježi sir, kiselo mlijeko, kiselo vrhnje i zeleni čaj.

Savjeti za prehranu kod Yin energetskih poremećaja

Yin osobe su sklone jutarnjem umoru i niskom krvnom tlaku. Koža njihova lica i usnica je blijeda, stalno im je hladno, imaju loš apetit i ne jedu redovito. Više su zatvoreni u sebe, govore i kreću se sporo. Mogu imati napadaje želje za slatkim i izraženu potrebu za toplim napitcima. Naginju prehladama, ozeblinama i celulitu.

Yang namirnice koje trebaju koristiti osobe s previše Yina u organizmu su:

  • Žitarice: pšenica
  • Povrće: grah, zeleno povrće, klice od graha, hren, peršin, ljuta paprika, kineski kupus, mahune, tikva, bijeli luk, poriluk, kupus, rajčica, brokula, crni luk
  • Voće: orasi, marelice, mandarine, višnje, ananas, nar, smokve
  • Namirnice životinjskog porijekla: svinjsko meso, guščje meso, janjetina, junetina, škampi, jaja, guske, svinjska jetra, riba, lignje, piletina, kokošja jaja
  • Yin osobe mogu umjereno koristiti: alkoholna pića, vino, ocat, smeđi šećer, senf, crni papar, crni čaj, kavu, đumbir, cimet, čili i koromač.

Kako bi sama otkrila koja hrana više odgovara tvojem organizmu treba osluškivati reakcije organizma nakon konzumacije pojedinih namirnica. Pogledaj naš kalendar sezonskih namirnica!

Savjeti

Ukoliko se dobro osjećaš i nemaš ili ne prepoznaješ energetske poremećaje (previše Yanga ili Yina) slijedi upute mudrih Kineza:

  • Zima je vrijeme Yang namirnica (začinjena i teža hrana), dok se ljeti preporučuje uzimanje Yin hrane.
  • Yang hrana savjetuje se i rodiljama, kronično neispavanim te anemičnim ljudima, a Yin hrana nervoznim ljudima i onima koji, primjerice, pate od grlobolje. Ukoliko konzumiraš previse Yin ili Yang namirnica možeš ih neutralizirati: primjerice, crnu kavu piti hladnu, a limunadu toplu. Od davnih vremena, baš kao i danas, pravilna i zdrava prehrana važna je ne samo u očuvanju i unaprjeđenju zdravlja, već i u liječenju bolesti.

Kako pomiriti u sebi muško i žensko?

Tekst je napisala, Jelica Popić,dr. med. – ravnateljica Učilišta Lovran-Wellness Akademije ( www.akademija.wellness.hr)

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.