Hrana Zdravi recepti 04. siječnja 2023.

6 razloga zbog kojih je dobro jesti naranče svaki dan

Foto: Pexsels Naranče
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U nutritivnom smislu naranča je karakteristična je po tome što za razliku od ostalih citrusa predstavlja dobar izvor folne kiseline i vitamina B. Sadrži brojne bioflavonoide s povoljnim utjecajem na zdravlje, posebice hesperidin koji štiti od kardiovaskularnih bolesti.

Naranče su značajan izvor kalija, likopena te beta-karotena. Zbog slatkog okusa i posebne arome sok od naranče omiljen je napitak tijekom zimskih i proljetnih mjeseci

  • Preveniraju srčani udar - američko društvo za bolesti srca preporučuje svakodnevnu konzumaciju citrusnog voća, poput naranči jer za 19 posto mogu utjecati na smanjenje mogućnosti od srčanog udara.
  • Smanjuju krvni tlak - kombinacija dijete sa smanjenim unosom soli i svakodnevna konzumacija citrusnog voća učinkovito snižavaju visoki krvni tlak. Naranče također sadrže kalij, čije redovito uzimanje smanjuje opasnost od srčanog udara za oko 20 posto.
  • Smanjuju rizik od nastanka raka - kao i ostali citrusi, naranče sadrže visoke doze vitamina C, koji djeluje kao antioksidans i štiti od slobodnih radikala pa prema tome i od raka. Naranče sadrže i vlakna pa ako ih se redovito konzumira, smanjuju rizik od nastanka tumora probavnog trakta.
Možda te zanima... Torta od mrkve s kremom od sira i naranče Hrana
  • Pozitivno utječu na zdravlje srca - zdravo srce nužno je za dobar i kvalitetan život. Naranče pozitivno utječu na zdravlje srca jer sadrže vitamin C, vlakna, kalij, B vitamine.
  • Pomažu u borbi protiv dijabetesa - osobito dijabetesa tipa 1, zbog obilja vlakana koje sadrže. Naime, vlakna kad se konzumiraju na dnevnoj bazi smanjuju nivo glukoze u krvi. Naranče su također korisne i oboljelima od dijabetesa tipa 2, također zbog vlakana koje sadrže jer vlakna pomažu u  snižavanju masnoće i šećera u krvi.
  • Dobre su za kožu - vitamin C djeluje kao antioksidans te usporava nastanak bora i poboljšava teksturu kože. S više od 170 fitokemikalija i 60 vrsta flavonoida koje sadrže naranče su među najzdravijim voćem na svijetu.

Pročitajte recept za napitak koji će ojačati vaš imunitet.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.