Ljepota i relax 15. veljače 2016.

Napravi svoje kapi za nos

Himalajska
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Eterična ulja mogu se koristiti na razne načine. Najsigurniji način za laike je korištenje u aroma-lampi, no ona se mogu i inhalirati, stavljati u kupke, kozmetiku, koristiti za masažu ili lokalno utrljavanje. Za takve načine uporabe potrebno je dobro znanje o aromaterapiji i poznavanje djelovanja i toksičnosti pojedinih eteričnih ulja, objašnjava Saša Radulović aromaterapeut

Simptomi sinusitisa

Sinusitis je upala sluznice koja oblaže sinuse, a može biti posljedica prehlade, upale ždrijela, ili alergije.Tipični simptomi akutnog sinusitisa su začepljen nos, pojačana sekrecija, osjećaj pritiska i bol u području zahvaćenoga sinusa te može biti prisutna glavobolja, najčešće jutarnja, kao i povišena temperatura. Simptomi i mjesto najjačeg pritiska i boli variraju ovisno o tome koji je od sinusa najjače pogođen upalom. Tako se može javiti bol u uhu i u vratu, zubobolja, gubitak njuha, suzenje iz očiju. Od općih simptoma najčešće su izraženi umor i iscrpljenost. Simptomi kroničnog sinusitisa ne razlikuju se značajno, osim što dulje traju, a kod nekih osoba se nikada potpuno ne povlače nego se u određenim situacijama pogoršavaju.

Stručnjaci obično dijele sinusitis na:

  • Akutni koji traje kraće od 3 tjedna
  • Kronični, koji obično traje najmanje 3 do 8 tjedana, a može se nastaviti tijekom više mjeseci ili čak godina
  • Recidivirajući, nekoliko akutnih napadaja tijekom godine

Liječenje sinusitisa eteričnim uljima

"Najčešći su kronični sinusitisi koji mogu, uz poboljšanja i pogoršanja, trajati godinama. Ulja se koriste dermalno, inhalacijski te intranazalno (unos)", kaže Saša Radulović, aromaterapeut iz udruge Anias de Moras i objašnjava kako koristiti eterična ulja dermalno i za inhalaciju da bi se ublažili simptomi sinusitisa:

  • Dermalno se koriste ulja ravensare i čajevca (zajedno u dozi 10 do 50 %), a nanose se na područje čela (frontalni sinusi). Moguće je koristiti i eterično ulje paprene metvice (do 10 %).
  • Za inhalaciju se koriste ulje čajevca i/ili ružmarin cineole i/ili eukaliptusom radiatom.

Kapi za nos

"S nanošenjem eteričnih ulja u nosnu šupljinu treba biti vrlo oprezan i najbolje je zatražiti savjet stručnjaka", kaže Saša Radulović i objašnjava kako pripremiti kapi za nos bez eteričnog ulja, samo s hidrolatom i soli:

  • 100 ml hidrolata rimske kamilice
  • 0, 9 g himalajske soli
  • pomiješaj oba sastojka u maloj bočici

Doznaj više o primijeni eteričnih ulja za otklanjanje raznih tegoba.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.