Dijeta 14. ožujka 2016.

Gubi kilograme uz dijetu po bojama

Voce_3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Unatoč preporukama stručnjaka kako je poželjno svoj tanjur "obojiti" u što više boja, činjenica je da u tipičnoj zapadnjačkoj prehrani prevladavaju dvije boje: smeđa i bež. Kako bi potaknuo raznolikost boja na tanjuru liječnik David Heber je kreirao dijetu u kojoj je osnovni cilj svakodnevni unos namirnica u 7 različitih boja: crvenoj, ljubičastoj, narančastoj, žutoj, žuto-zelenoj, zelenoj i bijeloj

Detalje Dijete po bojama, zajedno s brojnim receptima moguće je pronaći u knjizi "What Color Is Your Diet?" (Koje je boje tvoja prehrana?)

Pročitaj zašto je glumica Mila Elegović dio Mršavimo zajedno kluba i koja je tajna njezine vitke linije i čvrstog tijela.

Sedam boja vitkosti

Osnovna ideja dijete je povećati unos šarenog voća i povrća. Ove namirnice, naime, svoju intenzivnu boju duguju fitokemikalijama, molekulama koje inače djeluju i kao snažni antioksidansi te tako umanjuju učinak štetnih slobodnih radikala i rizik od bolesti. Nadalje, voće i povrće, u pravilu ima nisku energetsku vrijednost te osim hranjivim tvarima obiluje i vlaknima koji pridonose osjećaju sitosti. Tako se smanjuje energetski unos, a samim time i mršavi. Najvažnije pravilo dijete je svaki dan unijeti barem 7 serviranja voća i povrća, točnije po jedno serviranje ( ½ šalice kuhanog ili 1 šalicu svježeg voća i povrća) iz svake od 7 kategorija boja.

  • Crvena - plodovi intenzivne crvene boje sadrže likopen, spoj iz skupine karotenoida koji se povezuje sa smanjenim rizikom od određenih vrsta karcinoma, posebice karcinoma prostate. Rajčice, crveni grejp i lubenica svoju boju duguju likopenu.
  • Ljubičasta - tamno plave, tamno crvene i ljubičaste namirnice svoju boju duguju spojevima naziva antocijanini zaslužnima za zaštitni učinak crnog grožđa ili bobičastog voća na zdravlje srca i krvnih žila. Patlidžan, šljive i brusnice se također ubrajaju u ovu kategoriju.
  • Narančasta - alfa i beta karoten zaslužni su za narančastu boju mrkve, marelica, dinje, buće, manga. Ovi moćni spojevi štite od slobodnih radikala, a beta-karoten dodatno služi kao prekursor vitamina A.
  • Žuta - namirnice žute i žuto-narančaste boje poput ananasa, naranče, mandarine, breskve , papaje sadrže pigment beta kriptoksantin iz skupine karotenoida.
  • Žuto-zelena - lutein i zeaksantin su zaslužni za boju kukuruza, avokada, graška, špinata i kelja te su se ujedno u istraživanjima pokazali kao pomoć u smanjenju rizika od katarakte i makularne degeneracije povezane sa starenjem.
  • Zelena - zelene namirnice sadrže sulforafan, spoj kojem se pripisuje antikarcinogeno djelovanje. Kao izvori sulforafana ističu se brokula, prokulice, kupus, kelj.
  • Bijela - u ovu skupinu se ubrajaju namirnica koje sadrže alicin i kvercetin poput luka, češnjaka, poriluka.

Što je dozvoljeno, a što zabranjeno?

Osim obilja voća i povrća u dijeti je, prema autoru, potrebno unositi i proteine iz bjelanjka jajeta, ribe iz divljeg ulova, bijelog mesa peradi te proizvoda od soje i niskomasnih mliječnih proizvoda. Proteini su važan dio dijete i trebali bi osigurati 30 posto ukupnog energetskog unosa. Unos masnoća, s druge strane, valja smanjiti, a dozvoljene su zdrave masnoće iz maslinovog ulja, avokada i orašastih plodova. Cjelovite žitarice kao i mahunarke bogate vlaknima također su poželjne na jelovniku. U dijeti je, pak, zabranjen unos (čak i u najmanjim količinama) masno crveno meso, uzgojene ribe, žutanjka jajeta, maslac, margarin, slatkiše i slastice. Uz odgovarajuću prehranu autor Dijete po bojama preporučuje svakodnevno hodanje od minimalno 10 tisuća koraka kao i redovite kardio vježbe i vježbe snage.

Prednosti i nedostaci dijete

  • Prednosti - dijeta potiče unos namirnica visoke nutritivne vrijednosti koje dokazano povoljno djeluju na cjelokupno zdravlje. Pridržavaš li se postulata dijete postoji velika vjerojatnost da ćeš smršavjeti.
  • Nedostaci dijete - riječ je, u stvari, o visokoproteinskoj, niskomasnoj dijeti koja može biti teška za pratiti u suvremenom načinu života. Nije primjerena za ljubitelje slatkog. Inzistiranje na isključivo ribi iz divljeg uzgoja može dijetu učiniti skupom.
  • Napomena - u doba godine kada svježe voće i povrće nije široko dostupno, kako bi se pridržavala dijete, možeš posegnuti za smrznutim namirnicama. Ne unosiš li inače puno namirnica bogatih vlaknima u dijetu kreni postupno, kako bi umanjila eventualnu nadutost ili druge probavne tegobe koje se mogu javiti s naglim povećanjem unosa vlakana.

Primjer jelovnika

  • Doručak: shake od napitka od soje i borovnica s dodatkom proteina u prahu
  • Međuobrok: naranča
  • Ručak: Juha od rajčice, salata od tune, špinata, crvene paprike i mrkve
  • Međuobrok: Pečena jabuka s cimetom
  • Večera: Piletina s grilla, integralna riža, brokula pripremljena na pari

Odaberi idealnu dijetu za sebe.

Želiš poseban jelovnik prema svojoj kalorijskoj skupini? Klikni ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.