Hrana 17. ožujka 2016.

Avokado - 'superman' među voćem

Avokado
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Avokado je voće za koje danas stručnjaci tvrde da je jedan od najnutritivnijih proizvoda prirode, a postoji više od 80 sorti avokada. Podrijetlom je iz Središnje i Južne Amerike gdje se počeo uzgajati 8000 g. pr. Kr. i gdje je oduvijek glasio kao kraljevsko voće. Legende Maja kažu kako je avokado davao magične i mistične moći njihovim princezama

Ono što je sigurno je činjenica da avokado predstavlja jednu od najzdravijih namirnica koju bi svakako trebali uključiti u prehranu. Energetska vrijednost 100 g svježeg avokada iznosi 160 kcal , odnosno 669 kJ. Od toga sadrži 14,6% masti, 2% proteina i 8,5% ugljikohidrata, od kojih 6,7 g dijetalnih vlakana i 0,6 g šećera. Odličan je izvor vitamina i sadrži vitamin C, a od vitamina B kompleksa izvrstan je izvor pantotenske kiseline, dobar je izvor riboflavina, niacina i vitamina E. Izvrstan je izvor bakra i magnezija te dobar izvor kalcija.

Savjeti za kupnju i odabir zrelog avokada

Iako je avokado iznimno hranjiv i zdrav, kupovina dovoljno zrelog, a ipak svježeg ploda nije nimalo lak zadatak. Prilikom kupnje često stišćemo plod avokada kako bi provjerila je li  dovoljno zreo, no time ne možemo provjeriti njegovu zrelost, a ni svježinu. Najbolji način za provjeru je li plod dovoljno zreo je da potegneš peteljku na vrhu avokada i ako se lagano izvuče, a ispod njene površine je zelena podloga, plod je zreo. Ako je ispod peteljke smeđa podloga, plod je prezreo. Ako se peteljka na vrhu ne da povući, avokado još nije dovoljno zreo.

Ako ipak kupiš avokado kojem je potreban dan ili dva da bude potpuno dozrije, ali ti je baš danas potreban, možeš ga ispeći u pećnici kako bi postao kremastiji i ukusniji. Nareži ga na kriške, prelij sa sokom od limuna i posoli, stavi u posudu za pečenje te peci na 300 ° C oko 10 minuta, ili dok lagano omekša. Nakon toga ga možeš koristit za pripremu umaka, salata ili u sendvičima.

Mali trikovi za skladištenje avokada

Namjeravaš li kroz dan ili dva koristiti avokado koji nije dovoljno zreo, možeš ga staviti u papirnatu vrećicu zajedno s ostalim voćem poput jabuke, banane ili kruške. Naime, tako sjedinjeni plodovi emitiraju plin etilen, spoj koji potiče dozrijevanje. Ako kupite avokado koji je zreo, najbolje je pohraniti ga cijelog u hladnjak. Niska temperatura neće spriječiti da zreo avokado omekša, ali će usporiti proces daljnjeg dozrijevanja. Ako avokado prerežeš na pola i jednu polovicu želiš održati svježom, prerezani dio možeš prije stavljanja u hladnjak premazati sokom od limuna ili jabučnim octom.

Isprobaj odličan recept za tjesteninu s avokadom!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.